Haberler

TTK'daki İş Kazasıyla İlgili 15 Yıla Kadar Hapis İstemi

Güncelleme:

TTK maden ocağında metan gazı püskürmesi sonucu 8 kişinin öldüğü iş kazasına yönelik iddianame, Zonguldak 1. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

FERDİ AKILLI - Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) maden ocağında metan gazı püskürmesi sonucu 8 kişinin öldüğü iş kazasıyla ilgili iddianamede, şüpheli 10 kişi hakkında "taksirle birden çok kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendi.

Kozlu ilçesinde geçen yıl 7 Ocak'ta Star İnşaat ve Ticaret AŞ'nin TTK kömür ocağında yürüttüğü "eksi 630 kat hazırlığı ve eksi 560 galeri sürme işi" sırasındaki metan püskürmesi sonucu 8 kişinin öldüğü, 8 kişinin de gazdan etkilendiği iş kazasına yönelik iddianame, Zonguldak 1. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede, arında çalışan tanık işçilerin beyanı ve sondaj föyü incelendiğinde kazanın meydana geldiği kömür ocağında sondajların sözleşme şartlarına ve tüzük kurallarına uygun yapılmadığının açıkça ortaya çıktığı belirtilerek, bununla ilgili denetimin ve kontrollerin hem asıl işveren TTK Kozlu Müessesesi hem de alt işveren Star İnşaat AŞ sorumluları tarafından yeterli özenle gerçekleştirilmediğinin aşikar olduğu öne sürüldü.

Kazanın meydana geldiği iş yerinde ölümlere ve yaralanmalara sebep olan degajla (püskürme) ilgili eksikliklere yer verilen iddianamede, "Çalışılan ocakta kömür damarlarının gazlı olduğu bilinmesine rağmen metan drenajı uygulaması yapılmamıştır. Galeri sürülmesi sırasındaki sondajlar sayı ve uzunluk bakımından yetersiz, yetkililerce özenle denetlenmemiş ve özellikle uzunlukları kontrol edilmemiştir" ifadesi kullanıldı.

"Prim için sondajsız ilerleme yapılmış"

İddianamede, tanık olarak dinlenen işçilerin bir kısmının belirli ücretleri bulunduğu, günlük ilerleme mesafesi belirlendiği, bunu aşmaları halinde prim aldıklarını söyledikleri ifade edilerek, şunlar kaydedildi:

"İşçiler, daha çok para kazanmak için zaman zaman sondajsız ilerleme dahi yaptıklarını beyan etmişlerdir. Sondaj kayıtları, sondaj föylerine gelişigüzel işlenmiş, bilgilerin doğruluğu, yetkililer tarafından kontrol edilmeden imzalanmıştır. Sondöre ani degaj olayı ve sondajların önemi konusunda eğitim verilmemiştir. Kaza tarihinde iş güvenliği uzmanı bulundurulmamıştır. Kaza öncesindeki ateşleme, arına 200 metreden daha yakın uzaklıkta yapılmıştır. Halbuki TTK Ani Gaz ve Kömür Püskürmesi (Degajlara) Olaylarına Karşı Alınacak Emniyet Tedbirleri Yönergesi'nin 7. maddesinde ateşleme yerinin galeriyi havalandıran tali pervanenin bulunduğu tarafta, arından en az 200 metre uzakta olacağı belirtilmiştir."

"Ateşleme sırasında uygun mesafe bırakılsaydı ölen olmayacaktı"

Arından geriye doğru 150-160 metrelik alanın degajla ortaya çıkan kömür postasıyla dolduğu aktarılan iddianamede, "Ateşleme mahali 200 metrede, işçiler bu mahalde korunuyor olsalardı, muhtemeldir ki ölen olmayacaktı. Aynı yönergenin 7. maddesinde ateşlemeden etkilenebilecek yerde 3 kişiden fazla kimse bulundurulmayacağı belirtilmesine rağmen, kaza öncesinde bu mahalde 9 kişi bulundurulmuştur" tespitine yer verildi.

İddianamede, denetim sırasında saptanan eksikler için yükleniciye caydırıcı ve yeterli yaptırım uygulanmadığı gibi, eksikliklerin giderilip giderilmediğinin takibine de özen gösterilmediği ileri sürüldü.

10 şüpheli hakkında 15 yıla kadar hapis istemi

Yüklenici Star İnşaat AŞ'nin asli kusurlu görüldüğü, bu kusurla ilgili sorumluluğun işveren vekili sıfatı taşıyan şirketin Genel Müdürü Şafak Sırrı Demirel ve Genel Müdür Yardımcısı İlal Köksal ile Proje Sorumlusu Ersin Koparan'a ait olduğu savunulan iddianamede, TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü yöneticilerinin de yer aldığı 10 şüphelinin "taksirle birden fazla kişinin ölümü ile yaralanmasına neden olma" suçundan cezalandırılması istendi.

İddianamede, şüphelilerin 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları, bilinçli taksir hükümleri uygulanmak suretiyle cezalarının arttırılması, her şüphelinin 3 aydan az ve 3 yıldan fazla olmamak üzere meslek veya sanatlarının icrasının yasaklanması talep edildi.

TTK Kozlu Müessese Müdürlüğüne bağlı maden ocağında, 7 Ocak 2013'te özel firmanın galeri açma işini yürüttüğü eksi 630 kodunda metan püskürmesi sonucu yaşamını yitiren 5 işçinin cesedine ulaşılmış, göçük altında kalan 3 madenciden 2'sinin cesedi 11 Ocak'ta, diğerininki ise 12 Ocak'ta çıkarılmıştı.

İş kazasıyla ilgili tutuklu bulunmuyor. - Zonguldak

Kaynak: AA / Yerel

Türkiye Taşkömürü Kurumu Zonguldak Kozlu Star Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title