Haberler

Turizmci Sebahattin Karaca Açıklaması

Foça'da yaklaşık yarım asırdır turizm işletmeciği yapan duayen turizmci Sebahattin Karaca, Turizmde hak ettiği seviyede olmadığı gerekçesiyle kamuoyunda sık sık eleştiri konusu olan Foça'nın atağa geçip, yeniden eski parlak günlerine kavuşması için yapılması gerekenleri dile getirdi. Foça'nın turizmdeki geleceğine yönelik geçmişte uygulama ve planlama noktasında yapılan idari hatalara dikkat çeken Karaca, kendisine ait bir tanımla Foça'nın 'İlçe Turizmini Geliştirme ve Koruma İmar Planı'na ihtiyacı olduğunu söyledi.

"İLÇEMİZDE TURİZM ALANLARI HEDER EDİLDİ"

Tecrübeli turizmci Karaca, 1970'li yıllarda yapılan Foça İmar Planı'nda Komando Okulu mevkiinden eski Fransız Tatil Köyü'ne kadar uzanan sahil bandının Turizm Alanı olarak ayrıldığını, ancak söz konusu alanda birkaç nokta ve istisna hariç olmak üzere İmar planı uygulaması sırasındaki yasa ve boşluktan faydalananların turizm alanlarına 2. konut ve siteler yaptığına dikkat çekti.

Foça İmar Planı'nda daha önce turizm alanı olarak ayrılan bölgelerin sonradan ikinci konut alanı olarak çevrilmesine tepki gösteren Karaca, "Bu girişimlerle ilçemizin turizm alanları maalesef heder edilmiştir. 1980'li yılların ikinci yarısında yapılan İmar Planı ise daha ziyade konut ağırlıklı olmuştur. İmar uygulaması esnasında; Bedesten ve Kum Burnu'na yapımı başlatılmış turistik oteller olmasına rağmen ikinci Mersinaki ve şehir içinde yapılan birkaç tesis ile sınırlı kalmıştır. 1990'lı yıllarda ise söz konusu alanda bir turistik tesis daha ilçe turizmine kazandırılmıştır" dedi.

"TURİZM ALANLARINA TURİSTİK TESİSLER YAPILMALIYDI!"

"Foça'da Yeşil Tepe mevkiinden eski Fransız Tatil Köyü'ne kadar uzanan ana caddenin sağında ve solunda 20-30 tane hotel, tatil köyü, yeme-içme-eğlence işletmeleri gibi turistik tesislerin yapılmış olduğunu lütfen bir kaç saniyeliğine hayal ediniz" diyerek sözlerini sürdüren Karaca, şöyle konuştu: "Eğer 70'li yıllarda kabul edilmiş imar planındaki turizm alanlarına olması gereken gibi turistik tesisler yapılmış olsaydı, ki bu durum Yenifoça'ya kadar dalga dalga genişlerdi, bugün Foça Türkiye'deki her turistik ilçe ile rekabet edebilecek güçte olurdu. Uluslararası turizm arenasında kalıcılığını koruyabilirdi. Üstelik Fransız Tatil Köyü'nün kapanmış olması bile Foça turizmini bu kadar olumsuz etkilemez, bugün Fransız Tatil Köyü'nün açılması meselesi bazıları için Foça'nın tek umudu olmazdı."

"30 YILLIK KAYIP, SONUN GELDİĞİ ANLAMINI TAŞIMAZ"

'Foça'nın turizmde gelişmesi için ne yapılması gerekir?' sorusuna; "Yeniden başlayıp, geliştirmek ve korumak gerekir. Evet geçmişten ders alarak yeniden başlamalıyız. Çünkü bir ilçe için 30 yıllık turizm kaybı, o ilçede turizmin sonunun geldiği anlamı taşımaz. O bakımdan her şeye yeniden başlamalı." diye yanıt veren Karaca, şunları söyledi: "Bilindiği üzere 1.'inci Derece Doğal SİT alanlarına günübirlik tesisler ve kamplar, 2.'inci Derece Doğal SİT alanlarına ise her türlü turistik tesis yapılıyor. Foça içinde ve çevresinde hemen hemen her taraf doğal sit olması sebebi ile 'Foça Turizmini Geliştirme ve Koruma İmar Planı' başlığı ile Yel Değirmenleri'nden eski diskoya, hatta oradan Yaşlılar Evi'ne kadar olan alanın, Turizm İmar Planı dahilinde, turizm yapılanmasına açılması gerekir. Bu yapılanmada askeri alanların daraltılması ve arkeolojik sitlerin korunması öncelikli tutularak; geriye kalan doğal SİT'lerin, imar planında Foça turizmine katkı sağlayacak turizm tesisleri için ayrılması gerekmektedir. Ancak bu tür bir imar planı yapılsa bile tek başına yeterli olmaz. Yapılacak plana, plan notu olarak inşaat ruhsatının verilebilmesi için Turizm Bakanlığı'ndan, 'Vasıflar Yönetmenliği'ne göre (Turizm Yatırım Belgesi) getirmesi şartı işlenmeli ve istenmelidir. Bu konuda düzenli kontrollerle gereken kararlılık sergilenmeli; hiçbir şekilde esnemelere izin verilmemelidir. Bu sağlanabildiği takdirde turizm alanlarına konut yapılmasının önü kesilmiş olur. Ancak bu sayede Foça, 8-10 yıllık vadede turizm bakımından çok gelişebilir. Daha da önemlisi Foça'nın turistik değerinin kalıcılığı sağlanabilir. Bu tür bir başlangıç Foça'nın her tarafına sirayet ettiğinde, bundan Yenifoça ve köylerimiz de olumlu etkilenecektir" yanıtını verdi.

Foça hudutları dahilinde ikisi de deniz kenarında olmak üzere, doğru değerlendirildiği takdirde Şirince'nin bir benzeri olabilecek eski yerleşim yerlerinin var olduğunu sözlerine ekleyen Karaca,"Tarihi Kozbeyli köyümüz turizmin en güzel nüvesini taşımaktadır. Yenifoça - Foça sahil bandında en az altı tane tatil köyü veya yüksek kapasiteli otel, turistik işletme yapılabilecek koylar ve alanlar mevcuttur. En güzeli de; bu alanlar, doğal sit olmalarından dolayı zaten, yalnızca turistik tesis yapmaya elverişlidir. Siren Kayalıkları başlı başına bir dünya mirasıdır. Günümüze dek Akdeniz Foku'nun yaşam alanı olması sebebiyle turistik açıdan faydalanılamamıştır. Koruma alanlarının önemi ve değeri yadsınmayacak biçimde ilgili bilim insanlarının da görüşü alınarak dünyanın gelişmiş ülkelerinde olduğu gibi hem ilçe turizmini hem de koruma birimlerini memnun edecek alan düzenlemeleri planlanabilir. Bunun en güzel örneklerinden biri Avustralya'da turizme açık olan penguen koruma alanlarıdır. Doğru düzenlemeler ve doğru idare ile Akdeniz Fokları'nın koruma ve bakımı için destek bütçe de sağlanabilir. Bu aynı zamanda Foça'nın adının kaynağına karşı da bir vefa borcudur" diye konuştu. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Akdeniz Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title