Haberler

Tümsiad'dan Aydın Adına Önemli Bir Proje

TÜMSİAD Aydın Şubesi, toplum hayatında önemli yer tutan “Şehir Bahçeleri” konusunu hem Aydın hem de Türkiye gündemine taşımaya hazırlanıyor.

TÜMSİAD Aydın Şubesi, toplum hayatında önemli yer tutan "Şehir Bahçeleri" konusunu hem Aydın hem de Türkiye gündemine taşımaya hazırlanıyor.

Söz konusu proje hakkında bir açıklama yapan TÜMSİAD Aydın Şubesi Sosyal İşler Komisyonundan Sorumlu Yönetim Kurulu üyesi Yüksel Yolçi, "Vatandaş olarak, memleketimizin hangi köşesine gidersek gidelim hem şehirlerimizin peyzajında, hem de bahçesi bulunan sitelerin peyzajında yabancı menşeli bitkilerin yoğunlukla kullanıldığını görmekteyiz. Bunun altında yatan sebeplerden birisi; belki de plancılık teorilerinin genelde yabancı kaynaklı oluşu ve ilk şehir mimarlarının da yabancı oluşu olabilir. Konunun bu kısmının önemi yok. Ülkemiz ağaç zengini bir ülke. Her yöremizin kendisine özgü, kimlik kartı niteliğinde bitkileri var. TÜMSİAD Aydın şubemizin bir projesi olarak; Aydınımızdan başlayarak bu konuyu gündeme taşımak istiyoruz. Projemizin ismi 'Şehir Bahçeleri', konusu yörelerimizin kendine ait ağaçlarının konut ve kent peyzajında ağırlıklı olarak kullanılmasının teşviki. Burada Aydın için arzumuz; yöremizin zengin ağaç ve çiçekli bitki gruplarından uygun bitkilerin, şehir peyzajımızın uygun yerlerinde, uygun sayı ve sıklıkta boy göstermesidir. Uygun alanlara meyveli-meyvesiz yöre ağaçlarımızın dikilmesi il ve ilçe merkezlerimize bambaşka bir görünüm katacak, insanımızın gönül dünyasını zenginleştirecektir. Bir yörenin kültürel varlığı sadece o yöredeki antik yapılar değildir. Sembol bitkilerimiz en önemli kültür varlıklarımızdandır. İlimizden karayoluyla geçen birisi refüjlerimize bakarak aşağı yukarı yörelerimiz hakkında fikir sahibi olmalıdır" dedi.

"Aydın asıl bu bakımdan açık hava müzesidir" diyen Yolçi, "Yabancı kaynaklı bitkiler belediyelerimizin bütçesine hiç azımsanmayacak yükler getirmektedir. Ayrıca yaşadıkları adaptasyon sorunlarından dolayı bitki kayıpları yaşanmakta, maliyet üstüne maliyet binmektedir. Kanaatimizce Aydın yöre bitkilerini sergilemesi bakımından; abartı olmazsa eğer, belki de Avrupa nın en elverişli yeridir. Çünkü burası bitki zengini bir yer. Burada vücut bulacak bir farklılık yurt çapında geniş yankı uyandıracaktır. Bu bir eksiklikse eğer, önce hatalı biziz. Şahsen kendim de inşaat sektöründe faaliyet göstermeme rağmen, inşasını üstlendiğimiz sitelerin bahçelerinde hiç meyve ağacı dikmedik. İnşallah bundan sonraki uygulamalarımızda bu konuya ağırlık vereceğiz. Diyoruz ki; 'Zaten tarih boyunca bizimle beraber olan bitkilerimize şehirlerimizde yer açalım' İnşallah önümüzdeki günlerde, fizibilitesi yapılmış projemizi gerekli mercilere sunacağız" şeklinde konuştu. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Türkiye Aydın Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title