Haberler

Tüflü Toprak Kabak Çekirdeği Üretimini Artırıyor

Güncelleme:

MUSA ÖZYÜREK - Kayseri ve Nevşehir tüflü toprak yapısıyla, Türkiye'nin kabak çekirdeği üretim merkezi olarak ön plana çıkıyor. Volkanik bir dağ olan Erciyes'in yıllar önce patlaması sonucu oluşan tüflü toprak yapısına sahip bu iller Türkiye'nin kabak çekirdeği ihtiyacının yaklaşık yüzde 70'ini karşılıyor.

Tomarza Kabak Çekirdeği Üreticileri Birliği Başkanı Metin Karalar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuru yemiş sektöründe değerlendirilen kabak çekirdeğinin ülke genelinde en fazla Kayseri'de üretildiğini bunun da uygun toprak yapısına sahip olmasından kaynaklandığını belirtti.

Kabak çekirdeğinin yetiştirilebilmesi için yumuşak toprak yapısına ihtiyaç olduğunu ifade eden Karalar, volkanik bir dağ olan Erciyes'in yıllar önce patlaması sonucu ortaya çıkan tüfün Kayseri ve bölgesine yayılarak, bölgenin toprak yapısını oluşturduğunu söyledi.

Karalar, tüflü toprağın suyu tutma özelliği sayesinde bölgede kabak çekirdeği üretiminin çok yüksek olduğunu vurguladı

Kayseri'de Erciyes Dağı eteklerindeki Tomarza ve Develi ilçelerinin kabak çekirdeği üretimi için en elverişli bölgeler olduğunu dile getiren Karalar, sert toprakta kabağın çok geç yetişmesi ve verimin düşük kalması nedeniyle Türkiye'de her bölgede yetiştirilemediğini ifade etti.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2013 yılında ülke genelinde 516 bin dekar alanda 36 bin ton çerezlik kabak çekirdeği üretildiğini belirten Karalar, şunları kaydetti:

"Kayseri, Nevşehir ve Niğde'de yaklaşık 26 bin tonluk üretimle Türkiye genelindeki üretimin yaklaşık 73'ü gerçekleştiriliyor. Bu üretimin büyük çoğunluğu da ilimize ait. 246 bin dekarlık alanla Türkiye'de en fazla ekim alanına sahip ilimiz yıllık 14 bin tonluk üretimle de ülke genelindeki en fazla üretimi gerçekleştiriyor."

Üreticiden kilogramı 8-10 liradan alınan kabak çekirdeğinin fiyatının kuru yemişçilerde ve marketlerde 30 liraya kadar çıktığını belirten Karalar, bu ürünün çiftçiye hububata göre yüzde 150 daha fazla kar sağladığını vurguladı.

Ekim alanı ve üretim artıyor

2013 yılında Kayseri'de 246 bin dekar olan ekim alanının 2014'de 264 bin dekara yükseldiğini ifade eden Karalar, Kayseri'deki çiftçilerin 4-5 yıl öncesine kadar arazilerin büyük çoğunluğuna arpa, buğday, çavdar gibi ürünler ektiğini, bir sonraki yıl ise nadasa bırakarak toprağı dinlendirmeye çalıştıklarını anlattı.

Kabak çekirdeği üretimi sayesinde artık arazilerin boş kalmadığını belirten Karalar, "Çiftçiler hububat ürünlerine göre daha zahmetsiz ve daha fazla gelir getiren kabak çekirdeğine yönelmeye başladı. Bu yıl ekim alanı 18 bin dekar arttı ancak önümüzdeki yıllarda ekim alanının 350-400 bin dekarlara çıkmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Tomarza'da üretilen çekirdeğin kalın kenarlı olması nedeniyle daha kolay ve zevkli çitlenebildiğini ifade eden Karalar, "Kuruyemiş sektöründe bizim çekirdeğimizin pazar payı çok yüksek. Aracıların büyük çoğunluğu ilçemizden aldıkları çekirdeği ün yapmış olması nedeniyle "Nevşehir çekirdeği" veya "Nevşehir kavruğu" adı altında satıyor" şeklinde konuştu.

Sulu tarımda verim 10 kat artabilir

Tomarza İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli Ziraat Teknisyeni Bayram Büyükbaş da susuz ekim alanlarında dekar başına yaklaşık 35 kilogram ürün alınabildiğini söyledi.

Sulu tarıma geçilebilmesi durumunda verimin 10 kat artabileceğini belirten Büyükbaş, "Sulu tarımda dekarda 350 kilogram çekirdek üretebileceğiz. Bu da bölge çiftçisi ve ülke ekonomisine çok ciddi gelir getirecektir. Sulu tarıma geçebilmek için de çiftçilerin desteğe ihtiyacı var" diye konuştu. - Kayseri

Kaynak: AA / Güncel

Nevşehir Tomarza Karalar Kayseri Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Barcelona PSG maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Barcelona PSG maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Borussia Dortmund Atletico Madrid maçı CANLI izle! 16 Nisan Dortmund A.Madrid Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title