Haberler

Türk Dünyası Kültür Başkenti"Nden Tiyatroyla Temiz Çevre Çağrısı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Mimarlık Mühendislik Fakültesinden emekli bilim tarihçisi ve kimya mühendisi Dr. Günseli Naymansoy, "temiz çevre" konusunda toplumsal duyarlılık sağlamak amacıyla valilik başta olmak üzere bazı resmi kurum ve kuruluşlara proje başvurularında bulundu, yerel bir gazetede köşe yazarı oldu, "Temiz Eskişehir Çalışma Grubu"nu kurup tiyatro oyunu yazdı.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Mimarlık Mühendislik Fakültesinden emekli bilim tarihçisi ve kimya mühendisi Dr. Günseli Naymansoy, "temiz çevre" konusunda toplumsal duyarlılık sağlamak amacıyla valilik başta olmak üzere bazı resmi kurum ve kuruluşlara proje başvurularında bulundu, yerel bir gazetede köşe yazarı oldu, "Temiz Eskişehir Çalışma Grubu"nu kurup tiyatro oyunu yazdı.

Naymansoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun yıllar ders verdiği ESOGÜ'de öğrencileriyle çevre konusunda pek çok proje hazırladığını belirterek, emekliliğinden sonra da sivil toplum kuruluşlarında çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

Türk Dünyası Kültür Başkenti ile Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Somut Olmayan Kültürel Mirası Başkenti Eskişehir'e yerdeki izmaritlerin ve tükürüklerin yakışmadığını vurgulayan Naymansoy, şöyle devam etti:

"Eskişehir'de yaşayan her bireyin, çevre konusunda sorumluluğunu alması ve örnek vatandaş gibi davranması gerekiyor. Kentin çevre sağlığı bakımından da tehdit oluşturuyor. Yerlerde izmarit ve tükürük görmekten bıktım. Bu nedenle 2012 yılının ekim ayında bir çevre seferberliği başlattım. Destek için Valiliğe, yerel yönetimlere, İl Müftülüğüne, İl Milli Eğitim Müdürlüğüne başvurup bir gazetede köşe yazarı bile oldum. Çalışmalarımı, Kent Konseyi bünyesinde 'Temiz Eskişehir Çalışma Grubu"nu kurarak arkadaşlarımla sürdürdüm. Grup adına görsel malzemeyle desteklediği bir broşür hazırladım. Çevreyle ilgili halkın ilgisini çekebilecek sloganları içeren 10 ayaklı manken tasarlamıştım. Bu mankenler şehrin merkezi noktalarına dağıtılarak sergilenmiş ve halkın ilgisini çekmişti."

-"Kamu personelinin çevre konusunda eğitilmesi şart"

Naymansoy, halkın çevre duyarlığını ölçmek için bir anket de hazırladığını dile getirdi.

Grup arkadaşlarıyla uyguladıkları bu anketin değerlendirilmesinden sonra sonuçlarının rapor edilerek ilgili makamlara iletilmesini sağladıklarını aktaran Naymansoy, "Bu konuda hiçbir geri dönüş alamamamız manidar. Bu defa çabalarımı akademik ortama taşıdım. Adıyaman Üniversitesinde düzenlenen 2'nci Uluslararası Çevre ve Ahlak Sempozyumu'nda, 'Bir Birey Çevre İçin Ne Yapabilir?' başlıklı bir bildiri sundum. Bildiri metinleri iki kitap halinde basıldı" diye konuştu.

Günseli Naymansoy, çevre kirliliğinde toplumdaki herkesin istisnasız sorumlu olduğuna dikkati çekti.

Bireylerin sorumluluğu ve yapması gerekenler, mesleklerini icra ederken çevreye zarar vermediğinden emin olma zorunluluğu bulunduğuna işaret eden Naymansoy, "Kamu personelinin bu konuda eğitilmesi şart" ifadesini kullandı.

Son olarak "Herkes çevreciyim der ama" adlı tiyatro oyunu da yazdığını kaydeden Naymansoy, şunları söyledi:

"Eskişehir Kent Konseyi Temiz Eskişehir Çalışma Grubundaki arkadaşlarımla birlikte oynayacağımız ve sahneye koymayı planladığımız oyunumu didaktik güldürü olarak yazdım. Bu oyunla çevremizi korumak için dikkat etmemiz gereken noktalara dikkati çekip, çevre konusunda her bireyin sorumlu olduğunu hatırlatmayı amaçladım. Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy, TEMA Şube Başkanı Dr. Halil Güngör, Odunpazarı Belediyesi Meclis Üyesi Prof. Dr. Gülten Seber ve Tepebaşı Belediyesi Meclis Üyesi Abdülkadir Adar oyunda kısa birer rol alarak katkıda bulunmak üzere söz verdiler."

Kaynak: AA / Yerel

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Birleşmiş Milletler Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title