Haberler

Tunceli Valisi: Cemevi Dedesi ile Çalışanlara Maaş Bağlanmalı

Güncelleme:

Tunceli Valisi Osman Kaymak,Alevi dedelerinin mutlak suretle maaşa bağlanması gerektiğini söyledi.

Tunceli Valisi Osman Kaymak, Alevi vatandaşların ibadetlerini yerine getirdiği cemevleri için Cumhuriyet tarihinde Tunceli'ye ilk kez 13 milyon liralık bir bütçe ayrıldığını, Alevi dedelerinin de mutlak suretle maaşa bağlanması gerektiğini söyledi. Vali Kaymak, "Hükümetin çalışması devam ediyor. Alevi açılımı konusunda önemli gelişmelerin olacağı yönünde bende de beklenti var. Alevi felsefesi doğrultusunda yaşamaları için gençlere her türlü desteği yapmaya hazırız" dedi.

Yaklaşık 7 ay önce Tunceli'ye atanan Vali Osman Kaymak, Alevilere yönelik yaptığı çalışmaları, yapılması gerekenleri ve projeleri hakkında açıklama yaptı. Vali Kaymak, görev yaptığı süre içerisinde cemevlerinin başta dedeler olmak üzere diğer personelinin maaş almadıkları için düzenli çalışmadığını öne sürerek, şunları söyledi:

"Gördüğüm kadarıyla ve yaşanan bazı gerçeklerden edindiğim sonuçlar, cemevlerindeki dedelerin düzenli çalışamaması, aşçıların, zakirlerin ve diğer personelin, düzenli bir maaşla çalışamaması ve maddi sıkıntıların yaşanması nedeniyle, cemevlerinde hizmetlerin daha iyi verilmesi önünde büyük bir engel gibi duruyor. Ben cemevlerinin maddi ihtiyaçlarının karşılanmasını istiyorum ve cemevlerinde çalışan personel ve dedelerin maaşlarının devlet tarafından ödenmesi gerektiğini düşünüyorum. Alevi vatandaşlar, bu ülkede yaşayan herkes gibi eşit koşullarda yaşamalı ve inançlarını hiçbir sıkıntı görmeden yerine getirmelidir. Şu anda devlet nezdinde cemevlerinin resmi ibadethane olup olmaması konusunda bir tartışma var. ve ben umut ediyorum ki burada Alevi vatandaşlarımızı memnun edecek bir sonuç çıkacaktır. Hükümetin çalışması devam ediyor ve Alevi açılımı konusunda çok olumlu gelişmelerin olacağı beklentisi bende de var. Ama şu gerçeği rahatlıkla söyleyebilirim, cemevlerinin ihtiyaçları ve personel giderleri ile dedelerin maaşa bağlanması zaruri bir durumdur" diye konuştu.

"CUMHURİYET TARİHİNDE ALEVİLİK İÇİN İLK KEZ BÜTÇE AYRILDI"

Cumhuriyet tarihinde ilk kez Alevilik için bir bütçe hazırlandığına dikkat çeken Vali Kaymak, bunun da devletin Alevi vatandaşlara verdiği büyük önemin göstergesi olduğunu öne sürdü. Vali Osman Kaymak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geçtiğimiz aylarda ilimizi ziyaret eden Sayın Başbakanımıza Tunceli'deki Alevi ibadet yerleri ve Alevi türbe ve ocaklarının onarımı, yollarının yapılması ve çevre düzenlemelerinin yapılması için talepte bulunduk ve bir bütçe ayrılmasını talep ettik. Sayın Başbakanımız da bu isteğimize çok olumlu baktı ve yakın zamanda bu bütçe bize aktarılacak. Başbakanlık'tan bizleri aradılar, bizim talep ettiğimiz 13 milyon lira valiliğimize aktarıldığı anda bunu Alevi inanç yerleri için harcayacağız. Cumhuriyet tarihinde bütün Alevi ibadet yerlerinin yapımı, Alevi vatandaşlar tarafından karşılanmış, türbe ve ocaklar kısıtlı imkanlar ile onarılmıştır. Ama biz bir ilki gerçekleştirdik ve Cumhuriyet tarihinde bir kerede ilk kez 13 milyon liranın tamamını Alevi ocaklarının ve yollarının yapılması, onarılması için kullanacağız."

