Haberler

Tunca ve Meriç Nehirlerinin Debileri Arttı

Edirne'deki Tunca ve Meriç nehirlerinin debileri hem kaynağını aldığı Bulgaristan hem de Edirne'deki lokal yağışlara bağlı olarak yükseldi.

Edirne'deki Tunca ve Meriç nehirlerinin debileri hem kaynağını aldığı Bulgaristan hem de Edirne'deki lokal yağışlara bağlı olarak yükseldi.

Tunca Nehri'nin son yağışlarda debisi 10 kat yükselerek 186 metreküp/saniye seviyesine çıktı. Nehir, yatağının dar olduğu bölümlerde özellikle Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yapıldığı Sarayiçi adasında çevreye yayılmaya başladı. Adayı kente bağlayan tarihi taş köprülerden Fatih ve Kanuni köprüleri araç geçişine kapatıldı.

Avarız köyü yolunda ise tarım arazilerine yayılan nehir suları nedeniyle bölgedeki bazı çiftliklerde bulunan büyükbaş hayvanlar yüksek ahırlara taşındı. Büyükdöllük köyünü Edirne'ye bağlayan asfalt yol ise üzerinden su geçmesi nedeniyle ulaşıma izin vermiyor. Köy sakinleri Değirmenyeni köyü yolunu kullanarak şehre gelebiliyor.

Meriç Nehri'nin debisi ise DSİ verilerine göre 785 metreküp/saniye olarak ölçüldü.

Nehirler debilerindeki yükseliş yerleşim yerlerini tehdit edecek yüksekliğe ulaşmadı.

DSİ 11. Bölge Müdürü Adil Sabancı,yaptığı açıklamada, şu anda taşkın tehdidinin söz konusu olmadığını Tunca'nın debisinin artması nedeniyle Sarayiçi adasına bir miktar daha su girmesini beklediklerini söyledi.

Bulgaristan'ın barajlardan su bırakmaması halinde Meriç Nehri'nin 1100 metreküp/saniye seviyelerine yükseldikten sonra düşüşe geçeceğini tahmin ettiklerini ifade eden Sabancı, nehirlerdeki yükselmenin Arda Nehri üzerindeki barajların doluluk oranına ve Bulgaristan'ın kontrollü su bırakmasına bağlı olduğunu belirtti.

Sabancı, Taşkın Koordinasyon Kurulu'nun toplandığını ve kurulun debiler normal seviyeye inene kadar 24 saat esasıyla çalışacağını vurguladı.

Meriç Nehri geçen yılki taşkınlarında Karaağaç Mahallesi'ne giden yolları kapamış, bölgeye 3 gün ulaşılamamıştı. Meriç geçen yıl 2149 metreküp/saniye seviyesiyle 31 yılın en yüksek debisine ulaşmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Tunca Nehri Bulgaristan Meriç Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title