Haberler

Tüpraş'ta İşçiler Eylem Yaptı

KOCAELİ'nin Körfez İlçesi'nde bulunan Tüpraş İzmit Rafinerisi'nde toplu iş sözleşmesinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle işçiler 2 saat iş bırakarak eylem yaptı.

Körfez İlçesi'nde bulunan Tüpraş İzmit Rafinerisi'nde çalışan işçiler toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşmaya varılamaması nedeniyle iş bıraktı. 24.00-08.00 vardiyasında çalışan işçiler işyerinden çıkmazken, 08.00-16.00 vardiyasında çalışan işçiler ise işyerine girmedi. İşçiler rafinerinin önünde saat 10.00'a kadar bekleyerek iş bırakma eylemi yaptı. Petrol-İş Sendikası yöneticileri toplu iş sözleşmesi görüşmeleriyle ilgili işçilere açıklamada bulundu. Eylemin sona ermesinin ardından gece vardiyasında çalışan işçiler dışarı çıkarken, dışarıda eylem yapan işçiler ise içeri girerek işbaşı yaptı.

Petrol-İş Sendikası, 2017-2018 dönemini kapsayan toplu iş görüşmesinin 18 Ocak tarihinde başladığını belirterek, şu açıklamada bulundu:

"Tüpraş işvereni sözleşme yürürlük süresi, çalışma sistemi, vardiya düzeni konularda dayatmalarda bulunmuş ve çalışma barışını tehdit edecek düzenlemeleri gündeme getirmiştir. İşveren sözleşme süresini 3 yıla çıkarmak, vardiyalı çalışanların çalışma saatlerini arttırmak ve buna bağlı olarak fazla çalışma düzenlemesinde değişiklikler yapmak, ayrıca hafta tatili çalışması karşılığı ücretli izin kullandırılması ve ödemeleri, ücretli mazeret izni hükümlerinde değişiklikler yapmak istemektedir. Kısacası işveren, binlerce işçinin ve Petrol-İş'in itirazlarına rağmen çalışma biçiminde köklü değişiklikler yapmayı hedeflemekte, işçinin kazanımlarını tırpanlamaya çalışmaktadır. İşverenin bu dayatmaları sonucunda toplu sözleşme süreci, ne yazık ki, tıkanmış ve sözleşme sürecinde uyuşmazlık aşamasına gelinmiştir. Tüpraş işçisi, bu dayatmalara boyun eğmeyecek, haklarına ve kazanımlarına sahip çıkacaktır. Çalışma barışını bozarak Tüpraş'ın üretim ve faaliyetlerine zarar verecek bu dayatmalardan vazgeçilmeli, işçinin sesine kulak verilmelidir. Tüpraş işçisi ve Petrol-İş olarak, sözleşme sürecinin işverenin uzlaşmaz tutumu ve dayatmaları nedeniyle tıkanmasını protesto etmek ve işvereni uyarmak için bu sabah İzmit, Kırıkkale, Aliağa ve Batman Rafinerileri'nde eş zamanlı 2 saat iş bırakıyoruz. Gerçekleştirdiğimiz bu eylemlerle ortaya koyacağımız uyarılar dikkate alınmadığı takdirde, eylemlerimizin artarak devam edecek. Tüpraş işçisi, zamanında özelleştirmeye karşı verdiği mücadeleyi bugün Tüpraş'a, kazanımlarına ve alınterine sahip çıkmak için vermekten çekinmeyecektir."

- Körfezkocaeli

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İzmit Rafinerisi Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title