Haberler

Turist Rehberliği Sınavı Hafta Sonu Yapılacak

Güncelleme:

Şanlıurfa'da Yabancı Dil Bölgesel Sertifika Sınavı hafta sonu yapılacak.

Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası'nın (ŞURO) girişimleri ve Türkiye Turist Rehberleri Birliği'nin (TUREB) katkılarıyla hem turist rehberleri açığını kapatmak hem de dil bilen insanlara yeni bir meslek kazandırmak amacıyla yapılacak olan sınav bu hafta sonu Urfa'da yapılacak.

Valilikler, İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri ile Bölgesel Turist Rehberleri Odalarının talepleri doğrultusunda Turist Rehberleri Birliği (TUREB) tarafından Trabzon, Gaziantep, Şanlıurfa ve Adana Bölgesel Turist Rehberleri Odaları'nın yetki çevrelerine yönelik olarak Trabzon ve Şanlıurfa illerinde Almanca, Fransızca, İngilizce, Arapça, Japonca, Rusça, Farsça, Yunanca, Romence, Sırpça, Slovakça, İsveççe, Çekçe, Hollandaca, Danimarkaca, Korece ve Çince dillerinde Bölgesel Sertifika Programıyla ilgili sınav bu hafta sonu Şanlıurfa'da yapılacak.

TÜRKMEN: BÖLGE ŞARTINI ARADIK

Urfa'da sınavın olduğunu duyanların ikametgahını buraya alıp Urfa'da sınava girmek istediklerini belirten Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası (ŞURO) Başkanı Kamil Türkmen sınava başvuranlardan bölgede kalma şartını aradıklarını söyledi. Türkmen, "Bu konu ile ilgili şikayetler ve ihbarlar var. Teknik incelemelerden sonra sınav hakları saklı, tabi ki bu sınav yapılacak. Ama 28'inde yapılması planlanan sınav bu ve bir de teknik çalışmalardan dolayı ileri tarihe ertelendi. Bu cumartesi ve pazar günü Türkiye'de dil ekletme sınavlarının daha önceden Trabzon ve Şanlıurfa'da yapılması planlanmıştı. Bu sınavlar yine aynı şekilde ilimizde yapılacak. Yaklaşık olarak 250'e yakın bir rehber bunların 190'nı İngilizceden ve ender dillerden, Çinceden, Fransızcasından, Japoncasından, Arapça, Farsça gibi diğer dillerden de gelecek. Tabi ki bu gelen heyet üniversitede akademisyen heyeti. Ankara'dan Turist Rehberleri Birliği'nin (TUREB) temsilcisinin ve aynı zamanda üniversitelerin turist rehberliği bölümlerinin temsilcilerinin katılacağı bir sınav olacak. Bu sınav önce sözlü ardından yazılı olmak üzere iki aşamalı olacak. Sınava gireceklerin mutlaka hem yazılı hem de sözlü sınavdan 75 üzeri alma zorunluluğu var. Sözlü sınavda ise seçtiği dile ve bölgeye hakim olması önemli. Sözlüden iki gün sonra sınav sonuçları açıklanacak" dedi.

'AMAÇ BİR MESLEK KAZANDIRMAK'

Amaçlarının hem bölgedeki turist rehber sayısını azaltmak hem de insanlara bir meslek kazandırmanın olduğunu kaydeden Türkmen, "Bizim amacımız bölgemizde üniversite rehberlik bölümünü bitirip bunların dillerini ekleterekten hem bölgedeki eksik olan turist rehberliğinin gidermeleri hem ellerinde bir mesleğin olması. Tabi ki 81 ilin olduğu Trabzon ve Şanlıurfa'da bunu yapmak büyük bir başarı. Tabi ki, bunda Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası'nın (ŞURO) burada bu konuyu gündemde tutması ve istemesi bölge acısından ciddi başarıdır. Ben umuyorum ki bölgesel odaların üst birliklerini ne kadar iğnelerse yapabileceği güzel şeyler bölge adına çıkacaktır. Sınavlar hafta sonu Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek lisesinde gerçekleştirilecek. Cumartesi günü sadece sözlü olacak" diye konuştu. Türkmen, ayrıca bu sınavın yapılmasında emeği geçen Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Aydın Aslan'a ve diğer yetkililere çok teşekkür ettiğini sözlerine ekledi.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Gaziantep Türkiye Trabzon Yerel Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title