Haberler

Tunus Arap Dünyasında En Demokratik Ülke"

Tunus'un dünyada demokrasi endeksi sıralamasında 57'nci, Arap ülkeleri içindeki yerinin ise birinci sırada olduğu belirtildi.

Tunus'un dünyada demokrasi endeksi sıralamasında 57'nci, Arap ülkeleri içindeki yerinin ise birinci sırada olduğu belirtildi.

The Economist dergisi istihbarat biriminin yürüttüğü bir çalışma sonucu yayınlanan 2015 Demokrasi Endeksi Raporu'nda, Arap ülkeleri ve Kuzey Afrika içinde Tunus'un birinci sırada yer aldığı kaydedildi.

Tunus Yüksek Seçim Kurulu, söz konusu rapora ilişkin resmi internet sitesinde yayınladığı açıklamada, Tunus'un Arap ülkeleri içindeki yerine dikkati çekti.

Tunus'un devrimden sonra geçen 5 yıl boyunca sürekli demokrasi alanında ilerlediğine işaret edilen raporda, 2014'teki 70'inci sıradan bir yılda 13 basamak yükselerek 2015'te 57'inci sıraya çıktığı hatırlatıldı.

Demokrasi Endeksi raporunda bazı Arap ülkeleriyle ilgili sıralamada Lübnan'ın 102'inci, Fas'ın 107'inci, Cezayir'in 118'inci sırada yer aldığı kaydedildi. Afrika kıtasında ada ülkesi Mauritius'un 18'inci, Güney Afrika'nın ise 37'inci sırada yer aldığı ifade edildi.

Demokrasi endeksi raporu hazırlanırken, ülkelerdeki seçim süreci, çoğulculuk, sivil özgürlükler, hükümet çalışmalarına ilişkin siyasal katılım ve kültürel katılım unsurlarının dikkate alındığı kaydedildi. Buna göre dünyada en ileri demokrasinin Norveç'te olduğu vurgulandı.

Dünyadaki 167 ülkeye ilişkin çalışma yapıldığı belirtilen endekste Norveç'in ardından en ileri demokrasilerin sırasıyla İzlanda ve İsveç olduğu açıklandı.

Kaynak: AA / Güncel

Yüksek Seçim Kurulu Kuzey Afrika Tunus Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title