Haberler

Türk Dünyası Gazeteciler Şurası

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentliği etkinlikleri kapsamında düzenlenen Türk Dünyası Gazeteciler Şurası'na katılan Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, internetin habere erişimin merkezine yerleşmeye başladığını söyledi.

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentliği etkinlikleri kapsamında düzenlenen Türk Dünyası Gazeteciler Şurası'na katılan Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, internetin habere erişimin merkezine yerleşmeye başladığını söyledi.

Anadolu Üniversitesi Öğrenci Merkezi Salonu'nda gerçekleştirilen etkinliğe; Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, AK Parti Eskişehir Milletvekili Salih Koca, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Anadolu Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel, Dünya Gazeteciler Federasyonu Başkanı Menderes Demir, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, yerli ve yabancı basın mensupları ile çok sayıda ilgili katıldı.

Etkinlikte konuşan Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, Türk Dünyası Kültür Başkenti kapsamında önemli bir etkinlik daha gerçekleştirildiğini söyledi. Şura boyunca medya ve iletişim ana başlığı altında küreselleşme ve bu süreçte ortaya çıkan iletişim gelişmelerinin konuşulacağını, ayrıca Türk Dünyası Kadın Gazeteciler Zirvesi ile Türk Dünyası Gazeteciler Çalıştayı'nın yapılacağını belirten Bakan Avcı, "Bu sayede, farklı ülkelerdeki basın camialarını temsil eden gazeteci arkadaşlarımızın karşılıklı olarak birbirlerini tanımaları, birbirlerinin sorunlarını, ufuklarını daha iyi anlamaları, projelerini paylaşmaları için önemli bir fırsat ve imkan doğacak" ifadelerini kullandı.

"Modernleşme serüvenimizin lokomotif güçlerinden biri yayınlandıkları dönemin ruhunu taşıyan gazeteler oldu" diyen Avcı, "Dolayısıyla gazetecilik mesleği ve gazetecilerimizle eş güdümlü ilerleyen bir modernleşme süreci yaşadık. Takvim-i Vakayi ve Tercüman-ı Ahval gibi süreli yayınlar, ilerleme ve gelişme serüvenimizin ana durakları oldu. Bildiğiniz gibi gazeteler iletişim aracı olarak önemli bir misyonu temsil ediyorlar ancak gazete zamanla bu gücünü radyo, televizyon ve internet gibi çeşitlenmeye başlayan medya araçlarıyla paylaşmaya başladı" dedi.

"UZUN VADEDE DAHA KALİTELİ HABER VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN YENİ KAPILAR AÇILACAKTIR"

Uzun vadede daha kaliteli haber ve bilgi paylaşımı için yeni kapıların açılacağına inandığını kaydeden Avcı, "Teknolojinin sağladığı imkanlarla, özellikle bilişim teknolojisinde çok farklı uygulamalar doğdu. Cep telefonunun da birey ve toplum hayatına girmesiyle birlikte sosyal medya ön plana çıktı. Nitelikli haber ve bilginin yerini ilk etapta dedikodu, sansasyon ve eğlence almış gibi görünse de gelişen ve yaygınlaşan farklı platformlar aracılığıyla uzun vadede daha nitelikli bir iletişim ağı, kaliteli haber ve bilgi paylaşımı için yeni kapılar açılacaktır. Biz de Milli Eğitim Bakanlığı olarak öğrencilerimizi bu yönde eğitmek, bilgiyle donatmak ve bilinçlendirmek için medya okuryazarlığı dersini programlarımıza koyduk. Fatih Projesi kapsamında kurduğumuz 'EBA Portal' ile faydalı web içerikleri ve medya hizmeti sunmaya başladık" diye konuştu.

"SOSYAL MEDYAYLA BİRLİKTE BİLGİ VE HABER ANLIK İLETİLİYOR VE TÜKETİLİYOR"

Bilgi ve haberin çok kolay yayıldığı, çok hızlı bir biçimde tüketildiği bir çağda yaşadığımıza dikkat çeken Bakan Avcı, "Böyle bir çağda ilimizde gerçekleştirilen şura, meseleye çok yönlü bakmak açısından büyük önem taşıyor. Hem ülkemizin yerel ve ulusal basın mensuplarının hem de dost ve kardeş ülkelerin basın camiasının katılımıyla gerçekleşen bu organizasyon birbirimize ayna tutmak açısından önemli bir işlev görecek. Konuşmamız ve paylaşmamız gereken birçok mesele var. Birbirimizle paylaşacağımız, birbirimize önereceğimiz veya öğreteceğimiz çok şey olduğuna inanıyorum. Az önce de vurguladığım gibi öyle bir zamandayız ki bilgi ve haber anlık tüketiliyor. Yakın zamanda dergiler aylık/haftalık, gazeteler günlük, radyo/televizyon saatlik bilgi ve haber iletirken, şimdi sosyal medyayla birlikte bilgi ve haber anlık iletiliyor ve tüketiliyor" şeklinde konuştu.

