Haberler

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Çakar Açıklaması

"TÜİK'in 2013 yılı Ağustos ayı ile 2014 yılı Ağustos ayı gıda fiyat istatistiklerini karşılaştırdığımızda 55 çeşit gıda maddesindeki fiyat artışının resmi enflasyon oranının çok üzerinde gerçekleşmiştir"

ANKARA (AA) - Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, TÜİK'in 2013 yılı Ağustos ayı ile 2014 yılı Ağustos ayı gıda fiyat istatistiklerini karşılaştırdıklarında, 55 çeşit gıda maddesindeki fiyat artışının resmi enflasyon oranının çok üzerinde gerçekleştiğini savundu.

Çakar, yazılı açıklamasında, son bir yıllık sürede, gıdada tüketicilerin satın alma gücünün düştüğünü belirtti.

Çakar, şunları kaydetti:

"55 çeşit gıda maddesinin tamamının son bir yıllık dönemdeki fiyat artış oranları, asgari ücretli işçiler ve emekli işçiler ile emekli memurlar ve emekli öğretmenlerin maaş artış oranlarının üstünde  gerçekleşmiştir. Söz konusu dönemde, çalışan asgari ücretli işçinin maaş artış oranı yüzde 10.9, emekli işçinin yüzde 9.16, emekli memurunun yüzde 11.77, emekli öğretmenin yüzde 9.31 iken, 55 çeşit gıda maddesinin fiyat artış oranları yüzde 12.22 ile yüzde 108 arasında değişmektedir. 26 gıda maddesinin fiyatı yüzde 12.22 ile yüzde 20 arasında artmış, 22 gıda maddesinin fiyatı yüzde 20 ile yüzde 50 arasında artmış, 5 gıda maddesinin (kuru fasülye, kiraz, fındık içi, antep fıstığı, kuru kayısı)  fiyatı yüzde 50 ile yüzde 100 arasında artmıştır."

Türkiye'de en az 53 milyon kişinin gıda yoksulu olup yeterli ve dengeli beslenebilecek gıdayı satın alabilecek ekonomik güçte olmadığını ifade eden Çakar, tüketiciler olarak hükümete sesleniyoruz: Gıdada gerçekleri görünüz. Gıdada kronikleşen fiyat artışları mevcut tarım ve gıda politikalarının yanlışlığından kaynaklandığı apaçık ortadadır. Tüketici haklarına ve halk yararına uygun tarım ve gıda politikaları acilen uygulamaya konulmalıdır. Gıdada tüketicilerin satın alma gücünü artıracak önlemleri acilen almanızı öneriyor ve bekliyoruz." - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak canlı izle! 25 Nisan ATV Aldatmak 66. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (25 Nisan) Dolar ne kadar oldu? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Kül Masalı CANLI izle! Kül Masalı 9. Bölüm TRT 1 CANLI izle! Zorunlu karşılık faiz oranı ne kadar oldu? Merkez Bankası'ndan yeni karar 26 Nisan Cuma 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 26 Nisan burç yorumları nedir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title