Haberler

    Hakem Heyetine Başvurular İki Katına Çıktı, Sistem Tıkandı

    Güncelleme:

    Tüketicilerin bankalardan dosya masrafı, kredi kartı aidatı almak için hakem heyetlerine yaptıkları başvurular bir yılda neredeyse iki katına çıktı.

    Tüketiciler, bankalardan dosya masrafı, ekspertiz ücreti gibi faiz dışında kesilen ücretleri hakem heyetlerine başvurunca geri alabiliyor.

    Hakem heyetlerinden tüketici lehinde kararlar çıktıkça, başvurularda da ciddi artış yaşanıyor. Özellikle banka genel müdürlüklerinin olduğu İstanbul Şişli, Beşiktaş gibi ilçelerde yoğunluk nedeniyle karar alma süreci gecikiyor.

    BİR YILDA İKİYE KATLANDI

    Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre 2012'de ilçe hakem heyetlerine 446 bin başvuru yapıldı.

    Bu rakam 2013'te neredeyse ikiye katlandı ve 833 bin 854'e yükseldi.

    BAŞVURULARIN YÜZDE 71'İ BANKALARA YÖNELİK

    En çok başvuru, bankacılık sektörüne yönelik. Tüketiciden alınan faiz dışı ücretlerin geri ödenmesini sağlayan mahkeme kararının ardından bu alandaki başvurular 595 bin 921'e çıktı, toplamdaki payı ise yüzde 71.

    Yönetmeliğe göre, başvuruların üç ay içinde sonuçlanması gerek ama yoğunluğun arttığı bölgelerde bu pek mümkün değil. Tüketici dernekleri, raportör sıkıntısı yaşanmasından şikayetçi ve sürecin hızlı yürümesi için bakanlıktan raportör atamasını istiyorlar.

    "GÜNDE 100'E YAKIN BAŞVURU VAR"

    Beşiktaş İlçe Hakem Heyeti'nde görev yapan Tüketiciyi Koruma Derneği Disiplin Kurulu Başkanı Şükran Eroğlu, özellikle son birkaç ayda başvurularda patlama olduğunu söyledi. Eroğlu, "Günde 100'e yakın başvuru var. Şu anda yığılma söz konusu. Sistem tıkanmış durumda. Başvuruların yüzde 90'a yakını tüketici lehine sonuçlanıyor" dedi. Eroğlu, bakanlığın da 550 yeni raportör almak istediğini ifade etti.

    Kahramanmaraş'ta İl Hakem heyeti bir ayda 800 karara imza atmış.

    2 BİN TL'YE KADAR HAKEM HEYETİ BAKIYOR

    Tüketiciler, son 10 yıldaki kredilerinin masraflarını geri alabiliyor. Masrafları 2 bin TL'ye kadarsa ilçe hakem heyetlerine, 2 bin TL üzerinde ise tüketici mahkemelerine başvurmaları gerekiyor.

    "HAKEM HEYETLERİ YOĞUNLUĞUN ALTINDAN KALKAMIYOR"

    Tüketici Hukuku Enstitüsü Genel Sekreteri Mehmet İmrek de daha önce ilçe hakem heyetlerinde görev yapanlardan biri. İmrek, yığılmadan dolayı bir dosyanın sekiz ay içinde karara bağlanabildiğini anlatıyor. Mehmet İmrek, "Bu yapıyla üç ay içinde karar vermek imkansız. Hakem heyetleri altından kalkamıyor" diyor.

    İmrek, ilçe hakem heyetlerinin ticaret odası, baro, tüketici derneği, esnaf odası ve belediyeden olmak üzere beş kişiden oluştuğunu söylüyor ve tüketici dernekleri dışındakilerin konuya hakim olmamasından şikayet ediyor. İmrek, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan gelen raportörler olduğunu, hakem heyetine atanacakların komuyla ilgili bir sınavdan geçirilmesi gerektiğini vurguluyor.

    "BAŞVURUNUZU KENDİNİZ YAPIN, ŞİRKETLERE KULAK ASMAYIN"

    Tüketiciyi Koruma Derneği Disiplin Kurulu Başkanı Şükran Eroğlu, tüketicileri telefonla arayarak kredi kartı aidatı ve dosya masrafı gibi ücretleri geri almak isteyen şirketlerin arttığını söyledi.

    Eroğlu'na göre bu şirketlerin ekstra bir hizmeti yok, tüketiciler böyle şirketlere kulak asmamalı. Eroğlu, "Hakem heyetlerinden aldıkları dilekçeyi ve Yargıtay kararlarının fotokopisini koyuyorlar. Sadece sizin işinizi takip ediyorlar. Tüketiciler belgelerini alsın ve kendileri başvursun" diyor.

    YENİ KANUNLA DOSYA MASRAFI YASALAŞTI MI?

    28 Mayıs'ta değişen Tüketici Yasası'nda yapılan değişiklikle dosya masrafının yasalaşıp yasalaşmadığı da tüketicilerin gündemindeki konulardan biri. Daha önceki kanunda bankalar sadece zorunlu gider ve faiz alabiliyordu. Yeni kanunun 4. maddesinin 3. fıkrası ise bankaların alacağı masrafları Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu'nun kararına bağlıyor.

