Haberler

Tunceli'de 1937-38 Yıllarındaki Olaylarda Ölenlere Anma

Tunceli'de 1937-38 yıllarındaki olaylarda ölenlere anmaFerit DEMİR/ TUNCELİ, (DHA)- TUNCELİ'de 1937-38 yıllarındaki olaylarda ölen binlerce kişi, Tunceli Belediyesi ile merkezi Almanya'da bulunan Dersim'i Yeniden İnşa Cemiyeti'nin ortak düzenlediği '4-5 Mayıs Dersim' konulu konferans ile anıldı.

Tunceli'de 1937-38 yıllarındaki olaylarda ölenlere anma

Ferit DEMİR/ TUNCELİ, (DHA)- TUNCELİ'de 1937-38 yıllarındaki olaylarda ölen binlerce kişi, Tunceli Belediyesi ile merkezi Almanya'da bulunan Dersim'i Yeniden İnşa Cemiyeti'nin ortak düzenlediği '4-5 Mayıs Dersim' konulu konferans ile anıldı.

Tunceli'de 1937-38 yıllarında yaşamlarını yitiren binlerce kişi, 2 gün düzenlenecek çeşitli etkinliklerle anılıyor. Bugün saat 11.00 sularında Seyit Rıza Meydanı'nda yapılan basın açıklaması ile başlayan ve 2 gün sürecek etkinliklerle ilgili detaylı bilgiler verildi.

Merkezi Almanya'da bulunan ' Dersim'i Yeniden İnşa Cemiyeti' sözcüsü Ali Ekber Aslaner, 1937-38 yıllarında binlerce insanın katledildiğini, Recep Tayyip Erdoğan'ın olaylar için geçmişte 'katliam' sözünü kullandığını, ancak bu sözleri yazdıkları afişlerin ise valilik tarafından kaldırıldığını söyledi. Erdoğan'ın, "Özür dilenmesi gerekirse özür dileriz" sözüne atıfta bulunan Aslaner, şöyle dedi:

"Dönemin sayın Başbakanı bugünkü Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, Dersim olaylarını 'soykırım' olarak nitelemişti. Sayın Erdoğan, o dönem yaşanan olaylar nedeniyle, 'özür dilenmesi gerekirse özür dileriz' demişti. Yaşanan sivil ölümlerini katliam olarak nitelemişti. Bizler de bu sözleri afiş haline getirip, caddelere astık. Ancak sonradan öğrendik ki, Tunceli Valisi ve Emniyet Müdürü kendi inisiyatiflerini kullanarak, dönemin Başbakanı sayın Recep Tayip Erdoğan'ın söylediği o sözlerin yer aldığı afişleri indirtmişler. Bu bizim için kabul edilebilir bir durum değil, o sözler dönemin Başbakanı tarafından söylenmişti. Birçok defa söylendi, biz de bunu afiş yaparak astık. Vali ve emniyet müdürünün böyle bir tutum almasını anlamakta çok zorlandığımı belirtmek isterim. Bu ülkenin Başbakanı, Cumhurbaşkanı bir konuyla ilgili bir açıklama yapıyorsa, bunun bir kıymeti olmalı. Biz bu sözleri değerli ve kıymetli bulup astık ama birileri buna müsaade etmedi."

"DEVLET BU ACILAR İLE YÜZLEŞMELİ"

Devletin 1938 olaylarıyla yüzleşip özür dilemesini isteyen Aslaner, "Yaşanan bir gerçek var ve bütün dünyanın bildiği bir katliam var. Devlet bu acılar ile yüzleşmeli ve Dersim halkından özür dilemeli. Öldürülen binlerce günahsız sivil var. Devlet Dersim'de yaşanan soykırım ve trajediyi kabul etmeli, bununla yüzleşmeli ve özür dilemelidir. 78 yıldır bu acıları içimizde yaşıyoruz, her gün yeni toplu mezar yerleri bulunuyor. Devlet geçmişte yapılan hatalardan ders çıkarmalı ve özür dilemelidir" diye konuştu.

Almanya'dan gelen akademisyenlerden Prof. Norman Paech, yaptığı kısa konuşmada, Tunceli'ye ilk kez geldiğini belirtirken "20 yıldır bu bölgelerde yaşanan olayları ve gerçekleri izliyorum. Kürtlerle hep dayanışma içinde oldum. Burada 2 gün sürecek bir konferans var ve ben de katılacağım bu konferansa. Dersim olaylarını çok derin bir şekilde tartışacağız. Bu konferansın amacı Aleviler'in bir daha böyle bir durumla karşılaşmaması için neler yapılmalı, bu konuları konuşup tartışacağız" diye konuştu.

Bugün başlayan ve 2 gün sürecek anma etkinlikleri kapsamında, Türkiye ve çeşitli ülkelerden bilim adamı, akademisyen, gazeteci ve aydınların katılacağı 4-5 Mayıs Dersim konulu konferans düzenlenecek. Katılımcılar, konferans öncesi sivillerin öldürülerek Munzur Çayı'na atıldığı Karşılar Köyü, Halbori Kayalıkları'na gitti. Katılımcılar, kayalıklara ve Munzur Çayı'na karanfil atarak 1937-38 yıllarında ölenler anıldı.

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Tunceli Almanya Dersim Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title