Haberler

Tunceli'de 'Mantarlar Kadın Eliyle Güzelleşiyor' Projesi

Tunceli'de SODES kapsamında oluşturulan kültür mantarı üretim tesisinde kadınlar teorik ve pratik eğitimden geçirilerek kültür mantarı üretmeleri sağlanıyor.

Tunceli'de SODES Projesi kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bünyesinde kültür mantarı üretim tesisi kuruldu. "Mantarlar Kadın Eliyle Güzelleşiyor" ismi verilen proje kapsamında 2013 yılında 20, 2014 yılında ise; 25 bayan üreticiye kültür mantarı üreticiliği konusunda teorik ve pratik eğitim verildi. Bölge illerinde sadece Elazığ'da yetiştirilen kültür mantarını aldıkları eğitimin ardından yetiştiren kadın üreticilerden bir bölümü şimdi kendi işini kurmaya hazırlanıyor. Proje hakkında bilgi veren Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Kaya, "Biz mantar yetiştiriciliğini 2013 yılında ya yaptık bu ikinci projemiz. Sayın valimizin himayelerinde SODES kapsamında desteklenen bir proje bu. Geçen yıl 20, bu yıl da 25 kadın üreticimize teorik ve pratik eğitim olmak üzere toplam 3 aylık bir dönem zarfında mantar yetiştiriciliğini öğretmeye çalıştık. Bunun bir sürekliliği olması gerektiğini her zaman söylüyorum. Bunu devam ettirelim. Mükemmel bir tesisimiz hazır, bütün imkanlarımız mevcut. Bu işi yapmak isteyen üretici kardeşlerimiz bize gelsinler, bir tesisi kendilerine verelim hatta teknik destek yine bizden olacak" dedi.

Tunceli'de kültür mantarı yetiştiriciliğinin önemine vurgu yapan Kaya, "Bölgemizde Tunceli, Bingöl, Elazığ, Erzincan'da bir tek Elazığ'da yapılıyor. Tunceli2de de mantar yetiştiriciliği olsun. Bu tesisi oluşturmak çok maliyetli değil. Hatta bu tesisin hazırlanmasında bakanlığımızın yüzde 50 hibe desteği de var. İlimizde marketler var, yemekhaneler var sadece onlara atsak yine yeterli olur. Şuanda 3 flaş boyunca toplam 4 buçuk ton mantar elde edildi. 2 ay içerisinde 4 buçuk ton mantar elde ediliyor. Pazar sorunumuz yok" diye konuştu.

Kadın kursiyerlere teorik eğitim veren Ziraat Teknikeri Metin Karaağaç ise, "Kursiyerlerimizle bu hafta sonu eğitimimizi tamamlıyoruz. Şu an ikinci hasada başladık. Hasat, yaklaşık 3-4 gün sürecek. Ondan sonra tesisi bakıma alacağız. Toplamda 10 günü buluyor yeniden hasada gelmesi. Ondan sonra da üçüncü ürün gelecek. Umut ediyoruz ki bir iki kişi bu mesleği edinir. Böyle bir işletme kurmak zor ve maliyetli değil. İşçilik ve emek istiyor. Küçük bir işletmede iki üç aile geçimini sağlayacak gelir elde edebilir" şeklinde konuştu.

Kursiyerler de aldıkları eğitimden memnun olduklarını dile getiriyor. Kursiyerlerden Gülsüm Polat, "Burada bize olanak sağlanıyor, yer veriliyor, bizler de ekeceğiz. Hem maddi hem manevi destek oluyor bize. Teşekkür ederiz müdürümüze, bu imkanları bize sağladıkları için. Hem arkadaş ediniyoruz, hem öğreniyoruz, hem de cebimize birkaç kuruş giriyor" ifadelerini kullandı.

Türkan Atlı isimli kursiyer ise, imkan olması halinde kültür mantarı yetiştirmeyi planladığını dile getirerek, "Zevkle yapıyoruz. Devam etmeye çalışırız. Burada bu işi yapmak isterim. Başka yerde imkanım yok, eğer imkan sağlanırsa, destek verilirse kendime ait bir yer de kuracağım. Vali beye de söyledim. Destek verilirse kendime ait bir yer kurmak istiyorum" dedi. - TUNCELİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Orhan Kaya Tunceli Elazığ Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title