Haberler

Tuncelililer Kışı "Karlı" Geçirmekten Memnun

Tunceli'nin Ovacık ilçesindeki vatandaşlar, ülkenin en çok kar yağışı alan yerleşim yerlerinden birinde yaşamaktan memnuniyet duyuyor.

Tunceli'nin Ovacık ilçesindeki vatandaşlar, ülkenin en çok kar yağışı alan yerleşim yerlerinden birinde yaşamaktan memnuniyet duyuyor.

Ovacık'ta geçen hafta sonu etkili olan yağış sonrası kar kalınlığı 2 metreye ulaştı. Yağışın yaşam koşullarını zorlaştırdığı ilçede, halen 15 köyle ulaşım sağlanamıyor.

Getirdiği tüm zorluklara rağmen karı "eziyet değil yaşam kaynağı" olarak gören Ovacıklılar ise yağışın sürmesini temenni ediyor.

İlçe Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, karın yöre açısından hayati önem taşıdığını söyledi.

Su kaynaklarının karla beslendiğini vurgulayan Maçoğlu, bölgede karın az yağması halinde su sıkıntısı çekildiğine işaret etti.

"2013-2014 kış sezonunda burada 70-80 santimetre kar yağdı ve o yıl ilçede su sıkıntısı yaşandı" diyen Maçoğlu, şunları kaydetti:

"Aslında buradaki doğa, karla beraber doğa. Karın zorlukları olsa da hayati önemi var. Bu yıl yağan karın da sıkıntısı var ama önümüzdeki yıl için bolluk olarak görülüyor. Bu durum, toplum için de kültürel bir hal aldı. Kar yağmaması toplumda mutsuzluk ve huzursuzluk yaratıyor. Kar burada 2 metreden aşağıysa hakikaten ciddi ciddi düşünüyoruz, 'Önümüzdeki dönem kurak mı geçer' diye. Kışın için bizim için sıkıntı olan, aynı anda her yere yetişip karla mücadele yapamamak. Ama her türlü zorluğuna rağmen ilçe için kar olmazsa olmazımızdır. Bu toplum yüz yıllardır bu karla barışık yaşamış. Olmadığı zaman mutsuz oluyor."

"En az 1 metre daha kar yağsın"

İlçe sakinlerinden Nurettin Kaya, Ovacık'ta uzun ve soğuk geçen kış mevsimine alışkın olduklarını belirtti.

Evlerinin etrafının karla kaplanması ve ulaşımdaki sıkıntılara rağmen kışı sevdiklerini ifade eden Kaya, "Burada kışın az kar yağdı mı yazın az su olur, su sıkıntısı çekilir. Yaklaşık 2 metre kar var. Karın yağmasından memnunuz" dedi.

Haşim Özdemir de kardan yana şikayetlerinin olmadığını dile getirerek, "Bu memlekette tarım ve hayvancılık üzerinden geçim sağlandığı için karın yağmasını istiyoruz" diye konuştu.

Kar nedeniyle zorluk yaşadıklarını anlatan Özdemir, "Özellikle köy yollarımız kapanıyor, insanlarımız hastalarını götürmekte sıkıntı yaşıyor ama bunlara rağmen bu memlekette kar, olmazsa olmazlarımızdan biridir. Çünkü kar, doğamızı besleyen ana kaynaktır. Karda zorlanmamıza rağmen daha da yağmasını istiyoruz. En az 1 metre daha karın yağmasını istiyorum" ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Tunceli İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğine bağlı karla mücadele ekipleri, kapanan yolları ulaşıma açmak için 7 gün 24 saat esasıyla görev yapıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Tunceli Ovacık Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title