Haberler

Turizmde Kurtuluş Formülü Vtv

Türk turizminde sektör çıkış formülünü Vergi, Tatil ve Vize (VTV) muafiyeti olarak belirledi.

Türk turizminde sektör çıkış formülünü Vergi, Tatil ve Vize (VTV) muafiyeti olarak belirledi.

Kuşadası-Efes Kongre Merkezi'nde Platform Fuarcılık tarafından düzenlenen Ege Bölgesi Ağırlama Konaklama Teknolojileri ve Ev Dışı Tüketim Fuarı (Aegean Hosttech) kapsamında düzenlenen Turizm Konferansı'nda "Küresel Turizm Pazarlarında Son Durum" değerlendirildi.

Avrupa Türkiye Turizm İş Konseyi Başkanı Hüseyin Baraner, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Kuşadası Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Fahrettin Çiçek, 156 milyar dolarlık Almanya turizm sektörünün belirleyicisi olan Alman Seyahat Acenteleri Birliği Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Hikmet Atilla ve Easypax Genel Müdürü Dr. Ali Naci Asan'ın konuşmacı olarak katıldığı konferansta, Rusya krizi ile başlayan turizmde çıkışın formülü VTV (Vergi-Tatil-Vize) olarak açıklandı.

Oturum Başkanı Baraner, son 2,3 yıllık süreçte dünya turizminde bir karamsarlığın baş gösterdiğini bundan Türkiye'nin etkilendiğini belirterek, "Para kazanmayan sektör çok çabuk cazibesini kaybeder. Bunun için en önemli görev turizm merkezlerindeki belediye başkanlarına düşüyor. Avrupa'da milyonlarca aile tatil için nereye gidecekleri konusunda şu an karar aşamasında. Bunun için belediye başkanları yurtdışına çıkıp orada sektör temsilcileriyle bir araya gelip, turları ülkemize davet etmeli. Çünkü turist yurtdışında ve burada oturup onlar gelecek diye beklemek büyük hata olur" dedi.

"TANITIM ŞART"

Alman Seyahat Acenteleri Birliği Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Hikmet Atilla ise ortada kötü bir tablo olduğunu ve bu gerçeğin kabul edilmesi gerektiğini söyledi, turizmcilerin barış ve kültürel birliktelikten güç aldığına dikkat çekerek sektörün acilen desteğe ihtiyacı olduğunu belirtti. Sektörde online pazarlamada önemli bir hacme sahip olan Dr. Ali Naci Aslan da Avrupa'nın gözünde Türkiye'nin bir Akdeniz ülkesi olarak algılanmadığını bu konuda yeni tanıtımların gerekli olduğunu ifade etti.

"TURİZMİCİNİN ELİNİ GÜÇLENDİR ELMAS YILI OLSUN"

TÜRSAB Kuşadası Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Fahrettin Çiçek, istedikleri desteğin yapısal değişikliklerde sağlanabileceğini söyledi. "Yapılması gereken 3 şey var. Bunlardan ilki Avrupa'da rekabet edebilmemiz için Türkiye'nin vizeyi kaldırması gerekiyor. Avrupa'dan bize kimse çalışmak için gelmiyor, tatil için turist geliyor. Vize kaldırılsın. Bu noktada Almanya örneğini vermek gerekiyor. Almanya vatandaşları ülkemize kimlik kartıyla gelebiliyor. Ama bunun farkında olmayan ne kadar çok Alman var biliyor musunuz? Milyonlarca, yani vizesiz seyahati kesinlikle tanıtmalıyız. İkinci yapısal değişiklik iç turizme yönelik olmalı. Yıllarca çocuklarımız okulda okuyor diye ağustos ayında yüksek fiyatlarda tatil yapmaya mahkum olduk. Neden okul tatillerimizi bölgesel farklılıklar arz edecek şekilde düzenlemiyoruz? Okulların aynı anda başlayıp aynı anda tatil edilmesi doğru bir yaklaşım değil. Kendi insanımızı tatile teşvik etmek zorundayız" dedi. Bir diğer yapısal değişikliğin ise sektöre yönelik olması gerektiğini söyleyen Çiçek, rekabet açısından vergi indirimine gidilmesi gerektiğini belirterek, "Konaklama sektörü KDV'si yüzde 8, ama transfer hizmeti KDV'si yüzde 18. Bunun yüzde 5'e çekilmesi, Avrupa ile rekabette elimizi güçlendirir. Vize, tatil ve vergide gelin elimizi güçlendirin, bizde turizmde Türkiye'ye elmas yılını yaşatalım" dedi.

Konferansın sonunda Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy, Aydın Kültür Turizm İl Müdürü Nuri Aktakka ve Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıköz'ün de yer aldığı konferansta katılımcılara plaket verildi. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Fahrettin Çiçek Kuşadası Almanya Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title