Haberler

'Dönemin PKK'lıları' Diyen Bahçeli'ye Tunceli'den Tepki

Güncelleme:

Tuncelili avukat Cihan Söylemez Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Dersim'le ilgili sözlerine tepki göstererek, 1938 yılında öldürülen 1,5 yaşındaki Emine bebek ile 9 kişilik ailesinin nüfus kaydını Bahçeli'ye gönderdi.

"BAHÇELİ'NİN SÖZLERİ VİCDAN, HUKUK, İNSANLIK KAVRAMLARINI YERE DÜŞÜRDÜ"

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Dersim'le ilgili sözleri, Tunceli'de tepkiyle karşılandı. Bahçeli'nin açıklamaları nedeniyle CHP ile DBP İl örgütleri basın açıklaması düzenledi.

1938 yılında yaşananlar konusunda zihin ve vicdanlarının berrak olduğunu ifade eden Zeytin, "Bununla birlikte bu sürece ilişkin siyasi ve tarihi tartışmaları anlayışla karşılar ve meşru görürüz. Hayal kırıklığımızın sebebi şudur; Bahçeli'nin sözlerinde vicdan, hukuk, insanlık ve merhamet kavramları yere düşmüştür" diye konuştu.

"1938 Dersim katliamını yargılayıp 1923'ün şanlı cumhuriyetini mahkum etmenin peşinde olmayız" diyen Zeytin, "Biz Dersimliler 1938'i yargılayıp 1923'ü mahkum etmenin, 1938 Dersim katliamını yargılayıp 1923'ün şanlı cumhuriyetini mahkum etmenin peşinde olmayız. Özgürlük için can verirken arkalarında şerefleriyle damgalanmış tertemiz bir hava bırakmış şehitlerimizi incitmeyiz. Emperyalizme karşı bağımsızlık meşalesini taşımış ve uğrunda ölmüş askerler. İnanmış bir askerin önderliğinde ve onunla birlikte Anadolu toprağında sonsuza dek gözden kaybolmuş askerler. Payımıza düşen çoğu zaman zulüm olsa da bu ülkenin şanıyla gururluyuz ve onun bir parçasıyız. Bugün de, yarın da, sonsuza dek de" şeklinde konuştu.

DBP'DEN HEM BAHÇELİ'YE HEM CHP'YE SERT TEPKİ

CHP'nin ardından Seyit Rıza Meydanı'nda açıklama yapan DBP İl Başkanı Ergin Doğru ise, hem Bahçeli'ye hem de CHP'ye sert tepki gösterdi. Açıklamasına Başbakan Davutoğlu'nu eleştirerek başlayan Doğru, "Bir yanda şu anda hükümet olan, bu soykırımın sonuçlarını ortadan kaldırabilme yetkisine sahip olan Sayın Davutoğlu, Dersim soykırımının sonuçlarını ortadan kaldırmak, devlet adına gereklerini yerine getirmek yerine Dersim soykırımı üzerinden muhaliflerini vurmaya çalışıyor. Ama bunun karşısında yer alan sözümona muhalefet partisi olan, bu cumhuriyetin kurucusu olmakla övünen ve aynı zamanda bu soykırım zihniyetinin asıl sahiplerinden biri olan CHP ve maalesef başında Tuncelili Kemal Kılıçdaroğlu'nun olduğu CHP ise, bu soykırımla yüzleşmek yerine bize bırakın unutun diyor" ifadelerini kullandı.

MHP Lideri Bahçeli'ye sert sözlerle yüklenen Doğru, "Bu coğrafyada kan üzerinden beslenen, kan üzerinden siyaset yapmaya çalışan Bahçeli ve Bahçeli zihniyetindeki alçaklar iyi bilmelidir ki Dersim 38, Dersimlilerin de, ezilenlerin de, vicdanı olan herkesin de onurudur. Kerbela nasıl ki yolumuzsa, 38 de onurumuzdur. Kerbela'yla 38'i birbirinden ayırmaya çalışan bu akıl fukarası zihniyetler iyi bilmelidir ki Dersim 38'i gerçekleştiren zihniyetleri biz iyi biliyoruz. İyi bildiğimiz bu zihniyet sahiplerinin bize hakaret etmesini de asla kabul etmeyeceğiz" dedi.

