Haberler

Turizm Esnafının "Toma" Tepkisi

Antalya’nın Kundu turizm bölgesinden bir grup esnaf, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin’i ziyaret ederek, polis ve TOMA eşliğinde yapılan denetimlerin bölgedeki turistleri tedirgin ettiğini söyledi.

Antalya'nın Kundu turizm bölgesinden bir grup esnaf, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin'i ziyaret ederek, polis ve TOMA eşliğinde yapılan denetimlerin bölgedeki turistleri tedirgin ettiğini söyledi.

Antalya'nın Kundu turizm bölgesinden bir grup esnaf, ATSO Başkanı Davut Çetin'i ziyaret ederek, bölgede faaliyet gösteren esnafın son dönemde yaşadığı sıkıntılarla ilgili görüş alışverişinde bulundu. Turizmde yaşanan durgunluk nedeniyle zor günler geçirdiklerini belirten esnaflar, polis ve TOMA eşliğinde yapılan denetimlerin bölgedeki turistleri tedirgin ettiğini, Antalya'nın ve Türkiye'nin imajını olumsuz etkilediğini dile getirdi.

Mağazalara TOMA eşliğinde yapılan denetimlerin bir turizm kentine yakışmadığını savunan esnaflar, "Turizmdeki durgunluk nedeniyle kiralarımızı dahi ödemekte zorlanıyoruz. Kundu'da bin 300 civarında esnaf var. Çoğu zaman siftah yapmadan kepenk kapatıyoruz. Turistlerin gözü önünde, marka avukatları polisler eşliğinde dükkanlarımıza giriyor. Denetimler tabii ki yapılacak ama zaten işlerin durma noktasına geldiği bir dönemde, TOMA eşliğinde onlarca polisle gerçekleştirilen denetimlerin ne kadar doğru olduğunu yetkililerin takdirine bırakıyoruz" ifadesini kullandılar.

Turizmdeki durgunluk nedeniyle Kundu bölgesindeki bazı alışveriş merkezlerinin dükkan kiralarında indirim yaparak esnafa yardımcı olduğunun altını çizen esnaflar, bazı dükkan sahiplerinin ise kiralarda indirime yanaşmadığını belirttiler.

DENETİMLERDE DAHA HASSAS DAVRANILMALI

ATSO Başkanı Davut Çetin de, taklit ve imitasyon satışının sadece Antalya'nın değil, birçok turizm bölgesinin kanayan yaralarından biri olduğunu söyledi. Taklit-imitasyon ürün satışını savunmanın mümkün olmadığını vurgulayan Başkan Davut Çetin, "Bu konu Antalya ticaretinin kanayan yaralarından biri. Sadece Kundu'nun değil, Kemer, Alanya, Belek, Kuşadası, Bodrum gibi birçok turistik bölgede benzer sıkıntılar yaşanıyor. Şu anda herkesin canı yanıyor. Bu kritik ortamda denetime böyle gidilmemeli. Taklit-imitasyon ürünü savunmuyorum, ama şu dönemde denetimlerde daha hassas davranılmalı. Üstelik bu denetimin yapıldığı gün Kundu'da bir otelde yabancı tur operatörlerinin kongresinin olduğu belirtiliyor. Daha dikkatli olmalıyız. Firmalar markalarını koruyor, ama turizmin krizde olduğu bir dönemde TOMA'larla polis eşliğinde böyle bir denetim şekli doğru değil. Yıllardır devam eden bir sorun, birkaç gün içinde çözümlenemez. Antalya ticaretine bu konuda bir geçiş dönemi verilmelidir. Bu yıl herkesin canının yandığı bir dönem, Kemer'den Alanya'ya kadar esnaf zaten burnundan soluyor. Bu dönem herkesten yapıcı ve sabırlı olmasını rica ediyorum" dedi.

