Haberler

Tüketici Kredilerine Şartsız Cezasız Cayma Hakkı Getirildi

Güncelleme:

Gümrük Bakanlığı'nın yeni uygulamaya giren yönetmeliğiyle artık tüketici, aldığı krediden 14 gün içinde ceza ödemeden ve gerekçe göstermeden vazgeçebilecek.

Tüketici kredilerinde yeni dönemi başlatan yönetmelik artık yürürlükte. Bankalar tüketicinin talebi olmadan sigorta yapamayacak, tüketici 14 gün içinde ceza ödemeden ve gerekçe göstermeden sözleşmeden cayabilecek. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın hazırladığı Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği, dün Resmi Gazete'de yayınlandı. Tüketiciler için yeni bir döneme kapı açan düzenlemeyle tüketicinin açık talebi olmaksızın krediyle ilgili sigorta yaptırılamayacak. Düzenleme faiz veya benzeri bir menfaat karşılığında, ödemenin 3 aydan daha uzun süre ertelenmesini veya benzer şekilde taksitle ödeme imkanını sağlayan kredi kartı sözleşmeleri de dahil olmak üzere her türlü tüketici kredisi sözleşmesini kapsıyor. İşte 7 soruda yeni kredi kartı sözleşmeleri;

1- SÖZLEŞMEDEN DÖNME

Kredi veren, cayma hakkı olduğu konusunda tüketicinin bilgilendirildiğini ispat etmekle yükümlü olacak. Yönetmelik kapsamında, belirsiz süreli tüketici kredisi sözleşmelerinde, sözleşmede feshin bildirimine ilişkin bir süre belirlenmemişse tüketici ücret ödemeden kredi verene bildirimde bulunarak sözleşmeyi feshedebilecek.

2- BİR AY SÜRE VAR

Sözleşmede feshin bildirimine ilişkin bir süre belirlenmiş ise bu süre bir ayı geçemeyecek. Kredi verene sözleşmeyi fesih hakkı tanınmış ise kredi veren, en az 2 ay önceden tüketiciye yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile bildirimde bulunarak belirsiz süreli kredi sözleşmesini feshedebilecek.

3- MASRAF DÖNEMİ KAPANDI

Belirli süreli kredi sözleşmesine ilişkin bir hesap açılması ve bu hesaptan sadece kredi ile ilgili işlemler yapılması durumunda, tüketiciden bu hesaba ilişkin herhangi bir isim altında ücret veya masraf talep edilemeyecek. Bu hesap, tüketicinin aksine yazılı talebi olmaması halinde kredinin ödenmesi ile kapanacak.

4- FAİZ ORANI SABİT

Belirli süreli tüketici kredisi sözleşmelerinde faiz oranı sabit olarak belirlenecek. Sözleşmenin kurulduğu tarihte belirlenen bu oran, tüketici aleyhine değiştirilemeyecek. Sözleşmede, akdi faiz oranı, efektif yıllık faiz oranı veya kredinin toplam maliyetinin yer almaması durumunda, kredi tutarı faizsiz olarak sözleşme süresinin sonuna kadar kullanılacak. Belirli süreli tüketici kredisi sözleşmelerinde faiz oranı sabit olarak belirlenecek. Sözleşmenin kurulduğu tarihte belirlenen bu oran tüketici aleyhine değiştirilemeyecek.

5- ÜST ÜSTE İKİ TAKSİT ŞARTI

Yönetmelikle tüketici kredisi sözleşmelerinde, tüketicinin taksitleri ödemede temerrüte düşmesi durumunda, kredi veren, borcun tamamının ifasını talep etme hakkını saklı tutmuşsa, bu hak ancak kredi verenin bütün sorumluluğunu yerine getirmiş olması, tüketicinin de birbirini izleyen en az iki taksidi ödemede temerrüte düşmesi halinde kullanılabilecek. Kredi verenin bu hakkı kullanabilmesi için tüketiciye en az 30 gün süre vererek muacceliyet uyarısında bulunması zorunlu oldu. Temerrüt veya geç ödeme durumunda tüketiciden sözleşmede yer alan akdi faiz oranının yüzde 30 fazlasından daha yüksek bir oranda gecikme faizi tahsil edilemeyecek. Temerrüt hali de dahil olmak üzere, tüketici işlemlerinde bileşik faiz uygulanamayacak.