DOĞRU, CHP TUNCELİ İL ÖRGÜTÜ'NÜN AÇIKLAMASINA DA TEPKİ GÖSTERDİ

CHP Tunceli İl Örgütü tarafından yapılan açıklamaya da tepki gösteren DBP İl Başkanı Ergin Doğru, "Sadece Bahçeli'nin Dersimlilere hakareti değil, bunu savunmaya çalışan CHP zihniyeti de biraz önce bu alanda yaptığı bir basın açıklamasında Bahçeli'den çok da farkı olmadığını bir kez daha gösterdi. Yaptıkları açıklamada cumhuriyet tarihini şanlı cumhuriyetin tarihi olarak nitelendirip, Dersimlilerin bunu mahkum etmenin, yargılamanın peşinde olmayacağını söyleyecek kadar pervasızlaşan bu zihniyet de iyi bilmelidir. Bu zihniyetin bir parçası Bahçeli ise, bir parçası da CHP zihniyetidir. Bizim için şanlı bir Cumhuriyet tarihi yoktur. Bizim için var olan Cumhuriyet tarihi acının, zulmün, katliamın, soykırımın tarihidir. CHP'liler eğer bu acıyla, soykırımla, katliamla dolu olan bir tarihi kendilerine şanlı ve övünülecek olarak görüyorsa Bahçeli'den çok farklı olmadıklarının somut göstergesidir" diye konuştu.

Seyit Rıza'nın yanı sıra idam edilen Dersim önde gelenlerinin fotoğraflarını taşıyan grup, açıklamanın ardından sessizce dağıldı.

38'DE ÖLDÜRÜLEN 1,5 YAŞINDAKİ BEBEĞİN NÜFUS KAYDINI BAHÇELİ'YE GÖNDERDİ

Tuncelili avukat Cihan Söylemez, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Dersim'le ilgili sözlerine tepki göstererek, 1938 yılında öldürülen 1,5 yaşındaki Emine bebek ile 9 kişilik ailesinin nüfus kaydını Bahçeli'ye gönderdi.

Konuya ilişkin açıklama yapan avukat Cihan Söylemez, Bahçeli'nin sözlerinin kabul edilemez olduğunu belirterek, "Devlet Bahçeli'nin bu söylemlerini kabul etmek mümkün değildir. Zira Bahçeli'nin tarih bilinmezliğin göstergesi olduğunu düşünüyoruz. Kendisi bir halkı topyekun terörist olarak nitelendirmektedir. Şimdi biz kendisine nüfus kayıt örneği göndereceğiz. Bu nüfus kayıt örneğinde 1936 doğumlu bir çocuk var. Bu çocuğun ismi Emine, bu çocuk 1938'de Nazımiye ilçesine bağlı Avanos deresinde ailesiyle birlikte kurşuna dizilerek öldürülüyor. Devlet Bahçeli'ye sormak gerekiyor. Emine bebek acaba terörist mi? Emine bebek hala ana emziğinde bir bebektir. Kendisinde bir vicdan var mı? Vicdan sahibi bir insan ise bir bebeğe nasıl Yezid'in takipçisi bir insan olarak nitelendiriyor" dedi.

"12 İMAM NESLİNDEN BİR AİLEDEN"

Öldürülen Emine bebek ve ailesinin Kureyşan Ocağı mensubu olduğunu dile getiren Söylemez, "Bu ocak 12 İmam neslinden bir aile fert üyesi. Bir buçuk yaşında masumu pak. Daha devlet nedir, anne-baba nedir bilmezken, konuşamaz, yürüyemezken katledilmiştir. Ne yazık ki o günkü devlet aklını bugün Bahçeli savunmaktadır. Bu bir muhalefet partisi lideri tarafından dile getiriliyorsa, soykırımda mağdur edilmiş insanlar açısından bir talihsizlik ve onların aziz hatıralarına saygısızlıktır" diye konuştu.

