Haberler

"Türk Dünyası Çocuk Oyun ve Oyuncakları" Projesi -

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, "Türk Dünyası Çocuk Oyun ve Oyuncakları Projesi"nin çocuklara, geçmişten miras kalan oyunları öğretmeyi hedeflediğini bildirdi.

Eskişehir Valiliği, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti (TDKB) Ajansı ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) tarafından gerçekleştirilecek "Türk Dünyası Çocuk Oyun ve Oyuncakları" Projesi'nin tanıtım toplantısı, Valilik Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi.

Vali Tuna, programda yaptığı konuşmada, bu zamana kadar yürütülen etkinliklerde özellikle çocuklar ve gençlere yönelik projeler üretmeye ve desteklemeye özen gösterdiklerini söyledi.

Projenin hedefleri konusunda bilgi veren Tuna, "Türk Dünyası Çocuk Oyun ve Oyuncakları Projesi', ESOGÜ'nün akademik desteğiyle, geleceğin evinde oturan ve en değerli varlığımız olan çocuklarımıza, geçmişten bize miras kalan çocuk oyunlarını öğretmeyi hedeflemektedir. İnanıyoruz ki onlar öğrenince, bu oyunları severek oynayacaktır" dedi.

Zengin bir çocuk oyunu kültürüne sahip olunmasına rağmen, çocuklar tarafından rağbet görmediğini ifade eden Tuna, şöyle konuştu:

"Bu projeyle kültürümüzün bu boyutuna da sahip çıkılması, değerler eğitimi açısından önemlidir. Yaşamın bütünleyici bir parçası olan oyunlar, bilindiği üzere, çocuklarımızın hem kişilik hem de beden gelişiminde büyük öneme sahiptir. Ancak dünyayı teknoloji ağlarının sardığı günümüzde, olumlu kazanımlarının yanında, içerik ve kurgusuyla çocuklarımızı hem yalnızlaştıran hem de şiddete yönelten bilgisayar oyunları, çocuklarımızın gelişimini olumsuz etkilemektedir. Oysa gelecekte başarılı bir iş hayatının ve sağlam bir kişiliğin temelinde mutlu bir çocukluk hayatı, dolayısıyla faydalı ve kültürümüze aynalık eden oyunlar yatar. Oyun, hayatın yeniden tasarlanmış küçük bir modelidir aslında. Orada da kurallar, haklar, karşılıklı sevgi ve saygı, en önemlisi seçimler vardır. Çocuklar seçim yapmayı öğrendikçe ve seçimlerinin sorumluluğunu kabul ettikçe, hayatları üzerindeki kontrolleri de o derece artacaktır."

- Projenin aşamaları

Projenin aşamaları hakkında bilgi veren Tuna, şunları kaydetti:

"Proje kapsamında Türkiye ile 20 ülkeden gözlem, görüşme ve video kayıtları ile veriler toplanarak, halen çocuklar tarafından oynanan ve günümüzde unutulmaya yüz tutmuş olan çocuk oyun ve oyuncakları belirlenecektir. Projenin ikinci aşamasında ise arşivlenen oyun ve oyuncakların çocuklar tarafından oynanması, tanınması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla Eskişehir'deki okul öncesi ve sınıf öğretmenlerine bir ay süre ile eğitim verilmesi planlanmıştır. Üçüncü aşama ise çocuklarımız için eğlenceli bir süreç olacak, yani onlar için oyun başlayacaktır. Proje kapsamında bir dizi akademik etkinlikler planlanmaktadır ve etkinliklere Türk Dünyasından araştırmacıların katılımının sağlanması öngörülüyor. Her şey çocuklarımızın daha mutlu olması onların yüzlerindeki gülücüklerini arttırmak içindir. Gelecekte başarılı bireyler olmanın yanında onların değerlerimizle kuşanmış bir nesil olmalarını hedefliyoruz."

ESOGÜ Rektörü Hasan Gönen de çocukların bilmedikleri oyunları öğrenip, hayata hazırlanacağını dile getirerek, etkinlik kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan destek almayı planladıklarını aktardı.

27 Mayıs'ta imzalanan ve 435 bin lira bütçeye sahip proje kapsamında ilk olarak 19 Temmuz'da Kazakistan'a gidileceği bildirildi.

Kaynak: AA / Güncel

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Güngör Azim Tuna Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

WhatsApp uçtan uca şifreleme nedir, neden değişir? Uçtan uca şifreleme nasıl çalışır? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? 16 Nisan baraj doluluk seviyesi yüzde kaç? Süt fiyatları ne kadar oldu 2024? Çiğ süte zam geldi mi? KABİNE TOPLANTISI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA? 16 Nisan Kabine Toplantısı gündemi nedir? Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı ne zaman açıklanacak? Resmi Gazete bugün (16 Nisan) kararları nedir? Resmi Gazete atama kararları 2024 belli oldu mu? 16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title