Haberler

Tunus'ta 2017 Bütçe Tartışmaları

Tunuslu ekonomist Rıda Şekendali, Ulusal Birlik Hükümeti'nin 2017 Bütçe Tasarısı'nı eleştirerek, "Tunus hükümeti, IMF'nin örsüyle Genel İşçi Sendikasının çekici arasında kalmış durumdadır.

Tunuslu ekonomist Rıda Şekendali, Ulusal Birlik Hükümeti'nin 2017 Bütçe Tasarısı'nı eleştirerek, "Tunus hükümeti, IMF'nin örsüyle Genel İşçi Sendikasının çekici arasında kalmış durumdadır." dedi.

Ulusal Bina Partisi tarafından düzenlenen "2017 Bütçesine Alternatif Bakış" başlıklı panelde konuşan Şekendali, hükümetin IMF'nin şartlarına göre, 2020 yılına dek ücretlerin gayri safi yurt içi hasılaya (GSYİH) oranını yüzde 12 civarına çekmek mecburiyetinde olduğunu söyledi.

Buna göre hükümetin 2017 bütçesinde ücretlerin GSYİH'ye oranını yüzde 14,4'e indirerek bu konuda kararlı olduğunu göstermeye çalıştığına dikkati çeken Şekendali, "Bizler de hükümete bu oranın yüzde 14,2'ye çekmesi teklifini sunuyoruz." ifadelerini kullandı.

Tunus Genel İşçi Genel Sendikasının (UGTT) doğal olarak ücret artışı talebinde bulunduğuna işaret eden Şekendali, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hükümet, bu artışın devlet bütçesine olumsuz etkisi olacağını düşünüyor. Bizler bu anlayışın yanlış olduğunu söylüyoruz. Şayet ücretlerde düşüşe gidersek bu durumda özel tüketim ve buna bağlı olarak iç piyasadaki arz da düşecektir. Ekonomik kalkınmanın en önemli motorunun özel tüketim olduğunu unutmayalım. Ücretlerin artırılması, kalkınma oranlarının ve GSYİH'nin artış nedenlerinden biri olabilir. Ücretlerin düşürülmesi durumunda GSYİH de düşecektir.

Tunus hükümeti, IMF'nin örsüyle Genel İşçi Sendikasının çekici arasında kalmış durumdadır."

Şekendali, hükümetin yaptığı bütçedeki eksiklere dikkati çekerek, "Hükümetin 2017 bütçesindeki eksik noktası, özel yatırımların artırılmasına yönelik icraatların koordinesi ve düzenlemelerin bulunmamasıdır. Bizim buna dair gördüğümüz icraatlardan sadece hükümetin özel sektörün kar oranlarından yüzde 7,5'lik oranda artırım istemesidir." değerlendirmesinde bulundu.

" Hükümetin de ücret zammının kalkınmaya motor unsurlardan biri olduğunu iyi bilmesi gerekir"

2016 Nobel Barış Ödülü'nü alan UGTT ile Tunus Sanayi Ticaret ve El Sanatları Konfederasyonunun (UTİCA) önemine değinen Şekendali, "Bu iki STK'nın ülkenin çıkarlarını göz önüne alarak, el ele verip birlikte iş birliği içinde olmaları gerekir. Hükümetin de ücret zammının ekonomiyi harekete geçiren, kalkınmaya motor unsurlardan biri olduğunu iyi bilmesi gerekir." görüşünü paylaştı.

Şekendali, özel sektör yatırımları hakkında da şunları söyledi:

"Özel yatırım ülkede ekonomik olmayan sıkıntıları yaşıyor. Siyasi, güvenlik konularındaki dalgalanma ve istikrarsızlık, özel yatırımların gerilemesine neden oluyor. Hükümetin özel kanunlar ve icraatlarla özel yatırımı teşvik etmesi ve canlandırması gerekir. Tunus'ta birçok yatırımcı, yatırımlarını buradan Fas'a ya da başka ülkelere kaydırmak istiyor.

Özel yatırımların artırılmasıyla elde edilecek kalkınma ve vergi gelirlerinin artmasıyla hükümetin dışarıdan borç alma külfetinden kurtulması gerekiyor."

Borçlar konusunda Tunus'un Yunanistan'a yaklaştığı uyarısında bulunan Şekendali, genel borç oranının GSYİH'ye oranının yüzde 63'e ulaştığını söyledi.

Şekendali, "Yüzde 50'ye ulaştığında bunu felaket olarak görürdük. Avrupa Birliği (AB), Yunanistan'a gerekli desteği göstermektedir. Tunus'a destek verecek ise ağır şartlarıyla IMF'den başka bir yer yok." şeklinde konuştu.

Hükümetin 2017 Bütçe Tasarısı'nın ancak bazı varsayımlar üzerine kurulduğuna dikkati çeken Şekendali, bu varsayımları, "Akaryakıtın 50 dolarda kalması, doların 2,25 dinar, Katar'a verilecek borcun ertelenmesi gibi birçok ihtimale dayandırıldığını görüyoruz." ifadeleriyle açıkladı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Yunanistan Tunus Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title