Haberler

Türk Deniz Havacılığının 100. Yılı

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bostanoğlu: "Günümüzde sahip olduğu hava araçlarıyla deniz harekatının vazgeçilmez unsuru haline gelen Deniz Hava Kuvvetimiz, cumhuriyetimizin kuruluşunun 100'üncü yıl dönümünü kutlayacağımız 2023'ü, 50'ye yakın modern helikopter ve uçak, Deniz Hava Eğitim Merkezi,

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, "Günümüzde sahip olduğu hava araçlarıyla deniz harekatının vazgeçilmez unsuru haline gelen Deniz Hava Kuvvetimiz, cumhuriyetimizin kuruluşunun 100'üncü yıl dönümünü kutlayacağımız 2023'ü, 50'ye yakın modern helikopter ve uçak, Deniz Hava Eğitim Merkezi, Deniz Hava Harekatı Destek Merkezi, gelişmiş teknik ve lojistik destek birimleriyle karşılamak üzere emin adımlarla yürümektedir" dedi.

Bostanoğlu, Türk Deniz Havacılığının 100. yılı dolayısıyla Kartepe ilçesindeki Deniz Hava Komutanlığında 13 ülkeden 33 temsilcinin katılımıyla düzenlenen törende, Türk Deniz Kuvvetlerinin muharip gücünün vazgeçilmez parçası deniz havacılığının 100'üncü yılını kutladıkları için gururlu olduklarını söyledi.

Bu yıl aynı zamanda, Türk havacılık tarihinin ortak değeri ilk Türk Deniz Havacısı Çarkçı Yüzbaşı Mehmet Fethi Bey'in, İstanbul-İskenderiye seyahatinin ve şehadetinin de 100'üncü yıl dönümü olduğunu ifade eden Bostanoğlu, kendisini yad ettiklerini kaydetti.

Bostanoğlu, ilk motorlu uçağın havalandığı 1903'ten beri havacılığın hızlı gelişim gösterdiğini belirterek, bez kanatlı uçakların çelik yürekli pilotlarının gökyüzünün maviliğiyle yetinmediklerini, denizlerin maviliklerine de kanat açtıklarını, uçakların kullanım alanının karalardan denizlere doğru süratle genişlediğini vurguladı.

"1911'de ilk motorlu uçağımız gökyüzüne çıktı"

Bostanoğlu, 1910'lu yıllardan itibaren uçuş menzilleri kısa uçakların denizlerde günlerce seyir yapabilen harp gemilerinden kalkacak ve suya inecek şekilde dizayn edilmeye başlandığına işaret ederek, denizcilik ve havacılık arasında yeni sinerji alanı oluştuğunu aktardı.

Türk havacılığının ilk motorlu uçağının 1911'de başarıyla gökyüzünde uçtuğunu anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu yönüyle Türk havacılığı, 1909-1912 yılları arasında havacılık teşkilatlarını kuran ABD, Fransa, İngiltere, Almanya, İtalya, Avusturya ve Rusya ile aynı dönemde gökyüzünde ay yıldızlı kanatlarını çırpmaya başlamıştır. İlk deniz helikopterinin, 1957 yılında denizaltı savunma harbi helikopteri olarak, ABD ve İngiliz deniz kuvvetlerinde göreve başlamasından sonra, havada asılı durabilen ve kanatları dönen bu sevimli hava aracı, deniz havacılığının vazgeçilmez platformları arasında yerini almıştı."

"Deniz Hava Kuvvetimiz, görev, eğitim ve bakım faaliyetlerini tek başına yerine getiren birlik"

Bostanoğlu, Türk Deniz Kuvvetlerinin helikopter platformlu gemilerin envantere girmesiyle 1972'den itibaren helikopterlere kuvvet yapısında yer vermeye başladığını anlattı.

Türk Deniz Havacılığının, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün "mükemmel ve kadir Türk donanmasına malik olmak gayedir" ve "istikbal göklerdedir" hedefinden feyzalarak, her alanda gurur duyulan seviyeye ulaştığına dikkati çeken Bostanoğlu, şunları dile getirdi:

"Günümüzde sahip olduğu hava araçlarıyla deniz harekatının vazgeçilmez unsuru haline gelen Deniz Hava Kuvvetimiz, cumhuriyetimizin kuruluşunun 100'üncü yıl dönümünü kutlayacağımız 2023'ü, 50'ye yakın modern helikopter ve uçak, Deniz Hava Eğitim Merkezi, Deniz Hava Harekatı Destek Merkezi, gelişmiş teknik ve lojistik destek birimleriyle karşılamak üzere emin adımlarla yürümektedir.

Deniz Kuvvetlerimizde görev, eğitim ve bakım faaliyetlerini tek başına yerine getiren yegane birlik özelliğine sahip Deniz Hava Komutanlığımız, yüksek nitelikli insan gücü ve modern sistemleri sayesinde, dost ve müttefik ülkelerin deniz hava kuvveti oluşturma ve geliştirme faaliyetlerine de katkı sağlamaktadır. Deniz Hava Komutanlığı, Türkiye'nin bölgesel ve küresel barış ve istikrarın sağlanmasına verdiği destek kapsamında, NATO bünyesinde icra edilen tatbikat ve harekatlara da iştirak etmektedir."

Bostanoğlu, Türk Deniz Havacılığı'nın "İki mavide bir asır" sloganıyla 100. yaşını kutladıklarını belirterek, gelecek yıllarda "daha yükseğe, daha hızlı, ve daha etkin" sloganıyla yeni başarılara imza atacağına inandığını söyledi.

Konuşmanın ardından Türk Deniz Havacılığının gelişimi konusunda sunum yapıldı. - Kocaeli

Kaynak: AA / Yerel

İstanbul Kartepe Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title