Haberler

TÜBİTAK'ın İcadıyla Bakanın Uykusunu Kaçıran Boğaz'da Gemi Kazaları Önlenecek

Güncelleme:

Bakan Veysel Eroğlu'nun uykularını kaçıran gemi kazası korkusu bitiyor. TÜBİTAK'ın geliştirdiği projeyle Boğaz'a yerleştirilecek sensörlerle kaza riski en aza iniyor.

İstanbul Boğazı'nda gemi kazalarına karşı TÜBİTAK yeni bir proje geliştirdi. "Boğaz'da gemi kazası olacak mı diye geceleri kabus görüyorum" diyen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun açıkladığı projeyle, boğazda deniz altına yerleştirilecek sensörlerle tanker geçişleri kontrol altında tutulacak.

55 BİN GEMİ İSTANBUL'UN ORTASINDAN GEÇİYOR

İstanbul Boğazı'nda meydana gelmesi muhtemel gemi kazalarına karşı yeni önlemler alınıyor. Yılda yaklaşık 10 bini petrol tankeri olmak üzere, 55 bine yakın geminin geçtiği Boğaz'dan ortalama 150 milyon ton yük taşınıyor.

BOĞAZ'DA 8 KRİTİK NOKTA VAR

15 deniz mili uzunluğundaki boğazda tehlikeli olabilecek 90 derece açılı 8 kritik nokta bulunuyor. Bunların 6'sına "Akustik Doppler Akıntı Algılayıcı Sistemi" kuruluyor. Vatan'ın haberine göre, TÜBİTAK'ın geliştirdiği projede Boğaz'ın altına yerleştirilen sensörler Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi'ne entegre edilerek veri aktarımı sağlanacak. Alt ve üst akıntı hızları, bölgesel değişiklikler ölçülerek gemilere yön verilecek. Kaza riski en aza indirilecek.

ANLIK VERİ PAYLAŞIMI YAPILACAK

Kazalar özellikle, gemilerin tonajları nedeniyle motor güçlerinin Boğaz'ın bazı bölgelerinde akıntıyla baş edememesi nedeniyle yaşanıyor. Yeni sistemle gemilerin kapasiteleri ve akıntı hızları anlık veriler ile değerlendirilerek, ya geçiş izni verilecek ya da bekletilecek. Kurulan sistemle akıntılar ses dalgalarıyla saptanacak, durum gemilere bildirilecek.

TÜBİTAK Marmara Araştırmaları Merkezi tarafından geliştirilen Akustik Doppler Akıntı Algılayıcı Sistemi, İstanbul Boğazı'nda işletilecek. Su altına kurulan sensörler sayesinde ses dalgaları kullanılarak deniz tabanında ve yüzeyindeki akıntı şiddeti bölgesel farklılıklar ve diğer etkenler de hesaba katılarak ölçülebilecek. Veriler deniz tabanına serilen kablolar vasıtasıyla Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne bağlı Gemi Trafik Hizmetleri Sistemine aktarılacak. Sistemin kurulumu için sensörlerin Boğaz'a yerleştirilmesi işi 25 Ocak'ta başladı. Özel bir şirkete ait iki gemi Boğaz'da akıntı algılayıcı sensörler yerleştirme başlandı. İki gemi sensörlerin veri aktarımı için kabloların deniz tabanına serilimi işini de üstleniyor. Sensörlerin ve kabloların serimi için çalışmaların 15 Şubat'a kadar devam edeceği tahmin ediliyor.

YALILAR KORUMAYA ALINACAK

Sistem ile İstanbul Boğazı'nda sık sık yaşanan kuru yük gemilerinin Boğazdaki bir yalıya çarpma görüntüleri ve dümeninin kilitlenerek sürüklenmesi görüntülerinin de geçilmeye çalışılıyor. Kazalarda bazı gemilerin tonajları nedeniyle motor güçlerinin boğazın bazı bölgelerinde akıntıyla baş edememesi yaşandığı biliniyor. Yeni sistem ile gemilerin kapasiteleri ve akıntı hızları anlık veriler ile değerlendirilerek gemilere geçiş izni verilecek ya da geçiş için akıntı hızının düşmesi beklenecek. (Kaynak:Habertürk)


Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Veysel Eroğlu İstanbul Teknoloji Politika Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (1)

AYNI GEMİDEYİZ:

Ne yani sensör takılınca Dümeni kilitlemiş gemi doğru yoldamı gidecek. Hem En çok uykuları kaçan boğazda oturan vatandaşlar değilmi. . Koca gemi girerse adamların odasına girecek. . . Abartmadan haber yapılabilirdi.

2
1
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title