Haberler

Tübitak Van Bölge Yarışması

TÜBİTAK tarafından 45'incisi düzenlenen Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Van Bölge Yarışması, YYÜ Cengiz Andiç Kültür Merkezinde başladı.

TÜBİTAK tarafından 45'incisi düzenlenen Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Van Bölge Yarışması, 8 ilden 101 projenin katılımıyla başladı.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Cengiz Andiç Kültür Merkezinde başlayan yarışmaya Ağrı, Batman, Bitlis, Hakkari, Muş, Siirt, Şırnak ve Van'dan 101 proje katıldı.

Serginin açılışını yapan Vali Aydın Nezih Doğan, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ve TÜBİTAK Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Cemil Tunç, sergilenen projeleri tek tek gezerek öğrencilerden bilgi aldı.

Rektör Battal, gazetecilere yaptığı açıklamada, projelerin içerik olarak kaliteli ve anlamlı olduğunu belirterek, bölge finaline gelen öğrencileri kutladı.

Bölgenin Türkiye'de önemli bir yerde bulunduğunu, bunun da koordinatörlüğü yürüten Tunç'un gayretleriyle gerçekleştiğini ifade eden Battal, "Bu çalışmaların teşvik edilmesi, öğrencilerimizin bu çalışmalara yönlendirilmesi geleceğimiz için de çok önemli. Öğrenci ve öğretmenlerimizi tebrik ediyorum" diye konuştu.

Van bölgesinin geçen yıl TÜBİTAK sıralamasında sonda olduğunu, bu yıl ise 733 projeyle ilk 5'e girdiklerini belirten Tunç ise sergiye davet edilen 101 projeden 16'sını Ankara'da yapılacak Türkiye finaline göndereceklerini kaydetti.

Tunç, "Bu yıl en başarılı ilimiz 181 projeyle Batman, 150 projeyle Bitlis, 120 projeyle de Van oldu. Proje artış sırasına baktığımızda, geçen yıl 5 projesi bulunan Ağrı ili, bu yıl 58 projeyle sergiye başvurarak birinci oldu" dedi.

-Projeler ilk 16'ya girmek için ter dökecek

Sergiye bilgisayar, biyoloji, coğrafya, temel fizik, uygulamalı fizik, kimya, matematik, psikoloji, sosyoloji ve tarih dallarında katılan 101 projeden en fazla ilgiliyi, bilgisayar teknolojileri kullanılarak yapılan projeler ile bölgenin sorunlarını konu edinen sosyoloji projeleri aldı.

Ağrı Türk Telekom Anadolu Öğretmen Lisesinden "3D element-3D oyun ile eğlenerek öğren" projesiyle katılan Mustafa Berk Keleş, hazırladığı oyun ile öğrencilerin ezberden kurtularak, oyun aracılığıyla bilgiyi rahat şekilde öğrenmelerini amaçladı.

Yine bilgisayar kategorisinde Bitlis Hikmet Kiler Fen Lisesi öğrencileri Fatma Tanrıkulu ile Ezgi Sevim'in hazırladığı "Ulusal Sağlık Veri Tabanı" projesi, en fazla ilgi gören projeler arasında yer alırken, öğrenciler projenin amacının tüm hastahanelerde kullanılabilecek rahat ve sorunsuz kontrol sağlayıcı özelliğini sunmak olduğunu söyledi.

Siirt Atatürk Anadolu Lisesinden "Balkondan Düşenlerin Zarar Görmelerini Engelleyen Sistem" projesi ile katılan Adem Kasar, projenin uygulama maketini gazetecilere tanıtarak, "Projemizin amacı balkondan düşmede zarar görülmesini engellemek. Yangın, afet veya kaza durumlarında balkondan düşen kişiyi balkonlara yerleştirilen sensörlerimiz fark ediyor. Böylece en alttaki kurtarma bölümü açılıyor. Balkondan düşen çocuk veya büyükler bu şekilde zarar görmeden kurtuluyor" dedi.

-Ağrı'da Çocuk Gelinler Projesi

"Ağrı'da Çocuk Gelinler" Projesiyle sosyoloji dalında dikkatleri üzerine çeken Ağrı Dağı Anadolu Lisesi öğrencileri Evin Demir ve Elif Alpaslan da kentte yaptıkları araştırmada orta çıkan çarpıcı sonuçları gazetecilerle paylaştı.

Ağrı'daki 100 kadınla yapılan çalışmada 78'inin 12-18 yaş arası, yüzde 82'sinin görücü usulü, yüzde 64'ünün ise eşiyle akraba olduğu bilgisine ulaştıklarını belirten Demir, özellikle bu kadınlardan yüzde 21'inin evli olmaktan mutlu olmadığı sonucuna ulaştıklarını ifade etti. - Van

Kaynak: AA / Güncel

Tübitak Batman Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu? Gönül Dağı setinde taciz mi yaşandı? İki kadın arasında taciz şoku! Davada ne karar çıktı? Survivor yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? Mavi takıma hangi yarışmacı geçecek? Arka Sokaklar'ın Mesut Komiser'i yeniden dizide! ŞEVKET ÇORUH Arka Sokaklar'a döndü mü? FRAGMAN CANLI İZLE Mehmet Tolga Akalın kimdir? NOW Çalar Saat konuğu Mehmet Tolga Akalın kaç yaşında, nereli? Mehmet Tolga Akalın biyografisi! Ateş Kuşları dizisi final mi yapıyor? Ateş Kuşları dizisi bitiyor mu? SURVİVOR BERNA KİMDİR? Berna Canbeldek kaç yaşında, nereli, elendi mi? Nisan ayı faiz kararı açıklandı mı? 25 Nisan Merkez Bankası faiz kararı ne olacak? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 25 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Merkez Bankası faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı yüzde kaç? Ekonomistler ne diyor? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 25 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Merkez Bankası faiz kararı ne zaman, saat kaçta açıklanacak? TCMB faiz kararı ne olacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title