Haberler

Tunceli Sarımsağına Dokunan "Yanacak"

Endemik bir tür olan Tunceli sarımsağını toplayan veya satanlara, Çevre Kanunu'nun ilgili maddesi uyarınca 38 bin 751 lira para cezası verilecek.

HAYDAR TOPRAKÇI - Endemik bir tür olan Tunceli sarımsağını toplayan veya satanlara, Çevre Kanunu'nun ilgili maddesi uyarınca 38 bin 751 lira para cezası verilecek.

Munzur Dağları etekleriyle Ovacık, Pülümür, Hozat ve Pertek ilçelerinde doğal ortamda yetişen Tunceli sarımsağı (Alium Tuncelianum), yumurta büyüklüğüne ulaşan tek dişli yapısı, güçlü aroması ve kokusunun az olmasıyla nadir bulunan endemik bitkiler arasında yer alıyor.

Tarla koşullarında üretimi konusunda çalışmalar yapılan, doğal ortamda 1100 ila 2000 rakımlı yüksek kesimlerde kendiliğinden yetişen Tunceli sarımsağının üretiminin artırılması hedefleniyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğü Tunceli Şube Müdürü Ali Haydar Gürsönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, endemik bir bitki olan Tunceli sarımsağının doğadan kontrolsüzce sökülerek pazara yönelik toplanmasının yasak olduğunu belirterek, sarımsağı toplayanlarla perakende veya toptan satanlara para cezası uygulanacağını söyledi.

Tunceli sarımsağının endemik olması ve Türkiye Bitkileri Kırmızı Kitabı'nda "zarar görebilir bitkiler sınıfı"nda yer alması dolayısıyla korunması gereken bir tür olarak değerlendirildiğini anlatan Görsönmez, doğadan kontrolsüzce sökülerek pazarlanması, ticarete konu edilmesi gibi nedenlerle Tunceli sarımsağının neslinin tehlike altında olduğuna dikkati çekti.

Para cezası 38 bin 751 lira

Çevre Kanunun 9. maddesinin f bendinde biyolojik çeşitliliğin sürdürülebilirliğinin sağlanması bakımında nesli tehdit veya tehlike altında olanlar ile nadir bitki ve hayvan türlerinin korunmasının esas olup mevzuata aykırı biçimde ticarete konu edilmesinin yasaklandığını anımsatan Gürsönmez, bu belirlenen esaslara veya aykırı davrananlara aynı kanunun 20. maddesinin k bendine göre 38 bin 751 lira idari para cezası verileceği hükmü bulunduğunu aktardı.

Görsönmez, şunları kaydetti:

"Tunceli sarımsağını diğer sarımsaklardan ayıran en önemli özellik çiçek açıp tohum bağlamasıdır. En kolay çoğalma metodu tohumla gerçekleşebilmektedir. Tohumlar ağustos ayında olgunlaşmaktadır. Bu yüzden özellikle çiçeklenme döneminde sökülmesi eylemi Tunceli sarımsağının neslinin tehlikeye düşmesine ve yok olmasına neden olmaktadır. Bu nedenle Tunceli sarımsağının pazara yönelik toplanması ve satılması yasak olup doğadan toplanan ürünlerin herhangi bir şekilde satışına izin verilmeyecektir. Bu şekilde kamuoyunun bilmesini istiyoruz."

Biyolojik kaynakların sürdürülebilirliğini sağlamak için bu çalışmaları yapmak zorunda olduklarını ifade eden Gürsönmez, "Bu konuda toplumumuzun, ilimizde yaşayan, doğayı seven her ferdin konuya hassasiyetle yaklaşmasını bekliyoruz. Kurum olarak da biz çalışmalarımızı en etkin biçimde sürdürmeye çalışıyoruz. İlgili kurumlarla temaslar kurduk, sivil toplum kuruluşlarıyla da paylaşacağız" dedi.

Gürsönmez, cezaların sadece sarımsağı kapsamadığını biyokaçakçılıkla ilgili doğada kontrolsüzce, endemik, zarar görebilir olan nadir bitki türlerine herhangi bir şekilde müdahale edilmesi halinde de Çevre Kanunu'nun ilgili maddesine göre idari para cezası verildiğini kaydetti.

Kaynak: AA / Yerel

Tunceli Pülümür Ovacık Munzur Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

İstanbulspor kaçıncı kümede? İstanbulspor küme düştü mü? Hasan Can Kaya ameliyat mı oldu? Hasan Can Kaya'nın sağlık durumu nedir? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 20 NİSAN | Baraj doluluk oranı seviyesi nedir? İstanbul'da sağanak yağışlar barajları nasıl etkiledi? Resmi Gazete bugün (20 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Konyaspor - Alanyaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Konyaspor - Alanyaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? İstanbulspor küme mi düştü? İstanbulspor küme düşecek mi, son durum ne? Hasan Can Kaya sağlık durumu nasıl? Hasan Can Kaya sakatlandı mı, neden sakatlandı? Hasan Can Kaya hastalığı ne? Kargolar Cumartesi açık mı 2024? Kargolar Cumartesi günü çalışıyor mu, dağıtım yapıyor mu? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 20 Nisan Cumartesi Survivor yeni bölüm! AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 20 Nisan! Malatya deprem mi oldu? SON DAKİKA az önce Malatya'da deprem mi oldu, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Nisan Malatya depremi! Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir? Gaziosmanpaşa Belediyesi hangi parti? Gaziosmanpaşa Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı kaç kaç? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı bitti mi, ilk yarı mı, ikinci yarı mı? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı hangi kanalda, saat kaçta? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı şifreli mi, nereden izlenir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title