Haberler

Tunceli'de Liseye 'Dersim' Adı Verildi

Milli Eğitim Bakanlığı'nın aldığı kararla Türkiye genelindeki öğretmen liselerinin Anadolu Liseleri'ne dönüştürülmesi kararı sonrası, Tunceli Öğretmen Lisesi'ne yeni bir isim vermek için arayışa girdi. Milli Eğitim Müdürlüğü, okula yeni bir isim bulmak için kurduğu komisyona gelen öneriler arasındaki, ' Dersim' adının okula verilmesi kararlaştırıldı. Ancak komisyonun okula vermek istediği ' Dersim' ismi, Milli Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü'nce, politik bir isim olduğu gerekçesiyle kabul görmedi.

Bunun için komisyon yeniden toplanarak, başka bir isim arayışına girdi. Bakanlık, komisyonun önerdiği, "Kalan" ismine de sıcak bakmayınca, Eğitim-Sen genel merkezi, bakanlık düzeyinde üst düzey yetkililerle görüşerek, ' Dersim' adının Türkiye'de devam eden çözüm süreciyle birlikte kentte memnunluk yaratacağı belirtildi. Bakanlık da komisyonun yeni önerisini beklemeden, Tunceli Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bir yazı yazarak, ' Dersim' adının okula verilmesini istedi. Milli Eğitim Müdürlüğü de, bakanlığın bu yazısı üzerine hazırlattığı, 'Tunceli Dersim Anadolu Lisesi' tabelasını, bugün okulun giriş kapısına astırdı.

Eğitim-Sen Tunceli Şube Başkanı Hasan Ölgün, Tunceli'de yıllardır 'Dersim' isminin resmi kurumlara verilemediğini belirterek, "Biz yıllardır buradaki okulların, kendine ait isimlerle anılması gerektiğini savunmuştuk ve mücadelesini yürütüyorduk. Çünkü 1938 katliamıyla beraber buradan bir çok okula, cadde ve mahallelere, katliamcıların isimleri verilmişti. Bu da toplum ve öğrencilerimiz için büyük bir travmaydı. Eğitim-Sen Genel Başkanı'nın Milli Eğitim Bakanı ile yapmış olduğu görüşmeler sonucunda, bu ismin çözüm sürecine denk düştüğünü, politik anlamdan ziyade, özellikle Kürt sorunun demokratik, barışçıl olarak çözülmeye çalışıldığı bir süreçte, Dersim adının bu okula verilmesinde bir sıkıntı olmadığı ifade edilmiştir. Son gelen yazıyla bu isim artık resmileşti. Okulun tabelası da Dersim Anadolu Lisesi olarak değiştirildi. Burada emeği geçen tüm kurumlara, bakanlığımıza, genel başkanımıza teşekkür ediyoruz. Bu anlamda Dersim ismi bizim için çok anlamlı ve değerlidir" dedi.

Tunceliler, kentte bir okula 'Dersim' adının verilmesini memnunlukla karşıladı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Milli Eğitim Müdürlüğü Türkiye Dersim Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title