"LOKAL HABER ÜRETİM SÜREÇLERİNDE ÇOK CİDDİ SIKINTILAR YAŞANIYOR"

Avcı, "Lokal haber üretim süreçlerinde çok ciddi sıkıntılar yaşanıyor" diyerek şöyle devam etti:

"Eğitimden kentleşmeye, sağlıktan iletişime kadar her alanda görüş ve önerilerimiz olmalı. Bilgi ve iletişim çağında siz gazeteci kardeşlerimizin iletişimi hayati önem kazanıyor. Bu iletişimin en önemli ortak paydası etik üretmek, içselleştirilmiş basın ilkelerini belirlemek ve küresel bir basın ahlakı oluşturmaktır. Böyle bir iletişimi çok acil ve elzem görüyorum. Bugün haber kaynaklarımızın, gazetelerimizin, yerel, ulusal ve küresel haberlerin büyük bir bölümünü ajanslar karşılıyor. Bu bir mecburiyet çünkü lokal haber üretim süreçlerinde çok ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Diğer yandan kişisel ve grupsal görüşlerin yönlendirdiği yanlı haber üretimi, haber alma ve doğru bilgilenme hakkını tehdit ediyor. Yorum ve tartışmalarımız da nitelikli ve çok boyutlu bir yapıya kavuşamaması nedeniyle ciddi bir düzey kaybı yaşanıyor. Aynı durum görüntülü ve sesli yayıncılık için de geçerli. Günümüze ait medya biçim ve içeriğine dair standartlar henüz netleşmiş değil. Diğer yandan doğru bilgilendirilme hakkı ve basın özgürlüğü ile kişilerin bireysel hak ve hürriyetleri, kişisel mahremiyet arasında bir denge kurulabilmiş değil. Dünyada habere ulaşmak için televizyon, gazete, radyo ve internet gibi araçların kullanımı üzerine yapılan araştırmalar göstermektedir ki, internet artık habere erişimin merkezine yerleşmeye başlıyor. Bu noktada şu an gerçekleşen şura tarzındaki etkinlikler ortak aklı oluşturmak anlamında önem kazanıyor."

"BİZLER SAVAŞLARA BARIŞ OLARAK MÜDAHİL OLMALIYIZ"

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel ise, basın mensuplarının savaşlara barış olarak müdahil olması gerektiğini söyledi. Türk Dünyası gazetecilerine seslenen Sertel, "Bizler aynı topraklarda yaşayan insanlar olarak çevremizde birbiriyle savaşan insanları gördükçe ve ölen çocukları, ölen insanları, ölen anneleri, yaşlıları gördükçe çok üzülüyoruz ama üzülmenin ötesinde bizler o savaşa barış olarak müdahil olmalıyız. Kalemlerimizi, barışı getirmek için, barışı savunmak için kullanmalıyız. Biz gazeteciler, kimsenin ölmesinden ve öldürülmesinden yana olamayız, olmamalıyız. O nedenle Türk Dünyası gazetecilerinin, burada toplanan meslektaşlarımın kendi ülkelerine döndüklerinde bir kez daha yaşadıkları coğrafyayı bulundukları konumdan değil, karşıdakileri de düşünerek ve değerlendirerek yazmalarını, düşünmelerini talep ediyorum" ifadelerini kullandı.

"BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN ÖNÜNDE HİÇBİR GÜÇ DURAMAMIŞTIR"

"Basın özgürlüğünün önünde hiçbir güç duramamıştır" diyen Sertel, şöyle konuştu:

"Biz gazeteciyiz ve düşündüklerimizi söylemekle görevliyiz. Yazmakla görevliyiz. Bize düşen görev budur. Yönetim mekanizmalarını uyarmak zorundayız. Uyarırken bizi uyaranlara, uyarırken bizi cezalandıranlara, uyarırken bizi cezaevlerine atanlara şunu söylemek istiyorum. Basın özgürlüğünün önünde hiçbir güç duramamıştır. Basın özgür olursa ülkelerde insanlar daha mutlu, daha kaliteli yaşar ve bütün ülke, bütün ülkeler kardeşçe yaşar."

Konuşmaların ardından etkinliğe katılanlara teşekkür plaketi verildi. Etkinlik, TÜRKSOY Basın Ödülleri Töreni'nin ardından son buldu. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Atilla Sertel Eskişehir Nabi Avcı Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title