Haberler

Turizmciler "İstihdam Destek Paketi"Ni Olumlu Karşıladı

ANTALYA/ Muğla Valisi Amir Çiçek, Antalya ve Muğla'daki turizm işletmelerine verilmesi kararlaştırılan prim ve ücret desteğinin sektöre çok olumlu yansıyacağını düşündüğünü belirterek, "Sezon bitince çalışanlar evlerine dönüyor ve bir sonraki dönem için kalifiye eleman sıkıntısı yaşanıyordu.

ANTALYA/ Muğla Valisi Amir Çiçek, Antalya ve Muğla'daki turizm işletmelerine verilmesi kararlaştırılan prim ve ücret desteğinin sektöre çok olumlu yansıyacağını düşündüğünü belirterek, "Sezon bitince çalışanlar evlerine dönüyor ve bir sonraki dönem için kalifiye eleman sıkıntısı yaşanıyordu. Bu destek olumlu yansıyacak." dedi.

Çiçek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ile Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal tarafından dün açıklanan "Turizm Sektörü İstihdam Destek Paketi"ne ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Muğla olarak böyle bir teşvik paketini beklediklerini dile getiren Çiçek, "Sezon bitince çalışanlar evlerine dönüyor ve bir sonraki dönem için kalifiye eleman sıkıntısı yaşanıyordu. Bu destek olumlu yansıyacak. Böylelikle istihdam daralması da ortadan kalkacak." diye konuştu.

Çiçek, Muğla'da destekten yaklaşık 14 bin çalışanın yararlanacağını belirterek, yabancı dil bilen bin 200 kişiye de teşvik verileceğini bildirdi.

"İş gücü istihdamının devamı sağlanmış olacak"

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Başkanı Bülent Karakuş ise daha önce bölge turizmcileri ile yaptıkları görüşmeler sonucunda ortaya çıkan talepleri Bakan Soylu'ya ilettiklerini, çıkan kararın çok olumlu olduğunu ifade etti.

Muğla'da turizm sektörünün her türlü desteğe ihtiyacı olduğunu vurgulayan Karakuş, "Bu, çok uzun zamandır turizmcilerin talebiydi ve biz konuyu Sayın Bakanımıza aktarmıştık. Bu karar sezon dışında istihdamın sağlanmış olması açısından da çok önemli." şeklinde konuştu.

Otellerin en büyük sıkıntısının sezon sonunda kalifiye elemanları kaybetmeleri ve yeni sezonda eleman bulmakta zorluk çekmeleri olduğunu kaydeden Karakuş, "Bu çalışmayla işgücü istihdamının devamı sağlanmış olacak. Bu nedenle turizm sektörü için çok önemli bir gelişme. İstihdama yönelik adımın atılmasını olumlu buluyoruz." ifadelerini kullandı.

Otelciler ne dedi?

Bodrum Otelciler Derneği (BODER) Başkanı Halil Özyurt da hükümetin turizm için uğraş verdiğini söyledi.

BODER olarak Antalya'da düzenlenen toplantıda Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüştüklerini ve sıkıntıları paylaştıklarını anlatan Özyurt, şöyle konuştu: "Şu anda bakanlarımızın açıklamaları Sayın Başbakanımızın anlattığı eylem planının içinin doldurulmasıyla ilgili çalışmadır. Bence de çok olumlu çalışmalar... Kışın Antalya ve Bodrum bölgesindeki oteller kapalı. Kışın sigortaların devlet tarafından ödenmesi girişiminde bulunmuştuk. İyi niyetli ve turizm için uğraş verdiklerinin bir göstergesidir. Yani 3 ay askıda kalan personelin sigortalarını devlet ödeyecek, bu güzel bir gelişme. Hükümet yetkililerimiz güzel şeyler açıklıyorlar. Turizmcilerin kredi ödemeleri var. Bununla ilgili de Başbakanımızın açıklamalarıyla da güzel şeylerin olacağı belirtildi."

