Haberler

Tunus'un Askeri Tarihi, Kasru'l Verde Müzesinde

Tunus'un askeri tarihi, Menube kentindeki Kasru'l Verde müzesindeki silahlar, belgeler ve savaşlara şahitlik eden araçlarla yeni nesillere aktarılıyor.

Tunus'un askeri tarihi, Menube kentindeki Kasru'l Verde müzesindeki silahlar, belgeler ve savaşlara şahitlik eden araçlarla yeni nesillere aktarılıyor.

Günümüze kadar girdiği savaşların izlerinin ve silahların sergilendiği Menube kentindeki Kasru'l Virde müzesi, ordunun hafızası konumunda.

Hammude Paşa tarafından 18'inci yüzyılın sonlarına doğru inşa edilen saray yetmişli yıllarda restore edilerek, Tunus'un askeri tarihinin anlatıldığı bir müzeye dönüştürüldü.

Müzenin bahçesinde, ağır iş makinaları, zırhlı personel taşıyıcıları (ZPT), tanklar, savaş topları, bağımsızlığın ilk yıllarında kullanılan araçlar ile ABD yapımı F-86 Sabre uçağı bulunuyor.

Ed-Deribe isimli ana giriş kapısından müzeye giren ziyaretçileri sol tarafta bir mescid, sağ tarafta ise 1228 ila 1573 yılları arasında Tunus'a hükmeden Hafsilere ait bir burç karşılıyor. Müzenin içi zamansal tertibe göre dizayn edilmiş durumda. Eserler en eskiden en yeniye doğru sıralanarak ziyaretçilerin zihinlerinde kronolojik olarak yerlerini almaya çalışıyor. Amaziglerden (Berberi), Kartaca, Roma ve Bizans imparatorluğuna kadar birçok medeniyetin izlerini taşıyan müze içinde, Tunus'taki İslami dönem ve önemli fetihler hakkında bilgi veren bir salon da bulunuyor.

-  Müzedeki Osmanlı bölümü

Modern tarih dönemi için Osmanlı kıyafetleri, silahları, savaş topları, fotoğrafları ve o döneme ait belgelerin  sergilendiği müzede, silahlı direniş yıllarına özel hazırlanmış odalar, milli ordunun kuruluş sürecini anlatan sergiler, ordunun, bağımsızlığın ilk yıllarındaki çalışmalarıyla ilgili görsel ve işitsel belgeler, 19'uncu yüzyıl silahları ile  Osmanlı'nın yanında Kırım Savaşı'na katılan Tunus'un bu savaşta kullandığı silahların olduğu özel bir bölüm de yer alıyor.

AA muhabirine konuşan müzenin müdürü Sami eş-Şami, Hammude Paşa'nın inşa ettirdiği sarayın, o zamanlar dinlenme ve misafirleri karşılama yeri olarak kullanıldığını, 19'uncu yüzyılın ilk yarısında ise askeri reformlar kapsamında kurulan Süvari Birlik Komutanlığı'nın karargahı olarak işlev gördüğünü anlattı.

Müzedeki Osmanlı bölümünün oluşturulma aşamasında Türk ordusundan yardım alındığını, bazı kıyafetlerin  Türkiye'deki müzelerden getirtildiğini ifade eden Şami, müzedeki kesici alet ve ateşli silah sayısının 23 binden fazla olduğunu, Tunus askeri tarihinin her dönemine ait ağır silah, savaş topu ve savaş gemisinin bulunduğunu kaydetti.

Şami ayrıca, milli bilincin geliştirilmesi ve Tunus'un kahramanlıklarının ülke vatandaşlarına anlatılması açısından müzenin bir okul niteliği taşıdığını ifade etti.

Kaynak: AA / Güncel

Tunus Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title