Haberler

Turizmci Başkanın Yağlı Güreş Sevdası

Antalya'nın Kemer ilçesi belediye başkanı Mustafa Gül, Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne olan tutkusu nedeniyle 30 yılı aşkın süredir güreşleri hiç aksatmadan er meydanında izliyor.

Antalya'nın Kemer ilçesi belediye başkanı Mustafa Gül, Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne olan tutkusu nedeniyle 30 yılı aşkın süredir güreşleri hiç aksatmadan er meydanında izliyor.

Gül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluğundan  bu yana, "yağlı güreşlerin olimpiyatı" olarak nitelendirilen Kırkpınar'ı izlemek için Edirne'ye geldiğini söyledi.

Turizmin en hareketli döneminde "yağlı güreşin başkenti"ne geldiğini kaydeden Gül, "Her yıl buradaki o güzel mücadeleye canlı tanık olmak için bin kilometre yol katediyoruz" dedi.

"Kırkpınar'ın havasını koklamayı seviyorum"

Geçmiş yıllarda amatör olarak güreştiğini aktaran Gül, "Kırkpınar'da güreşmek gibi bir imkanım olmadı o zamanlar. Oğlumu 2006'da güreştirecektim, aracımız yolda arıza yaptı gelemedik, o da olmadı. Güreşteki bütün oyunları iyi bilirim, oğluma kendim öğretmiştim" diye konuştu.

Kırkpınar'ın havasını koklamayı sevdiğini ifade eden Gül, şöyle devam etti:

"Bizim mal varlığımız, kısmetimiz bu kispetin, yağın içinden gelmektedir. Dedemlerin birinciliklerini yatırım yapmasından dolayı bizim geçim kaynağımız oldu hep. O yüzden güreş bize dedemizden bir hatıradır. Benim de çeşitli organizasyonlardan 26 tane güreş ağalığım var. Kırkpınar'da da o fırsatı yakalamıştık ancak o dönemin ağası 'ben devam edeceğim' deyince karşısına çıkmadım.

En büyük hayalim oğlumu bir gün burada Kırkpınar Ağası yapmak. Oğlum şu an 16 yaşında. İnşallah üç, beş yıl sonra ortam müsait olduğunda... En büyük hayallerimden bir tanesi. Onu belki güreşçi olarak buraya getiremedim ama Kırkpınar Ağası olarak bir altın kemeri takacak diye düşünüyorum."

- "Benden 'kara dana' diye bahsederler"

Bu yıl güreşleri izlemeye gelenlerin sayısının yüksek olduğunu belirten Mustafa Gül, "Tabloya baktığımızda 15-16 pehlivanın güreşlerde birinci olma şansı var. Özellikle baş güreşlerinde dengeli karşılaşmalar oluyor. Pehlivan sayısı açısından da rekor bir katılım var" diye konuştu.

Sıcak nedeniyle Antalyalı pehlivanların avantajlı olduğunu ifade eden Gül, şunları kaydetti:

"Şu ana kadar her şey mükemmel gidiyor. İnşallah güreşler sağlıklı bir şekilde tamamlanır. Burada iyi bir ortamda huzurlu bir şekilde güreşlerimizi seyrediyoruz. Bizim ata sporuna ilgimiz dedemizden gelmektedir. Özellikle Antalya ve civarında birinciliği hiç bırakmamışlar. Dedem güreşlerde 'kara dana' lakabıyla anılır. Eski Kemerliler ve arkadaşlarım dedemin ismini taşıdığım için benden 'kara dana' diye bahsederler. Dedemden hep eski pehlivanları, güreşleri öğrendik. Ayrıca ben Güreş Federasyonu'nda 4 yıl asbaşkanlık yaptım."

Kaynak: AA / Yerel

Mustafa Gül Kırkpınar Antalya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title