Haberler

Turist Rehberleri Denetim Toplantısı Yapıldı

Nevşehir'de, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Turist rehberleri Birliği öncülüğünde, "1. Denetim Çalışma Toplantısı" düzenlendi.

Nevşehir'de, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Turist rehberleri Birliği öncülüğünde, "1. Denetim Çalışma Toplantısı" düzenlendi.

Kentteki bir otelde gerçekleşen toplantıda, denetimlerde uygulama birlikteliği, kaçak rehberlik tespitinde yapılacak işlemler, sözleşme zorunluluğu, denetimlerde etkin sonuç alma ve hukuksal süreç ve Turist Rehberliği Meslek Kanunu ele alındı.

Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, turizmin ülke tanıtımı ve ekonomisi açısından önemli bir yere sahip olduğunu hatırlattı. Turizmin bilinçli ve geleceğe yönelik, ülkeyi en iyi şekilde tanıtılarak yapılması gerektiğini dile getiren Ceylan, "Bu tanıtımı yaparken sadece fuarlarla, bire bir toplantılarla tanıtım yapmak yerine aynı zamanda uygulamada, ülkemizin güzelliklerini görmek için buralara gelen turistleri en iyi şekilde ağırlayarak onlara ülkemizi, ülkemizin değerlerini, güzelliklerini, tarihi ve doğal değerlerini en iyi şekilde aktarıp gittiklerinde birer turizm elçisi olmalarını sağlamalıyız. Bunun için de bizim onlara bilgileri, kültürümüzü, kardeşliğimizi ve misafirperverliğimizi en iyi ve en doğru şekilde aktarmamız lazım. Ülkemizde bunları yapan kuruluşlar var ve bunların başında da turist rehberleri geliyor" diye konuştu.

Turist rehberlerinin donanımlı olmasının önemine işaret eden Ceylan, "Donanımlı bir turist rehberi gerçekten ülkemiz için çok değerli bir turizm hazinesi. Bununla birlikte maalesef ülkemizde turist rehberleri haricinde de bu işi yapmaya kalkan, rehberlik hizmeti vermeye çalışan kişiler olabiliyor. Ülke turizmi için büyük tehlike arz eden bu kişilere karşı bakanlığımız gerekli çalışmaları yapıyor. Bu toplantı da bu konuyla ilgili önemli kararlar alınacağına inanıyorum" İfadelerini kullandı.

Toplantıda, Türkiye'deki İl Turizm müdürlüklerinde çalışan denetim görevlileri ve turist rehberlerine ilgili bilgiler aktarıldı.

Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Başkanı Zeki Apalı, yaklaşık 3 yıl önce çıkan yasa sonrasında Türkiye'de belgesiz rehberlere karşı bilincin arttığını söyledi.

Bu bilinçlenmenin sevindirici ama yetersiz olduğunu dile getiren Apalı, "Yeterli olmadığı için bilinçlendirmeyi daha da pekiştirmek için bu tür toplantılar yapıyoruz. Önümüzdeki günlerde bu toplantıların ve bilinçlenmenin etkisiyle daha ciddi ve verimli neticeler elde edeceğimize inanıyorum" dedi.

Turist rehberliği denilince akla sadece yabancıların gezdirilmesi geldiğini ancak bu düşüncenin yanlış olduğunu ifade eden Apalı, "Bizim kendi insanımızın, Türk insanının da rehber eşliğinde gezmesi en doğal hakkıdır. Biz bunun daha okul döneminde başlaması amacıyla Milli Eğitim Müdürlükleri ile de çalışma yapıyoruz. Sosyal amaçlı gezilerde yeri geldiğinde rehberlik hizmetini biz karşılıyoruz. Sadece o çocukların rehber eşliğinde gerçek tarihi bilgileri alabilmeleri için. Ülke insanımız da kaliteli hizmeti hak eder. Yani belgesiz insanlarla faaliyet gösterilmesi yerine turist rehberleri tarafından onların gezdirilmesi çok yerinde olacaktır. Bu konuda da kamuoyunda bir hassasiyetsizlik var ya da az bilgi var. Bunun da bilinçlenilmesi neticesinde ülkenin tarihi, doğal değerlerinin korunması adına da olumlu sonuçlar doğuracağına inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA / Yerel

Nevşehir Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title