Haberler

Tüketici En Çok Bankalardan Şikayetçi

Güncelleme:

Geçen yıl Türkiye genelinde Tüketici Hakem Heyetlerine yapılan 2 milyondan fazla şikayetin yaklaşık yüzde 82'si, bankacılık işlemleriyle ilgili oldu.

AA muhabirinin, Tüketiciler Birliği yetkililerinden aldığı bilgiye göre, vatandaşların son yıllarda tüketici hakları konusunda bilinçlenmesine karşılık, 2015'te bir önceki yıla göre başvuru sayısında düşüş gerçekleşti.

YÜZDE 90'I BANKALARDAN ŞİKAYETÇİ

Buna göre, 2014'te ülke genelindeki Tüketici Hakem Heyetlerine 2 milyon 201 bin 660 şikayet yapılırken, bunların yüzde 90'ı bankacılık işlemleriyle ilgili sıkıntılardan kaynaklandı. Geçen yıl ise başvuru sayısı 2 milyon 100 bin 88'e geriledi. Bu başvuruların da yüzde 82'si de yine bankacılık işlemlerinden oluştu.

Bu kapsamda, geçen yıl, bankacılık işlemleriyle ilgili 1 milyon 725 bin 296, ayıplı mal ve hizmetlerle ilgili 258 bin 925, mesafeli sözleşmelerle ilgili 42 bin 317, abonelik sözleşmeleriyle 36 bin 713, kapıdan satışlarla ilgili ise 19 bin 339 şikayet yapıldı. Diğer alanlarda da 17 bin 498 şikayet gerçekleşti.

"ALACAKLARI İÇİN BAŞVURMAYAN TÜKETİCİ ÇOK"

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, Türkiye çapında bir önceki yıla göre başvuru sayısında yaşanan düşüşün, BDDK'nın 3 Ekim 2014'te yürürlüğe koyduğu "finansal tüketicilerden alınacak ücretlere" ilişkin yönetmelikten kaynaklandığını kaydetti.

10 SENE GERİYE DÖNÜK İTİRAZ EDİLEBİLİYOR

Şahin, yönetmelikle, geriye dönük 10 senelik dosya, kredi kartı aidatı, hesap işletim ücreti, ipotek, ipotek fek ve ekspertiz ücretlerine itiraz edebildiğini belirterek, "Ancak, tüketiciler bu tarihten sonrası için başvuru yapamadılar. Dolayısıyla önceki senelerdeki şikayet sayısına göre bir azalma oldu. Buna rağmen hala geriye dönük 10 senelik alacakları için başvurmayan tüketici sayısı da azımsanmayacak kadar çok" dedi. Bu durumun başka nedenlerinin de bulunduğunu anlatan Şahin, "Hakem heyetlerindeki görevlilerin başvuru almamak için azami gayret sarf etmesi de bu sonuca etki etmiştir. Bu durum, haksızlık ve yanlışlıklarda bir azalma olarak okunmamalıdır. Bazı Hakem heyetleri bir çok müracaatı, 'Bu konu henüz netleşmedi. Bakanlıktan yazı bekliyoruz. Yargıtay bugün yarın karar verecek. Eğer karşı taraf itiraz ederse bir de avukatlık ücreti ödersiniz' gibi sözlerle tüketiciyi kapıdan geri çevirmektedirler" diye konuştu.

ŞİKAYETLERDE BASININ PAYI BÜYÜK

Şahin, bankacılık sektörüne dönük şikayetlerin açık ara önde olmasında basın yayın organlarında bu konunun çok işlenmiş olmasının büyük payı olduğunu da dile getirdi.

Kendilerine yapılan şikayetlerin de büyük çoğunluğunun bankacılıkla ilgili olduğunu kaydeden Şahin, "Bankacılıkla ilgili 2 bin 276, GSM şirketleriyle ilgili 156, mesafeli sözleşmelerle ilgili de 212 şikayet oldu. Diğer alanlarla da ilgili şikayetler var. Ancak, görüldüğü gibi vatandaş en çok bankacılıktan şikayetçi oluyor. Bu konuda vatandaşın bu sorunlarının dikkate alınması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Mahmut Şahin Türkiye Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500

Yorumlar (6)

Tayfun:

MAAŞIM BANKAYA İŞVEREN TARAFINDAN GEÇ YATIYOR BAŞKA BANKADA DURMADAN TELEFON AÇARAK BENİ TACİZ EDİYOR BANKA ÇALIŞANLARI LÜTFEN PATRONLARI ARAYIN PARAMIZI ERKEN YATIRSINLAR . . .

4
0
yanıtYanıtla
Hasan!:

İS PARK DA BANKALARDAN SONRA GELİYOR SOKAKLARI CADDELERİ ÖZEL SEKTÖR YANİ DÜKKAN SAHİPLERİNE KİRALAYIP KENDİLERİ İŞÇİ ÇALIŞTIRMADAN MAFYADAN KİRA ALIYOR O ZAMAN İS PARKIN NE ÖNEMİ VAR

2
1
yanıtYanıtla
Emin A:

Bir öğrenci olarak eğitim sistemimizden, vatandaş olarak adalet sistemimizden rahatsızım.

2
0
yanıtYanıtla
fiko:

Hakem heyetlerindeki görevlilerin başvuru almamak için azami gayret sarf etmesi de bu sonuca etki etmiştir. Bu durum, haksızlık ve yanlışlıklarda bir azalma olarak okunmamalıdır. Bazı Hakem heyetleri bir çok müracaatı, ''Bu konu henüz netleşmedi. Bakanlıktan yazı bekliyoruz. Yargıtay bugün yarın karar verecek. Eğer karşı taraf itiraz ederse bir de avukatlık ücreti ödersiniz'' gibi sözlerle tüketiciyi kapıdan geri çevirmektedirler''

2
0
yanıtYanıtla
Sedat:

yasal soyguncular bir yandanda iyi 600 tl limitli kartım var acil birşey olduğunda harcama yapıyorum onun haricinde batağa çekiyorlar sonra öpüp koklayıp duruyolar

1
0
yanıtYanıtla
/hakan/:

bağkur primleri çok yüksek

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title