6- ERKEN ÖDEYENE İNDİRİM

Tüketicinin, vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemesi veya kredi borcunun tamamını ya da bir kısmını erken ödemesi halinde kredi veren yönetmelikle belirlenen hükümlere uygun olarak faizin tamamının veya bir kısmının peşin olarak tahsil edildiği durumlar da dahil olmak üzere gerekli indirimi yapmakla yükümlü olacak. Erken ödeme indirimi hesaplanırken tüketicinin ödemeyi yaptığı tarih esas alınacak ve bu tarih tüketici aleyhine olacak şekilde değiştirilemeyecek.

7- ARA ÖDEME AVANTAJI

Tüketicinin ara ödemede bulunması durumunda kalan taksit sayısı ve ödeme tarihleri değişmeden yeni taksit tutarı ve yeni ödeme planı oluşturulacak. Ancak tüketicinin talep etmesi halinde erken ödemesi yapılan taksit sayısına göre mevcut ödeme planından farklı taksit sayısı ve ödeme tarihleri de belirlenebilecek. Tarafların mutabakatı halinde yeni ödeme planında yer alan taksit tutarı erken ödeme öncesi taksit tutarından fazla olabilecek. Faizin tamamının veya bir kısmının tüketiciden peşin olarak tahsil edildiği kredilerde, ara ödeme yapılması durumunda, ödeme yapılan tarih ve tutar esas alınarak akdi faiz oranı üzerinden gerekli faiz iadesi yapılacak. Kredinin tamamının erken ödenmesi durumunda, erken ödeme yapılan tarih ve tutar esas alınarak, akdi faiz oranı üzerinden faizi iade edilecek. (Kaynak:Hürriyet)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı Memur Alışveriş Yaşam Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (7)

Tamer Yigit:

Sözleşmelerdeki taksitlere bakın önce faizi tahsil ediyorlar zaten. Aslında ikisi de eşit olmalı, ama devleti takan kim. Millete ne kadar takarız diye bakıyorlar. Adam gibi çözüm üretseler, çok daha mükemmel işler çıkarabilirler. Ama buna bakan kim, her kez kümesteki kazı yolmaya bakıyor.

3
0
yanıtYanıtla
Köylü Mobil-IOS:

Yiğitsen bulaşma o zaman sen de bankaya. Kredi diye can atarsın sonra da ileri geri zırvalar her şey beleşe olsun dersin.Bankanın yaptığını baban yapmaz sana be...

2
0
yanıtYanıtla
ev akp pkk:

ev akp pkk

1
0
yanıtYanıtla
VELİ:

BDDK SÖZDE BİZİ SAVUNMASI GEREK AMA BANKALARIN HALKLA İLİŞKİLERİ GİBİ ÇALIŞIYOR. . . .

1
0
yanıtYanıtla
Güzel birmobilWeb@haberler.com:

Gelişme, parayı ürün olarak satan bankalar paranıza zarar mı veriyordukta iade almıyordunuz.

1
0
yanıtYanıtla
HalkMobil-IOS:

Siz inanıyormusunuz kan amici bankalara

1
0
yanıtYanıtla
vatandaş:

anlamadım ben ya şimdi bu iyilikmi oldu vatandaşa 3 dönem ödenmezse idi şimdi 2 döneme düşmüş ofya of uzatın şu kredi vadelerini eskisi gibi ya 36 ay vade maaşın hepsi gidio zaten 1 aylık takside

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title