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Dünya Türkiye İş Konseyi (DTİK) Avrupa Bölge Komitesi Başkanı Turgut Torunoğulları da çalışmanın işverenler ve sektör çalışanları için çok güzel bir gelişme olduğunu bildirdi. Torunoğulları, "Artık hem işverenin hem de sektör çalışanının kafası rahat olacak. Bu tür desteklerin de bir başlangıcı olur. Herkes mutlu olur. Ülke turizmimiz ve ülkemiz kazanır. Mutlu insanlar mutlu hizmet demektir." değerlendirmesinde bulundu.

Green Nature Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Kamış ise çalışmanın işverenleri rahatlatacağını dile getirdi.Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Fethiye Otelciler Birliği (FETOB) Başkanı Yavuz Torunoğulları, sektör olarak verilen her türlü desteği önemsediklerini ifade etti.

Sektör olarak daha önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı temsilcileriyle bu konuları istişare ettiklerini anlatan Torunoğulları, şöyle devam etti: "Toplantılarda yapılacak destek çalışmalarının Muğla ve Antalya'da ayrı ayrı yapılmasını istedik. Antalya'daki otellerin 12 ay açık olma durumu olduğunu, bölgemizdeki otellerin ise çalışma süresinin 6 ya da 7 ay gibi bir sürede olduğunu ilettik. Toplantılarda 12 ay süreli çalışan otel sayısının Fethiye, Marmaris, Bodrum'da çok sınırlı olduğunu ifade ettim. Bizim talebimiz 6 veya 7 ay aktif çalıştırılıp kalan sürenin desteklenmesiydi. Açıklanan pakette ise 9 ay aktif çalışmanın devamındaki 3 ayın tamamlanması şeklinde planlanmış." Torunoğulları, desteklerin Türkiye turizmine, özellikle Antalya bölgesindeki işletmelere katkı sağlayacağına inandığını sözlerine ekledi.

"Çok doğru bir çalışma" Antalya'nın Belek Turizm Bölgesinde bulunan Regnum Carya Golf ve SPA Resort'un Genel Müdürü Geylan Dursunoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığının çok doğru bir çalışma yaptığını söyledi.

Desteğin, 9 ay açık kalan tesislerin yanı sıra tüm yıl açık kalan tesisler için de önemli olduğunu kaydeden Dursunoğlu, "Maliyetler konusunda devlet ne kadar yardımcı olursa turizmci bu yıl o kadar rahatlayacak. 9 ay çalışan personelin prim ve ücret desteği alması çok büyük avantaj." dedi.

Antalya bölgesinde otellerde çalışanların yaklaşık yüzde 40-50'sinin kış döneminde işini bırakmak zorunda kaldığına işaret eden Dursunoğlu, söz konusu desteğin istihdama katkı sağlayacağını söyledi.

Bellis Deluxe Genel Müdürü Gıyas Şahin de tesislerinin 600 odalı ve yüksek sezonda yaklaşık 520 kişi çalıştırdıklarını belirterek, "Kış dönemi Antalya otellerinde ortalama doluluk yüzde 20-40. 250-300 kişiyle kış sezonuna devam ediyoruz. Kış dönemi tamamen kapalı oteller ise çalışanların yüzde 90'ını işten çıkarmak zorunda kalıyor. Bu desteğin sektöre katkısı olacak." ifadelerini kullandı.

9 ay çalışana 3 ay prim ve ücret desteği

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ile Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal tarafından dün açıklanan "Turizm Sektörü İstihdam Destek Paketi"ne göre, Antalya ve Muğla'da konaklama faaliyeti yürüten iş yerinde 2015 yılında 9 ay çalışan, 3 ay işi askıya alınan toplam 44 bin 753 kişinin 2016 yılında 9 ay çalışma şartıyla askıdaki 3 aylık sigorta primleri ve ücretleri İŞKUR tarafından karşılanacak.Destekleme süresi içinde çalışanların, mesleki veya yabancı dil gibi kişisel gelişimlerini sağlayıcı eğitimlerle nitelikleri artırılacak. 31 bin 619'u Antalya'da, 13 bin 134'ü Muğla'da toplam 44 bin 753 kişiyi ilgilendiren program için 260 milyon lira kaynak ayrıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Süleyman Soylu Amir Çiçek Antalya Muğla Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title