Haberler

Türk Dünyasının Çocuk Mucitleri, Eskişehir Bilim Olimpiyatında Buluşacak

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti İlköğretim Çocukları Arası Bilim Olimpiyatları'na hızla hazırlanıyor.

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti İlköğretim Çocukları Arası Bilim Olimpiyatları'na hızla hazırlanıyor.

Son başvuru tarihi 15 Nisan 2014 olan proje yarışmasında Türk Dünyası'nın dahi buluşları olan çocuklardan ön elemeyi geçen ilk 100 projenin 23 Nisan 2014 tarihinde web sayfasından ilan edilmesinden sonra 23 -25 Mayıs 2014 tarihleri arasında Eskişehir'de gerçekleşecek 3 günlük sergiyle yarışma sona erecek. Türk Dünyası Bilim Olimpiyatları'nın proje koordinatörü Yard.Doç.Dr İbrahim Erdoğan, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de ki Türk Dünyası Araştırma Vakfı'nda 100 öğrenciye 'Bilim ve Teknoloji'de ki son gelişmeler' hakkında seminer verdi. Erdoğan, "Hedefimiz, bilimi çocuklara küçük yaşlarda iken sevdirmek" dedi.

Eskişehir Valiliği'nin öncülüğünde ilki Eskişehir'de 2013 yılında gerçekleşen Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinliklerinin 2014 yılına sarkan programı, İlköğretim çağında ki 4 ile 8. sınıf arasındaki çocukların icatlarıyla katılabileceği 'Bilim Olimpiyatı' ile final yapacak. Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yer alan Türk Dünyası Araştırma Vakfı Atatürk İlk Öğretim Okulu'nda, projenin koordinatörlüğünü yapan Türkiye Gönüllü Eğitimciler Derneği (TÜGED) Başkanı Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr İbrahim Erdoğan, Azerbaycan Türk Dünyası Araştırma Vakfı'nda 100 öğrenciye 'Bilim ve Teknoloji'de ki Son Gelişmeler' hakkında seminer verdi. Azerbaycan Tahsil Nazırlığı yetkilisi Firidun Hemeyer, Mektepler ve Ümit tahsil Başmaslahatçı Vefa Yaguplu, Basın Ateşesi Jasarat Valehli, Bilim Olimpiyatları Yurt dışı danışmanı Ankara Üniversitesi eski öğretim üyelerinden Prof. Hanım Halilova'da seminere katılanlar arasında yer aldı.

Seminer de hedeflerinin bilimi çocuklara küçük yaşta sevdirmek olduğunu belirten ve projenin nasıl yapılacağını çocuklara örnekleriyle anlatan Erdoğan, çocuklara daha önce yapılmış projelerden örnekler verdi.

Isıdan hareketle canlı nesnelerin fotoğrafını çekebilen, dış ortam soğukken kişinin kendini sıcak hissetmesini sağlayan kıyafetler, başı sıcak yaz aylarında serin tutmaya yönelik güneş enerjili ve vantilatörlü şapka, iğnesiz aşı yapabilen enjektör, çocuğun boyuna göre aşağıya veya yukarıya çıkabilen lavabo gibi örnekleri de göstererek anlatan Erdoğan,başta ABD olmak üzere batı ülkelerinde çocuklara yönelik ARGE birimleri olduğuna dikkat çekti. Bü tür araştırma birimlerinin Türk Dünyası'nda olmadığını ifade eden Erdoğan yarışmada bu nedenle yeniliklere özen göstererek Türk Dünyası'nda da araştırma ve geliştirmeye önem verilmesini özendirmek istediklerini söyledi.

PATENTLER ÇOCUKLAR VE ÜLKELERİ ADINA OLACAK

TÜGED Başkanı ve Türk Dünyası Bilim Olimpiyatı Proje Koordinatörü Yrd.Dç. Erdoğan, bilim ve teknolojiye özendirme amacıyla düzenlenen yarışma da Türk çocuklarının yapacağı benzeri icatların hem ulusal hem de uluslararası düzeyde patentlerinin alınacağını, patentlerin ise isimlerinin ise katılımcı ülke adına ve çocuğun adına kaydedileceğini ifade etti. Eşit yarışma olanakları bulunması açısından yarışmaya özel okulları çağrılmadığını ve yarışmanın devlet okullarında okuyan çocuklar arasında olmasına özen gösterdiklerini ifade eden Erdoğan, alınan patentlerin sanayicilere ulaşması için de ayrıca çalışmalar yürüteceklerini söyledi.

TRT AVAZ'DA 350 MİLYON KİŞİYE YAYINLANACAK

Türk Dünyası Bilim Olimpiyatları hazırlıkları için Eskişehir Türk Dünyası Ajansı'na bağlı olarak çalışmaları üstlenen Türkiye Gönüllü Eğitimciler Federasyonu Başkanı ve Yarışma Koordinatörü Erdoğan, Arnavutluktan başlayarak tüm Balkan ülkeleriyle, Rusya'da yer alan Özerk Türki Cumhuriyetler, Asya'da yer alan bağımsız Türki Devletler, Kafkasya'da ki Azerbaycan başta olmak üzere Türk Cumhuriyetleri dolaşarak yarışma hakkında bu ülkelerin eğitim yetkililerine ve çocuklarına bilgi verip, yarışmaya katılımı arttıracaklarını ifade etti.

Yarışmanın hazırlık safhası da dahil olmak üzere tüm aşamalarının TRT AVAZ'da her hafta yayınlanacağına dikkat çekerek, yarışmaya katılmak isteyen çocukların www.tdbo.org adresinden ayrıntılı bilgi edinebileceklerini ve başvuru yapabileceklerini söyledi. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

İbrahim Erdoğan Azerbaycan Eskişehir Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

21 Nisan hangi burç? 21 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 21 Nisan tarihi hangi burç olur? 24 Nisan Çarşamba 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 24 Nisan burç yorumları nedir? AKREP DOLUNAYI ne zaman? Akrep Dolunayı etkileri neler? Burçlara etkileri neler olacak? BURÇ YORUMLARI! 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı kapalı mı, neden kapalı? Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs kutlamaları yasak mı? Samsun Belediyesi hangi parti? Samsun Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel ne zaman görüşecekler? Buket Dereoğlu kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Buket Dereoğlu kaç yaşında, nereli? Buket Dereoğlu biyografisi! Sandık Kokusu kadrosuna hangi isim katıldı? Kadroya dahil olan isim kim? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik canlı yayında neden kavga etti? Kavganın sebebi ne? Borsa bugün kapalı mı? 24 Nisan Çarşamba bugün borsa açık mı, saat kaçta açılacak? Semih Kılıçsoy, Fenerbahçe derbisinde oynayacak mı? Semih'in sakatlığı bitti mi? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun yüksek lisansı sahte çıktı! Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Yüksek lisansı sahte mi çıktı? Erinç Sağkan kimdir? Halk Tv konuğu Erinç Sağkan kaç yaşında, nereli? Erinç Sağkan biyografisi! Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir? Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Elif Aslı Yıldız kaç yaşında, nereli? Hıdırellez nedir? Hıdırellez günü ne yapılır? Hıdırellez kutlamak günah mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title