Haberler

Ttkd Başkanı Barak Açıklaması

Avrupa Birliği'nde Tüm Tüketicileri Koruma Derneği (TTKD) Başkanı Mehmet Barak, Türkiye'de tüketilen suyun yüzde 70'inin tarımda harcandığını belirterek, "World Resources Institute araştırmasına göre, 2030 yılında Türkiye ve Orta Doğu bölgesi su sıkıntısı çekecek.

Avrupa Birliği'nde Tüm Tüketicileri Koruma Derneği (TTKD) Başkanı Mehmet Barak, Türkiye'de tüketilen suyun yüzde 70'inin tarımda harcandığını belirterek, "World Resources Institute araştırmasına göre, 2030 yılında Türkiye ve Orta Doğu bölgesi su sıkıntısı çekecek. Eğer bölgemizde mevcut sulama devam ederse, 15 yıla kadar hem içme suyu anlamında, hem de tarım yapılabilen toprak anlamında büyük bir felaket söz konusu olabilir" ifadelerini kullandı.

Dicle Elektrik Dağıtım AŞ (EDAŞ) ile TTKD tarafından 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla yapılan açıklamaya göre, tarımsal sulamada kullanılan elektriğin yüzde 95'i bedel ödenmeden, kaçak olarak tüketiliyor.

Dicle EDAŞ tarafından dağıtım hizmeti verilen 6 ilde yaklaşık 30 bin tarımsal sulama trafosu bulunuyor. Toplam abone sayısının yüzde 2'sini oluşturan tarımsal sulama aboneleri, en küçüğü 250 kilovat gücünde olan bu trafolar ile Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerinde 1 yılda kullanılan yaklaşık 20 milyar kilovat elektriğin 4 milyar kilovatlık kısmını tüketiyor. Özellikle Şanlıurfa ve Mardin'de tarım arazilerine konulan güçlü motopomplar ile 500-600 metre derinden yeraltı kaynak suyu çekilerek pamuk ve mısır ekili olan tarım arazileri sulanıyor.

-"Türkiye ve Ortadoğu 2030'da su sıkıntısı çekecek"

Açıklamada görüşlerine yer verilen TTKD Başkanı Mehmet Barak, "Su en temel insan hakkıdır ve parayla satılan kamusal bir üründür. Bu ürünün kullanımında tüketiciye büyük sorumluluk düşmektedir" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de tüketilen suyun yüzde 70'inin tarımda harcandığını vurgulayan Barak, şöyle devam etti:

"World Resources Institute araştırmasına göre, 2030 yılında Türkiye ve Orta Doğu bölgesi su sıkıntısı çekecek. Türkiye'de hala Güneydoğu Anadolu gibi bölgelerimizde salma sulama ile tam anlamıyla hem su kaynakları hem de toprak katlediliyor.

Konya ovasında bilinçsiz sulama sonucunda toprağın nasıl çölleştiği kamu kurumları tarafından açıklandı. Daha büyük tehlike Güneydoğu Anadolu bölgemizde söz konusu. Yapılan araştırmalar Güneydoğu'daki Şanlıurfa, Mardin gibi illerde 500-600 metre derinliklerden su çekilerek, en değerli kaynak sularının tarımsal sulamada tüketildiğine işaret ediyor. Oysa 50-100 metrenin altındaki kaynak suları ancak içme suyu olarak kullanılabilecek kadar değerlidir."

Barak, söz konusu bölgede üretilen tarım ürünlerinin en fazla su gerektiren ürünler olduğuna vurgu yaptı. Doğru sulama ile Güneydoğu Anadolu bölgesinde tarımda kullanılan su miktarının 4'te bire kadar düşürülebileceğini belirten Barak, "Eğer bölgemizde mevcut sulama devam ederse, 15 yıla kadar hem içme suyu anlamında, hem de tarım yapılabilen toprak anlamında büyük bir felaket söz konusu olabilir" uyarısında bulundu. Barak, şunları kaydetti:

"Geniş arazileri olan büyük çiftçiler tarafından elektrik için bedel ödenmemesinden dolayı bilinçsizce yapılan tarımsal sulama nedeniyle, bölgedeki yeraltı su kaynakları kurutuluyor ve böylece bölge insanının içme suyu hakkı gasp ediliyor. Bölgedeki bilinçsiz sulama nedeniyle çok değerli tarım arazileri çölleşme tehdidi altında bulunuyor. Dünya Su Günü münasebetiyle bütün vatandaşlarımızı kendi su hakkı konusunda bilinçli olmaya çağırıyorum."

Kaynak: AA / Güncel

Tüm Tüketicileri Koruma Derneği Avrupa Birliği Orta Doğu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title