    Maddeye şöyle diyor: "Bankalar, tüketici kredisi veren finansal kuruluşlar ve kart çıkaran kuruluşlar tarafından tüketiciye sunulan ürün ve hizmetlerde ise tüketiciden faiz dışında alınacak her türlü ücret, komisyon ve masraf türleri ile bunlara ilişkin usul ve esaslar Bakanlığın görüşü alınarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından belirlenir."

    ALINMIŞ KARAR YOK

    Tüketici Hukuku Enstitüsü Genel Sekreteri Mehmet İmrek'e göre, usul ve esas düzenleme işinin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na devredilmesi masrafların yasallaşması için yasal bir zemin oluşturabilir.

    BDDK'nın şu anda alınmış bir kararı yok. Bu nedenle tüketicilerin başvurularının önünde bir engel de yok. BDDK bankaların masraflarını yasallaştırma yolunda bir adım atsa bile, tüketici yeni kanun öncesinde aldığı kredilerin masraflarını talep edebilir.

    Kaynak: Aljazeera.com.tr / Ekonomi

    Mehmet İmrek İstanbul Şişli Politika Ekonomi Güncel Haberler

    Bakmadan Geçme

    Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
    500

    Yorumlar (14)

    ahmet uçar:

    buda ne basit sistemmiş sanki çok bişey vardıda ikiye katlanınca kitlendi zaten devlet sistemi vatandaşa gelince hemen kitlenir

    9
    2
    yanıtYanıtla
    BURASI NERESİ:

    DOSYA MASRAFI YASALAŞAMAZ.1-ADI DOSYA MASRAFIOLARAK KALACAKSA a)su anda 5 tl masraf alan da var 200 tl alanda...bır dosya bes lıra benım evragımı 40 dosyaya mı koyacak b)hadı yasalaştı banka bana benım ıcın bır masraf yaptıysa bana bunu belgelendırmek zorunda ne sunacak bana 40 dosya kullandıgına daır....hadı ADI KREDI KULLANDIRMA (TAHSIS) UCRETI OLSUN ZATEN FAIZ OLGUSUNUN ICINDE BANKANIN HER TURLI MALIYETI VAR.KEZA YINE NE SUNACAK BANA EVRAK OLARAK.KOCAMAN BİR HİÇÇÇÇ

    10
    0
    yanıtYanıtla
    karakannerededelikanli@hotmail.com:

    1,780 tl dosya masrafı aldılar benden ev kredisi cekdim 45 bn tl düşünün artık kac şubeye dosya alır o para ile mahkemeye verdim süreç işliyor....

    yanıt0
    yanıt0
    umt:

    kardeşim millete eziyet etmelerine gerek yok herkesinhesaplarına yatırsınlar paralarını

    9
    0
    yanıtYanıtla
    mehmet uçar:

    ee alırken iyi verirken mahkeme aç uğraş dur zaten işimiz ne dimi bi dava emsal gösterilip herkeze verilmiyor paraları

    8
    0
    yanıtYanıtla
    BOZKURT:

    FINANSBANK 3 YIL ÖNCE KAPATTIGIM BIR KREDIDEN DOLAYI TAM 3 KERE BORÇ ÇIKARDI...MEĞER KREDIDEN BAŞKA HABERIM OLMADAN KREDILI MEVDUAT HESABI DIYE BAŞKA BIR HESAP AÇIP İŞLETİM ÜCRETI ALTINDA BOŞ HESABA İŞLEM ÜCRETI YAZIP DURMUŞLAR...TAM 3 KERE PARA ÖDEDİM...İÇİ BOŞ HESAP 450 TL YE PATLADI...İKTIDAR VATANDAŞI BANKALARIN ELINE REHIN VERDI..KENDI VERGISINI PEŞİN PEŞİN ALIYOR VATANDAŞI BANKALARA SOYDURUYOR...

    5
    0
    yanıtYanıtla
    banka:

    bencede bizim akrabalardan alan çok. bizde yeni basvrduk inşallah alırız

    3
    1
    yanıtYanıtla
    MALATYALI44:

    BEN 1 SENE ÖNCE BAŞVURDUM ANCAK Bİ SONUÇ ÇIKMADI ACABA TEKRAR BAŞVURSAM Bİ SONUÇ ÇIKMA İHTİMALİ VARMI ARKADAŞLAR BİLGİSİ OLAN PAYLAŞIRSA ÇOK SEVİNİRİM ŞİMDİDEN TŞKRR...

    2
    1
    yanıtYanıtla
    ismail kalkan:

    Cahil cahil araştırmadan etmeden önüne gelen herkes yazmış. Eğer böyle bir durumunuz varsa arkadaşlar baya bir uzun sürüyor ama elinde sonun da alıyosunuz paranızı merak etmeyin benim şu an 200 tl için 9 ay oldu ama halen bişey çıkmadı. Ama eninde sonunda vereceklerini biliyorum çevremdeki herkes aldı çünkü hepside baya beklediler. Bence herkesin başvurması gerekiyor.

    0
    0
    yanıtYanıtla
    kozturkonline:

    YANLIŞ YÖNLENDİRMEYİN EKSPERTİZ ÜCRETİ İADE OLURMU? SAÇMALAMIŞSINIZ. BÖYLE BÖYLE YIĞILIYOR ZATEN BANKA EKSPERTİZ ÜCRETİNİ ALIP CEBİNE Mİ KOYUYORDA MÜŞTERİYE İADE EDECEK.

    0
    0
    yanıtYanıtla
    Tüm 14 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title