Haberler

Türk Babaya Danimarka'dan Kötü Haber Danimarka

Danimarka'da yaşayan Gülizar Çiftçi'nin, aile birleşiminden yararlanarak eşi Harun Çiftçi'yi Danimarka'ya getirmek için verdiği mücadele çıkmaza girdi.

Danimarka'da yaşayan Gülizar Çiftçi'nin, aile birleşiminden yararlanarak eşi Harun Çiftçi'yi Danimarka'ya getirmek için verdiği mücadele çıkmaza girdi.

Yabancılar Dairesi, Harun Çiftçi'yi sınır dışı ederek 5 yıl ülkeye girememe ve Schengen vizesi alma yasağı getirdi. Harun Çiftçi sadece Danimarka'ya değil, Schengen vizesi isteyen hiçbir ülkeye giremeyecek ve Danimarka'da yaşayan eşi ve iki çocuğunu da göremeyecek. Yabancılar Dairesi Harun Çiftçi'ye gönderdiği yazıda, şöyle denildi:

"Vize alarak geldiğin Danimarka'da iki kez oturma izni talebinde bulundun. Yabancılar yasasının 4. maddesi ve 3. fıkrası gereği, ülkeye vize ile gelen kişiler oturma izni talebinde bulunurlarsa 5 yıl karantina uygulanıyor. Oturma izni müracaatın sırasında sana karantina rizikosu olduğu belirtildi ve bu rizikoyu bile bile müracaatta bulunduğun için 5 yıl karantina uygulamak zorundayız."

Çiftçi'nin 7 Şubat 2013 tarihinde yaptığı müracaat üzerine 1 Mart -13 Haziran 2013 tarihleri arasında 90 günlük vize verildiği, ancak Çiftçi'nin vize süresi dolmak üzere iken oturma izni talebinde bulunduğu ve 14 Haziran'da kendisine karar süresi içinde ülkede kalabilme izni verildiği bildirildi. 22 Temmuz 2013 tarihinde gönderilen yazı ile 4 Ağustos 2013 tarihinde ülkeyi terk etmesi istendi. Harun Çiftçi kuralları çiğnememek için 1 Ağustos günü ülkeden ayrıldı. 3 Kasım 2013-15 Şubat 2014 tarihleri arasında yeni vize alan Çiftçi bu kez 2,5 aylık süreden sonra tekrar oturma izni talebinde bulundu ve kendisine yeniden karar verilinceye kadar ülkede kalma izni verildi. 7 aylık oturumdan sonra, 10 Haziran 2014'de ülkeyi terk etmesi istenen Çiftçi 18 Haziran 2014 tarihinde ülkeyi terk etti. Ancak arkasından kendisine gönderilen 10 Ekim 2014 tarihli yazıda sınır dışı edildiği ve 5 yıl ülkeye girme yasağı konduğunu öğrendi.

Harun Çiftçi Danimarka'da dünyaya gelen iki çocuğu ve eşinden 5 yıl ayrı bırakılmasının insanlık dışı bir uygulama olduğunu belirterek, şöyle dedi:

"7 yıldır evliyim ve 2 çocuğum Danimarka'da dünyaya gelmesine rağmen oturma izni vermiyorlar ve çok istiyorsanız gidin Türkiye'de yaşayın diyorlar. Bu süre içeresinde 3 aylık vize ile Danimarka'ya gelip gittim. Eş ve çocuklarımı görebilmek için dünyanın masrafını yapıyorum. Gelip gitmeler nedeniyle Türkiye'de çalışamıyorum. Bu ne biçim insanlıktır, ne vicdansızlıktır anmakta güçlük çekiyorum. Devletimiz biraz da bizim sorunlarımızla ilgilense iyi olacak. Devlet vatandaşının yanında olduğu zaman devlettir. Ben ve ailem Türk devletinden hakkımızı aramasını bekliyoruz."

Yabancılar Dairesi, Harun Çiftçi'nin Türkiye'de, Eşi Gülizar Çiftçi'nin ise Danimarka'da yaşadığı süreden daha uzun süre yaşadığı için yasanın 9. maddesinin 12 inci fıkrası gereği aile birleşiminden yararlanma izni verilmediğini bildirdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Danimarka Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title