ANTALYA'DA 'İŞİMİZ İYİ' DİYEN YOK

Antalya ticaretinin geçtiğimiz yıl her alanda Türkiye verilerinin üzerinde bir performans gösterdiğini ancak bu yıl tüm verilerin negatife döndüğünü belirten Başkan Çetin şöyle konuştu:

"Rus uçağının düşmesiyle başlayan krizin en başından itibaren, bölgemizde yaşanan ve yaşanabilecek sıkıntıları, kısa, orta ve uzun vadede çözüm önerilerimizi içeren raporlarımızı ilgili bakanlıklara ilettik. Moral bozmamak adına da kötü senaryoları basınla paylaşmadık. Ancak şu anda gerçekleşen veriler hiç iç açıcı değil. Antalya bu yıl hem turizmden hem de tarımdan çifte darbe yedi. Sezon yaklaştıkça turizmde kaybımız büyüyor. Rusya pazarını yüzde 95 oranlarında kaybetmiş durumdayız. Sonuç olarak Aralık ayında en kötü senaryo dediğimiz duruma adım adım geldik. Bir tek esnaf sıkıntıda değil, bütün sektörlerde sıkıntı yaşanıyor. Bu sene Antalya'da 'işimiz iyi' diyen yok. OSB'deki sanayiciden çarşıdaki esnafa kadar herkesin işleri yüzde 50 azaldı. Esnafımız zor durumda. KDV, ÖTV tahsilatı, karşılıksız çek ve senet tüm veriler tersine döndü. Antalya'da ekonomi S.O.S veriyor."

BU ZOR DÖNEMİ DAYANIŞMAYLA ATLATMALIYIZ

Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılmasının turizm sektörüne nefes aldıracağını belirten Başkan Davut Çetin, kısa vadede Antalya esnafına yönelik destekler beklediklerini ifade etti. Çetin, "Antalya esnafının sigorta prim ödemelerinin ertelenmesini, Antalya esnafına kredi erteleme ve yeni kredi imkanı sağlanmasını istiyoruz. Bunların yanında kira ödemelerine de bir çözüm bulunması gerekiyor. Bu zor dönemi dayanışmayla atlatmalıyız. Çok yüksek bedellerde, döviz cinsinden belirlenmiş kiralar var. Ödenemeyecek boyutta kiraların gözden geçirilmesi herkesin yararınadır" dedi.

ALIŞVERİŞ FESTİVALİ: 25 TL'LİK ALIŞVERİŞ İLE OTOMATİK KATILIM

Ticarete bir nebze olsun nefes aldırabilmek için Tanıtım AŞ koordinasyonunda Antalya Alışveriş Günleri'ni düzenlediklerini de belirten Başkan Davut Çetin, esnafa etkinlikler hakkında bilgi verdi. Antalya Alışveriş Günleri'nin 1 Haziran - 16 Ağustos tarihleri arasında toplam 77 gün süreceğini belirten Başkan Çetin, "Antalya Alışveriş Günleri Gazipaşa'dan Kaş'a kadar tüm Antalya'yı kapsıyor. Organizasyon kapsamında 25 banka ile anlaşma yaptık. Antalya ve ilçelerinde 77 gün boyunca kredi kartı veya banka kartı ile alışverişte her 25 TL'lik harcama yapan kişi hediye çekilişine katılma hakkı kazanacak. 77 gün sürecek etkinlik sonrasında Milli Piyango gözetiminde yapılacak çekilişle 7 otomobil, 7 televizyon, 7 tablet, 7 klima, 77 bisiklet, 777 Antalyaspor forma ve atkısı hediye edeceğiz. Organizasyona sadece ATSO üyesi işyerleri değil, AESOB üyesi işyerlerini de dahil ettik. Esnafın organizasyonu sahiplenmesi çok önemli. Esnafımızdan Antalya Alışveriş Günleri poster ve duyurularını işyerlerine asmalarını istiyorum. Amacımız turizmdeki sıkıntılar nedeniyle sıkıntı yaşayan esnafımızın yarasına bir nebze merhem olmak. Bu dönemde başta Hükümet olmak üzere, yerel yönetimler, bütün odalar ve aynı zamanda esnafın kendisi, işyeri sahipleri, herkes azami gayretle Antalya ekonomisinin canlanması için mümkün olan her çabayı sarf etmelidir" diye konuştu. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Alanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title