"BU AÇIKLAMALAR YARAYI KANATMAKTADIR"

1937-38 Dersim olaylarında Emine bebek gibi birçok çocuğun ve insanın kurşuna dizilerek öldürüldüğü belgelerle ortadayken Bahçeli'nin Dersim'le ilgili açıklamasını kınadığını ifade eden Söylemez, "1937-38 yılında katledilen sadece Emine bebek değil, o dönemde Emine bebek gibi binlerce insan katledildi. Mağaralarda kadın, yaşlı ve çocuklar gazla zehirlendiler. Bu insanların zehirli gazla öldürüldüğü, ana emziğinde katledildikleri ortadayken, muhalefet partisinin yaptığı bu açıklamalar yarayı kanatmaktadır" şeklinde konuştu.

Söylemez, açıklamasının ardından aralarında Emine bebeğin de bulunduğu 9 kişilik Altıntaş ailesine ait nüfus kayıt örneğini PTT Şubesi'nden MHP lideri Devlet Bahçeli'ye gönderdi.

BAHÇELİ NE DEMİŞTİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu da eleştiren Devlet Bahçeli, "Dersim'i Kerbela'ya benzeterek saygısızlık yapmıştır. Talihsiz sözlerine tepki üzerine her gittiği yerde bize cevap yetiştirmeyi hedeflemiştir. Dersim isyanında hedef Türkiye bütünlüğü idi ve dönemin PKK'lılarıydı. Dersim kin belasıdır" dedi.

Bahçeli sözlerini böyle sürdürdü:

"Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 4. Uluslararası Hacıbektaş Aşure Günü'nde "Dersim Kerbela'ydı" ifadelerine "Unutulmasın ki, Dersim isyanı bir Kerbela vakası değil, bir 'kin belası', bir 'kan deryası' olup, hedefinde Türkiye'nin huzuru, büyük milletimizin beka ve birliği vardır. Dersim'deki isyan elebaşları terörist olup, bu Yezid takipçilerinin Kerbela'da kanı dökülen mazlumlarla uzaktan yakından ilgisi olamayacaktır. Bilinmelidir ki, Başbakan'ın Kerbela'daki masumları Dersim'deki alçaklarla yan yana getirerek mukayese etmesi densiz ve bedbaht bir açıklama olarak anılacaktır" şeklinde cevap veren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye tepkiler sürüyor. Bahçeli'nin sözleri nedeniyle CHP ve DBP Tunceli İl Örgütleri, Seyit Rıza Meydanı'nda basın açıklaması düzenledi. CHP İl Genel Meclis ve Belediye Meclis üyeleri ile partililerin katıldığı açıklamada konuşan İl Başkanı Hüseyin Zeytin, "Türkiye İşçi Partili gençlerin boğulup, bıçaklanıp, kurşunlanarak katledilmesini meşru müdafaa olarak niteleyen Sayın Bahçeli, Dersim'le ilgili şiddet, savunma, alçaklık, vicdansızlık ve zulüm kavramlarının tanımında ayrılıyoruz."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Milliyetçi Hareket Partisi Devlet Bahçeli Tunceli Dersim Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Süleyman Ada kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Türkoğlu Belediye Başkan adayı Süleyman Ada kaç yaşında, nereli? CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 29 Mart GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE! Cengiz Gökçam kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Pazarcık Belediye Başkan adayı Cengiz Gökçam kaç yaşında, nereli? Kamber Harmankaya kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Onikişubat Belediye Başkan adayı Kamber Harmankaya kaç yaşında, nereli? Mehmet Akçiçek kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Nurhak Belediye Başkan adayı Mehmet Akçiçek kaç yaşında, nereli? Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Göksun Belediye Başkan adayı Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kaç yaşında, nereli? Hatice Kahraman kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Elbistan Belediye Başkan adayı Hatice Kahraman kaç yaşında, nereli? Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli?
title