Haberler

Tüp Bebek Bekleyen Çiftlerin Yeni Umudu

Güncelleme:

Kaliteli spermleri ölü ya da iyi gelişmemiş spermlerden ayıran mikroçipler, tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin yeni umudu oldu.


Mikroçipler iyi spermi, kötüsünden ayırıyor

Başkent Üniversitesi Adana Araştırma ve Uygulama Merkezi, Kadın Doğumu Uzmanı Prof. Dr. Esra Bulgan Kılıçdağ, sperm seçme yöntemi olarak kullanılan mikroçiplerin (Microfluidic Sperm Sorting Chips) daha iyi morfoloji, genetik ve fizyolojik kaliteye sahip spermleri ölü ya da iyi gelişmemiş spermlerden ayırt etmek üzere geliştirildiğini belirti. Prof.Dr.Esra Bulgan Kılıçdağ,"Bu ayırma klasik yöntemlerle santrifüj ve pipetaj yöntemleriyle yapılırken, spermlerde bu işlemlere bağlı oluşabilecek küçük hasarlar mikroçip yöntemiyle engellenebilmektedir. Merkezimizde özellikle sperm kaynaklı tüp bebek başarısızlığı olan çiftlerde mikroçipler etkin bir şekilde kullanılmaktadır. "dedi.

Hastalıkları önceden tespit ediyor

Kapsamlı Kromozomal Tarama (CGH) tekniği kullanılarak tüm kromozomların embriyoda analizi ile daha kapsamlı, güvenilir ve etkin genetik tanı uygulandığını kaydeden Prof.Dr. Esra Bulgan Kılıçdağ, tıbbi ihtiyaç doğrultusunda embriyo üzerinde gerek kromozom gerekse gen düzeyinde testler yaparak belirli hastalıkları transfer öncesi tespit edebilmeyi mümkün kılan Preimplantasyon Genetik Tanı (PGT) yöntemi hakkında da bilgi verdi.

Embriyodan hücre alınıyor

PGT uygulayabilmek için gelişmekte olan bir embriyodan bir veya birkaç hücre almak ve bu hücreleri uygun genetik metodlar ile incelemek gerektiğini bildiren Prof.Dr.Esra Bulgan Kılıçdağ,"Yakın bir zaman öncesine kadar embriyo biyopsi işlemi için embriyo gelişiminin 3. günü, yani embriyonun 6-8 hücre olduğu aşama tercih edilirdi. Alınan hücreler de sadece belirli kromozom veya gen bölgeleri bakımından incelenir, sağlıklı olarak tespit edilen embriyolar da hemen rahme nakledilirdi. Kapsamlı kromozomal tarama yaklaşımı ile artık embriyo biyopsi işlemini embriyo gelişiminin 5. veya 6. gününde yaparak, alınan hücreleri tüm kromozomları yönünden veya pek çok gen problemi yönünden incelemek mümkün olabiliyor." diye konuştu.

Daha yüksek gebelik oranları

Başkent Üniversitesi Adana Araştırma ve Uygulama Merkezi, Kadın Doğumu Uzmanı Prof. Dr. Esra Bulgan Kılıçdağ, şöyle devam etti:

"İşlem sonrası embriyoları dondurup, inceleme sonuçlarına göre normal olarak tespit edilen embriyo veya embriyoları daha sonraki bir dönemde doğal rahim ortamına transfer ederek daha yüksek gebelik oranları elde edilebilmektedir. Merkezimizde uygun hastalardan CGH testi yaptırılabilmektedir. "

Kaynak: Bültenler / Güncel

Bebek Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title