Haberler

Tuğra ve Methiyelerle İlgili Yasa Teklifi

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şentop: "Uygulanmayan bir kanunun kaldırılması öngörülüyor" "Resmi binaların üzerindeki tuğralar, 1930 1934 arasında kaldırılmış.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, tuğralar ile ilgili uygulanmayan bir yasayı yürürlükten kaldırılmasını önerdiğini belirterek, tarih, kültür ve mimariye saygı amacıyla yasa teklifinin hazırlandığını söyledi.

Şentop, Meclis'te gazetecilerin, "Türkiye Cumhuriyeti Dahilinde Bulunan Bilumum Mebanii Resmiye ve Milliye Üzerindeki Tuğra ve Methiyelerin Kaldırılması Hakkında Kanun"un yürürlükten kaldırılmasıyla ilgili yasa teklifi hakkındaki soruları yanıtladı. Uygulanmayan bir yasanın yürürlükten kaldırılmasını önerdiklerini anlatan Şentop, "Yasayı uygulamak için bir savcı harekete geçse, binaların üzerindeki tuğraların üzerinin kapatılması için..." dedi.

Teklifi bir yıl önce hazırlayarak Grup Başkanlığı'na verdiğini belirten Şentop, "Tuğra serbest mi olacak?" sorusuna,  "Zaten serbest değil mi, yok mu şu anda? Resmi binalarda bir dönem kaldırılmış. 1930-1934 arasında silinmek istenmiş. Geçmişe, Osmanlı'ya ait bütün izler silinmek istenmiş. Hasan Ali Yücel, buna karşı çıkmış" diye konuştu.

İstanbul Üniversitesi'nin binasının Osmanlı döneminde Harbiye Nezareti olduğunu,  1. Dünya Savaşı'nın müzakerelerinin aynı binada yapıldığını anlatan Şentop, "Adam yapmış binayı. Üstünde de eski yazıyla Harbiye Nezareti yazısı ve tuğra da konulmuş. Hangi padişah zamanında yapıldıysa onun tuğrası var. Onu kaldırıp yerine 'T.C' yazdığında binayı sen mi yapmış oluyorsun? 12 Eylül döneminde bir ara yazdılar, sonra kaldırıldı" dedi.

Şentop, "Teklif tarihi kaygıyla mı verildi?" sorusuna, binalara tarihi, estetik ve mimarı açıdan saygı göstermek gerektiğine işaret ederek, "Üzerinde T.C yazmadığı zaman o bina kimin oluyor? Başkalarının mı oluyor? Osmanlı döneminde yapılan İstanbul'daki bazı saray ve çeşmelerin üzerinde tuğra var. Tarihe ve kültüre saygı göstermek lazım, aynı şekilde mimariye de..." karşılığını verdi.

Teklifin Meclis tatile girmeden önce yasalaştırılacağını sanmadığını ifade eden Şentop, aciliyeti bulunmadığını kaydetti.

-Cumhurbaşkanlığı seçimleri

Şentop, gazetecilerle sohbet ederken, dün yapılan MYK toplantısında Ağustos ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik anketlerin görüşülüp görüşülmediği sorularına, "Hiç öyle bir şey konuşulmadı. Başından sonuna kadar oradaydım, bir saniyesini kaçırmadım. Tek anket mevzu  bahis oldu; o da 1 Haziran'da seçimlerin yapılacağı Aydın Buharkent'te ilçe başkanlığının yaptırdığı anket..." dedi.

Yalova'da anketlerde AK Parti'nin oy oranının düşük çıktığının söylenmesi üzerine Şentop, "Yok. İkisini de (Yalova ve Ağrı) alacağız inşallah. Anketler sadece anket değil, seçim stratejinin bir parçasıdır" diye konuştu.

Şentop, Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik anketlerinde yerel seçimlerin ardından yapılmaya başlandığını ifade ederek, ancak MYK'da değerlendirilmediğini söyledi. Şentop, "Anketlerde Başbakan birinci, Abdullah Gül ikinci sırada çıkıyormuş. Aralarında oy farkı ne kadar? " sorusuna "Var" derken, "10 mu, 20 mi?" sorusuna, "Fazla" dedi.  Şentop, "30 mu?" sorusuna Şentop, "O civarda" karşılığını verdi.

Anketlerde üçüncü isim olup olmadığı sorularına Şentop, "Çıkıyor da kayda değer şekilde çıkmıyor" dedi. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Mustafa Şentop Ak Parti Harbiye Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

23 Ekim hangi burç? Ekim'in 23'ü hangi burçtur? 23 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 23 Ekim hangi burca ait? 22 Ekim hangi burç? Ekim'in 22'si hangi burçtur? 22 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 22 Ekim hangi burca ait? MHK nedir, açılımı nedir? MHK üyeleri kimlerdir? MHK başkanı kimdir? Beşiktaş Ankaragücü maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) BJK Ankaragücü maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Survivor Birleşme partisi ne zaman 2024? Yalı Çapkını dizisi nerede çekiliyor, hangi yalıda, nasıl gidilir? Hucurat Suresi kaç sayfa? Kur'an-ı Kerim'de Hucurat Suresi kaçıncı cüz, hangi sayfada, sayfa kaçta? Hucurat Suresi kaç ayettir, ayet sayısı kaç? Dünyanın en güzel kadını kim seçildi 2021? Dünyanın en güzel 100 kadını listesi ve isimleri! Türkiye'nin ve dünyanın en güzel kadını kim? Ünlü Harfler (Sesli Harfler) hangileridir? Sessiz harfler neler? İnce ve Kalın ünlü harfler nelerdir? Ünlü (Sesli) Harfler ve Ünsüz (Sessiz) Harfler! İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title