"ALEVİLER BİRLİK İÇİNDE HAREKET ETMİYOR"

Yeni cemevlerinin yapılması için ek bütçe talebinde bulunduklarını anlatan Vali Kaymak, Alevilerin de birlik içerisinde hareket etmesi gerektiğini savunarak şöyle dedi:

"Yeni cemevlerinin yapımı ve yarım kalanların da onarımı ve tamamlanması için Başbakanlık'tan yeni bir bütçe talebinde bulunduk. Umuyorum ki yeni bu talebimiz kabul edilir ve bütçe ayrılacak. Ben bu konuda çok umutluyum. Benim gördüğüm Alevilerin arasında şu anda tam bir birliktelik yok. Biz istiyoruz ki Aleviler birlik içinde olsun ve kendi aralarında birliktelik sağlasınlar, taleplerini birlikte tek ağızda söylesinler. Birçok farklı görüş ve düşünce olunca birliktelik sorunların çözümü de zor aşılıyor. Biz şimdi cemevlerine yardım ediyoruz, Alevi ibadet yerleri için bütçe çıkarıyoruz, birileri hemen çıkıp demiş, 'bunlar devlet Alevisi yaratmaya çalışıyor, bunlar devletin Alevisi.' Bütün bunlara rağmen biz samimi olarak inancını yaşayan ve yaşamak isteyen insanlarımızın her türlü sorununu gidermek için kararlıyız."

"ALEVİLİĞİN, İSLAM'IN İÇİNDE OLMADIĞINI DÜŞÜNENLER VAR"

Yaşı ilerlemiş Alevilerin inançlarına bağlı olarak yaşadığını, ancak gençlerin Alevilik inancından kaçtığını ileri süren Vali Kaymak, gençlerin, Alevilik felsefesi doğrultusunda yaşamaları için her türlü katkıyı sunmaya hazır olduklarını dile getirdi.

Bazı kesimlerin Aleviliğin, İslam'ın dışında bir inanç olduğu yönünde açıklama yaptığını ifade eden Kaymak, bu konuda şöyle dedi:

"Yaklaşık 7 aydır Dersim'deyim Burada, özellikle gözlemlediğim belli bir yaş sınırında olan Dersimliler, yani 40 yaş ve üzeri olanlar, Alevilik inancına son derece bağlı yaşıyorlar. Ancak bir diğer gözlemim ise gençler Alevilikten kaçıyor ve neden bunu yapıyorlar anlamadım. Biz bu gençlerimizin de inançlarını yaşaması ve Alevi felsefesi doğrultusunda yaşamaları için her türlü katkıyı sunmaya hazırız. Gençlerin Alevilikten uzaklaştığını görüyoruz. Bu durum bizleri son derece üzüyor. Bazı anlayışlar ve kesimler Aleviliği İslam dışı görüyor ve bu yönde açıklamalar yapıyor. Bizim gördüğümüz, tanıdığımız Alevi yurttaşlar, buna son derece karşı ve Aleviliğin İslam'ın içinde olduğunu kesinlikle beyan ediyor. Hak Muhammed Ali inancı temelinde ibadet edildiğine ben dün şahit oldum."

"TÜRKİYE'NİN EN MUTSUZ KENTİNİ, MUTLU ETMEK İSTİYORUZ"

Türkiye'nin en mutsuz kenti sıralamasında en son sırada Tunceli'nin geldiği görüşünü savunan Vali Kaymak, Tunceli'yi mutlu bir kent yapmak için büyük uğraş içerisinde olduklarını anlattı.

Vali Kaymak, "İlimizdeki barış ortamının kalıcı duruma gelmesi ve vatandaşın huzurlu bir ortamda yaşaması durumunda, bu mutsuzluğun yok olacağını düşünüyoruz. Bu yönde de çalışmalarımız var ve bunları hızlandırıyoruz. İlimizde barış ortamı ile birlikte köylümüzün, çiftçimizin üretimi arttırması için projelerimiz var, inanç yerleri konusunda birçok proje yapıyoruz, işsiz gençlerin işe kavuşması için yoğun bir çaba harcıyoruz. Bu sorunlar giderildiği anda mutsuz kent, mutlu bir kent konumuna gelir ve Türkiye'ye örnek olur. Bunun için gereken her türlü çaba devletimizce gösteriliyor şu an. Bütün kurumlar ile sivil toplum kurumları ile iyi bir diyalog yakaladık, iyi bir çalışma yürütüyoruz Tunceli'nin geleceği için birlikte çalışıyoruz" dedi. - Tunceli

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Tunceli Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (1)

CAN DERSİMLİ:

ALEVİ DEDELERİ MAAŞA BAĞLANMASIN BAĞLANDIĞI GÜN AYNI TUNCELİ CEM EVİNDE DEDE GEÇİNEN AKP YALAKASI KUKLALARA DÖNERLER. MİLLET O TİPLERE İNAT CEM EVİNE DE GİTMİYOR. ALMIŞ ELİNE BİR AVUÇ AKP''Lİ CEM EVİ YÖNETİMİNİ KİMSEYİ YANAŞTIRMIYORLAR. ALEVİLİK ADINA YAPTIKLARI HİÇBİRŞEY YOK AKP SEÇİM OFİSİ GİBİ KULLANILIYOR.

1
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title