Haberler

Tunceli, Çocuk Evliliklerinin En Düşük Olduğu İl

Güncelleme:

TÜİK 2015 yılı verilerine göre Tunceli, çocuk evliliklerinin en düşük olduğu il çıktı. Kent sakinleri bunu eğitim ve kız çocuklarının okutulmasına bağlıyor.

TÜİK 2015 yılında gerçekleştirilen çocuk evliliklerine ilişkin oransal harita çıkardı. TÜİK verilerine göre, çocuk gelin oranının en yüksek olduğu il Kilis olurken, en düşük olduğu il ise Tunceli oldu. Tunceli'de 2015 yılında yapılan 513 evlilikten sadece 5'inde gelinler 16 ile 17 yaşındaydı. Tunceli'de evliliklerde çocuk gelin oranı yüzde 1'de kalırken bu oranı tutturabilen başka şehir bulunmuyor.

"KIZLARIMIZIN HEMEN HEMEN HEPSİ OKUMUŞ"

Tuncelililer, çocuk gelin oranının düşük olmasının altında yatan etkenlere yanıt verdi. Fikri Taş, "Türkiye'de çocuk evliliklerinin en az olduğu ilin bizim olmamız övünülecek sonuç. Tunceli'de aileler hep çocuklarını okutmanın mücadelesi içinde oldular. Tek geleceklerini okumakta gördüler. Özellikle de kız çocuklarının okumasına önem veriyorlar. Kültürlü, okuyan bir genç kız hiçbir şekilde kendi yolunun başkasının çizmesine izin vermez. Kızlarımızın hemen hemen hepsi okumuş. Kendi yollarına yön verebilecek kültür seviyesinde. Ailelerimiz de okumuş, kültürlü aileler. Kızlarına, çocuklarına değer veren, onların hakkını; hukukunu gözeten onların özgürlüklerine saygı duyan bir aile yapısı var" dedi.

"EN BÜYÜK FAKTÖR OKUR YAZARLIĞIN OLMASI"

Bu durumda en büyük faktörün okur yazarlığın olması diyen Leyla Bakıray, "Bence en büyük faktör okur yazarlığın olması. Dışarıya, Avrupa'ya açılması. Özellikle 1980'lerden sonra Avrupa'ya açılma yaşandı. Kentin politik, sosyal ve demokrat kimliği de bunda önemli. Bütün bunlar çocukların okutulup meslek sahibi olması konusunda ailelerde farkındalık oluşturdu" diye konuştu.

"NÜFUSUN YÜZDE 99'U OKUMUŞ BİR İL"

Tunceli'nin nüfusunun yüzde 99'unun okumuş bir il olduğunu söyleyen Musa Turan, bu durumun etkili olduğunu söyledi. Turan, "Yüzde 99'u okumuş bir il. İlerici bir kent. Kız çocuklarının erken yaşlarda evlendirilmesi genelde feodal yapıdan, aile içi baskıdan, baba ve anne ile aşiret hegemonyasından kaynaklanıyor. Tunceli özgür bir toplum. Anne baba eşitçe düşüncesini ifade ediyor. Çocuk babasına karşı kendini ifade edebiliyor. Bu da eğitim kalitesinden kaynaklanıyor" şeklinde konuştu.

"KİMSE KİMSEYE KARIŞMIYOR"

Fatima Güneş, Tunceli'nin eğitim düzeyi yüksek bir kent olduğunu söyledi. Güneş, "Bu istatistiklerden de belli oluyor. Burada insanlar rahat. Kimse kimseye karışmıyor. Giyim, kültür, inanç olsun kimse kimseye müdahale etmiyor" dedi.

"EĞİTİMDE ÇOCUKLARIMIZ İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

Eylem Bozkurt ise eğitime çok önem verdiklerini söyledi. Bozkurt, "Çocuklarımızın evlenmesinden ziyade okumasından yanayız. Kaldı ki başarılarımız ortada. Eğitimde çocuklarımız için çalışıyoruz. Özellikle kız çocuklarımızın bir an önce okuyup meslek sahibi olmalarından, ayakları üzerinde durmasına taraftarız. Burada kadın esnaf sayısı da oldukça fazla. Önce eğitim, evlilik sonra da olabiliyor" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Türkiye İstatistik Kurumu Tunceli Kilis Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title