Haberler

Türk Doktorlar Somali'de Şifa Dağıtıyor

Sağlık Bakanlığı'nın Somali'nin başkenti Mogadişu'daki ağır iklim koşullarına dayanıklı çadırlardan oluşan Sahra Hastanesi'nde günde ortalama 600 hastaya sağlık hizmet sunuluyor.

Sağlık Bakanlığı'nın Somali'nin başkenti Mogadişu'daki ağır iklim koşullarına dayanıklı çadırlardan oluşan Sahra Hastanesi'nde günde ortalama 600 hastaya sağlık hizmet sunuluyor.

Somalili hastalar, Mogadişu'nun ücretsiz hizmet veren tek hastanesinde, Türk doktorlara muayene olabilmek için kilometrelerce uzaktan geliyor.

Kentin en modern ameliyathanesine sahip olan hastanede, ayda yaklaşık 300 hastaya lokal ve genel anestezi altında ameliyat yapılıyor.

Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Ömer Tuna, AA muhabirine, Sağlık Bakanlığı'nın yaklaşık 1.5 yıldır hizmet veren Mogadişu'daki Sahra Hastanesi'nde, 10. grup sağlık ekibi olarak yaklaşık 1.5 ay görev yaptıklarını söyledi.

Ekiplerinde 4 doktor ve 12 yardımcı sağlık personeli bulunduğunu ifade eden Tuna, şunları anlattı:

"Mogadişu'da insanlar çok kötü şartlarda yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. Hem barınma hem de beslenme sıkıntısı var ama en önemlisi sağlık problemleri var. Burada Somali'nin yerel hastanelerini de görme imkanımız oldu, çok kötü şartlardalar ve ücretli hizmet veriyorlar. Bizim burada verdiğimiz hizmet tabi ki yerel hastanelere göre daha kaliteli. Hastalar buraya geldiklerinde muayene oluyorlar, ilaçlarını ücretsiz alıyorlar, gerekiyorsa ameliyatlarını yapıyoruz. Dolayısıyla iyi bir hizmet sunduğumuzu düşünüyorum. Hastalar memnuniyetlerini de ifade ediyorlar. İnsanlar bu nedenle hastanemize rağbet ediyor, 140 kilometre uzaklıktan muayene olmaya gelen hastalar var. Günlük ortalama 600 hasta muayene ediyoruz, 8-10 civarında ameliyat yapıyoruz."

Tuna, 1,5 ayda yaklaşık 300 ameliyat yaptıklarını, bunun 115'inin de genel anestezi altında gerçekleştirildiğini belirterek, "Sebebini tam bilemiyorum ama burada en çok guatr hastalığıyla karşılaşıyoruz. Bunun yanında vücudun çeşitli yerlerinde anormal büyüklüklerde lipom dediğimiz yağ bezeleri görüyoruz. En çok yapılan ameliyatlar da dolayısıyla guatr ve lipom ameliyatları. 1,5 ayda 35 guatr ameliyatı gerçekleştirdik. Bunun yanı sıra fıtık, karın içerisinde kitle, meme ameliyatları yaptık" diye konuştu.

-Sadece sağlık hizmeti değil, gönül hizmeti de vermeye çalıştık"-

Sağlık Bakanlığı Somali Koordinatörü Bayram Civelek de muayene ve tedavi için hastaneye gelen hastalara ücretsiz öğle yemeği ikram ettiklerini belirtti.

Somalili hastaları mutlu etmek için ellerinden geleni yaptıklarını dile getiren Civelek, "İnsanlar sadece tedavi olduklarında değil, karınları doyduğunda da mutlu oluyorlar. Bu mutluluklarına bizzat burada şahit oluyoruz" dedi.

Civelek, yetimhanelerde barınan hasta çocukları da kendi araçlarıyla her gün hastanelerine taşıyarak tedavilerini yaptıklarını ifade ederek, "Bu çocuklar gerçekten zor şartlarda yaşıyorlar. Ziyaretlerimizde kaldıkları yerleri, yatakhaneleri, yemekhaneleri gördük, etkilendik. Burada sadece sağlık hizmeti değil, gönül hizmeti de vermeye çalıştık. İnşallah bu hizmetlerin devamı gelir" diye konuştu.

Civelek, inşaatı süren 200 yataklı hastanenin Haziran ayında tamamlanmasının planlandığını dile getirerek, hastane hizmete sunulduğunda çok daha iyi koşullarda Somali halkına hizmet vermeye devam edeceklerini anlattı.

-Engellilere tekerlekli sandalye-

Bu arada, Sahra Hastanesi'nin personeli, Türk sivil toplum kuruluşlarının destekleri ve aralarında topladıkları paralarla tekerlekli sandalye satın alarak Somalili engellilere hediye ediyor.

Bayram Civelek, Mogadişu'da çok sayıda engelli ile karşılaştıklarını söyledi.

Bu kişilerin genellikle küçük yaşlarda geçirdikleri çocuk felci hastalığına bağlı olarak ya da ülkede uzun yıllardır süren iç savaş sırasında meydana gelen ateşli silah yaralanmalarına bağlı olarak sakat kaldıklarını ifade eden Civelek, şunları belirtti:

"Sokaklarda, yol kenarlarında sürünen, dizlerine terlik ya da ayakkabı bağlayarak yürüyen engellilerle karşılaşıyoruz. Tabi gördüğümüz zaman üzülüyoruz. Elimizden geldiği kadar da yardımcı olmaya çalışıyoruz. Varsa iletişim bilgilerini alıyoruz, yoksa hastanemizi bulunduğu yeri tarif ederek bize ulaşmalarını sağlıyoruz. Başvuranlara tekerlekli sandalye hediye ediyoruz. İnşallah bu yardımlar giderek büyüyecek ve hedefine ulaşacak."

Sağlık memuru Serhat Yolalaner de tekerlekli sandalyeleri Mogadişu'da faaliyet gösteren Türk sivil toplum kuruluşları ile hastanede görev yapan arkadaşlarının bağışlarıyla satın aldıklarını anlattı.

Daha önce 6 engelliye tekerlekli sandalye hediye ettiklerini belirten Yolalaner, "10 tekerlekli sandalye daha aldık. Bunları da Allah rızası için dağıtmayı düşünüyoruz. Katkısı bulunanlardan Allah razı olsun" dedi.

Muhabir: Orhan Canbulatel

Yayıncı: Göksel Sözer - KAYSERİ

Kaynak: AA / Yerel

Sağlık Bakanlığı Mogadişu Kayseri Somali Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title