Haberler

Ttk'dan Budapeşte'de Kanuni Sultan Süleyman Sempozyumu

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, iki toplum arasında 165 yıl boyunca aynı devlet çatısı altında yaşama gerçeği olduğunu belirterek, "1699 yılından itibaren Türkler ve Macarlar arasındaki dostluk bağı hiç kopmadı.

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, iki toplum arasında 165 yıl boyunca aynı devlet çatısı altında yaşama gerçeği olduğunu belirterek, "1699 yılından itibaren Türkler ve Macarlar arasındaki dostluk bağı hiç kopmadı." dedi.

Türk Tarih Kurumu, Macar Bilimler Akademisi ve Eötvös Lorand Üniversitesi Türkoloji Bölümü işbirliğiyle düzenlenen "Osmanlı-Macaristan-Habsburg İlişkileri ve Kanuni Sultan Süleyman" sempozyumu Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de başladı.

Budapeşte'deki InterContinental Hotel'de düzenlenen sempozyumun açılışında konuşan Prof. Dr. Turan, Osmanlının ve Macaristan'ın tarihte İslamın ve Hristiyanlığın müdafaasını yaptığını kaydederek, "Macarlar o dönemde Osmanlıya karşı 150 yıl boyunca Katolik dünyasının muhafızlığını yapmıştır. 1526 yılından itibaren başlayan bir Türk-Macar beraberliği söz konusu. Bu tarihten itibaren 165 yıl boyunca aynı devlet çatısı altında yaşama gerçeği var. 1699 yılından itibaren ise Türkler ve Macarlar arasındaki dostluk bağı hiç kopmadı. Tabii bugün de ilişkileri dostluk üzerine anıyoruz." diye konuştu.

Prof. Dr. İlber Ortaylı da Macaristan'ın Türkoloji açısından büyük öneme sahip olduğuna dikkati çekerek, "Ben her zaman Macar arkadaşlarımızın Türkçesinin düzgünlüğüne ve gayretlerine hayranlıkla şahit olmuşumdur. Bu durum bugün de devam ediyor. Bu yüzden kendilerine duyduğum şükranı, dilimize gösterdikleri saygıyı ayrıca burada belirtmek istiyorum. Macarların, Türk tarih ve edebiyatında sadece tarihi belgelere değil, günlük dile ve edebiyata olan saygı ve yakınlıkları da önemlidir. Zamanla, Macaristan Türkoloji aleminin eserlerine eğildikçe bir hususu fark ettim. Bu, disiplin, gayret ve saygı, ölmüş ve yaşayan üstatların eseriydi." ifadelerini kullandı.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs ise konuşmasında, kendilerine bağlı kurumların gerek bilimsel etkinliklere gerekse yayıncılığa büyük önem verdiğine dikkat çekerek, "Türk Tarih Kurumu ile Macar Bilimler Akademisi arasında yapılan bu çalışma gelecekteki çalışmalara ışık tutacağına inanıyorum. Bugün Türk dili ve tarihi ile ilgili kullandığımız temel eserlerin büyük kısmının Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu tarafından gerçekleştirilmiş olduğunu görebiliyorsunuz. Bu bakımdan yayıncılığa da çok önem ve değer atfediyoruz." dedi.

Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı da sempozyumun Türk-Macar dostluğuna katkıda bulunacağına inancını dile getirerek, "Macaristan tarihle her gün iç içe yaşayan bir ülke. Ülkenin her bir köşesinde tarihle ilgili bir anıt ya da yazı görebilirsiniz. Türk-Macar tarihi bizim için çok önemli. Siz değerli akademisyenlerin bu sempozyum kapsamında iki ülke tarihine büyük katkıda bulunacağına inanıyorum." diye konuştu.

27 Kasım'da son bulacak sempozyum kapsamında, yurt içi ve yurt dışından 80 bilim insanı, Osmanlı-Macar ilişkilerine ve Kanuni Sultan Süleyman'a dair araştırmalarını ve sunumlarını paylaşacak.

Kaynak: AA / Güncel

Kanuni Sultan Süleyman Türk Tarih Kurumu Refik Turan Macaristan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title