Haberler

Türk Dünyasının Ata Yurda Yolcuğu Nevruz'la Başlıyor

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Nevruz kutlamalarını bu yıl Balkanlar'dan Anadolu'ya, Anadolu'dan Orta Asya'ya uzanan coğrafyada gerçekleştirecek.

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), TİKA ve Yunus Emre Enstitüsü işbirliğinde 6 ülkede gerçekleştirilecek 16 farklı konserle bahar bayramı Nevruzun coşkusu hissedilecek. 22 ülkeden, 200'e yakın sanatçının katılımıyla gerçekleşecek etkinliklerin en geniş kapsamlısı, 2017 Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen Kazakistan'ın Türkistan şehrinde olacak. Avrupa ve Asya kıtasının genç sanatçıları, Hoca Ahmet Yesevi'nin yaşamını sürdüğü topraklarda bir araya gelerek, Türk medeniyetinin en önemli geleneklerinden biri olan Nevruz'un yanı sıra kadim Türkistan şehrinin Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilmesini bir arada kutlayacak.

Kutlamalar Ankara, Bursa, Bolu ve Edirne başta olmak üzere Türkiye'nin çeşitli illerinde, Avrupa'da Romanya'nın Bükreş ve Köstence, Moldova'nın Komrat (Gagavuz Yeri) ve Kişinev, Asya kıtasında ise Kırgızistan'ın Bişkek ve Kazakistan'ın 2017 Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilen şehri Türkistan'ın yanı sıra Almatı şehrinde gerçekleştirilecek. TÜRKSOY üyesi ülkeler kültür bakanlarının katılımıyla gerçekleştirilecek açılışla eş zamanlı olarak Nevruz kutlamaları da yapılacak. Pir-i Türkistan olarak bilinen, Hoca Ahmet Yesevi'nin yaşadığı topraklarda bir araya gelecek olan binlerce kişi, baharın gelişi Nevruz'un yanı sıra, Türkistan şehrinin Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak seçilmesini kutlayacak. Tarihi İpek Yolu güzergahının önemli bir şehri olan Türkistan, ilan edilen yıl kapsamında yıl boyu gerçekleştirilecek etkinliklerle farklı alanlardan sanatçıların, bilim insanlarının buluşma noktası haline gelecek.

Kutlamalar, yarın Kızılorda, perşembe günü Şieli, cuma günü Talas ve Kentau, pazar günü Şımkent, salı günü Almatı şehrinde gerçekleştirilecek konserlerle devam edecek. Turne kapsamında ayrıca 24-26 Mart 2017 tarihlerinde Kırgızistan'da iki farklı konser daha gerçekleştirilecek.

Türk Dünyası Uluslararası Dans Yarışması

Perşembe günü Şımkent'te Türk Dünyası Uluslararası Dans Yarışması gerçekleştirilecek. Türkistan'da ilk kez gerçekleştirilecek yarışma kapsamında, 15 ülkenin devlet halk dansları toplulukları birbiriyle yarışacak. Uluslararası jüri tarafından değerlendirilecek performanslar farklı kategorilerde ödüllendirilecek. İlk kez gerçekleştirilecek olan etkinliğin Türk dünyası kültür başkenti programı kapsamında geleneksel hale dönüştürülerek, her yıl farklı bir ülkede gerçekleştirilmesi planlanıyor. - ASTANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Kırgızistan Kazakistan Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title