Haberler

TTK'daki İş Kazasında Yeni Bilirkişi Raporu

Güncelleme:

Madende metan gazı püskürmesi sonucu 8 işçinin öldüğü kazayla ilgili hazırlanan yeni bilirkişi raporunda alt işveren yüzde 70, asıl işveren TTK yüzde 30 kusurlu bulundu.

FERDİ AKILLI - Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğüne bağlı ocakta metan gazı püskürmesi sonucu 8 işçinin öldüğü kazayla ilgili hazırlanan yeni bilirkişi raporunda, alt işveren yüzde 70, asıl işveren TTK yüzde 30 kusurlu bulundu.

Zonguldak 2. İş Mahkemesinin talebi doğrultusunda yüksek maden mühendisleri İsmail Cem Solmaz ve Muharrem Tepe ve elektrik mühendisi Kamil Ateş'in hazırladığı raporda, Star İnşaat ve Ticaret AŞ'nin, TTK Kozlu Müessese Müdürlüğünde yürüttüğü "eksi 630 kat hazırlığı ve eksi 560 galeri sürme" işinde 7 Ocak 2013'te meydana gelen olayda 8 madencinin hayatını kaybettiği hatırlatıldı.

Raporda, TTK Genel Müdürlüğü ile Star İnşaat ve Ticaret AŞ arasındaki alt işverenlik sözleşmesinin incelendiği belirtilerek, işverenin çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlü olduğunu belirtildi.

İş yeri dışındaki uzman kişi ve kuruluşlardan hizmet alınmasının işverenin sorumluluklarını ortadan kaldırmayacağı, patlamanın meydana geldiği ocağın birinci sınıf gazlı ocak olarak tanımlandığı aktarılan bilirkişi raporunda şunlar kaydedildi:

"Olayın meydana geldiği yerde gaz degajının önlenmesi için sondaj çalışılması dışında uygulama yapılmamıştır. Eğer sondaj çalışmasına ek metan drenajı gibi çalışmalar yapılsaydı, arındaki tehlike-basınç giderilmiş olur ve patlama-püskürme olayı meydana gelmezdi. Olayda denetim ve gözetim faaliyetleri yapılmamış, kesene ücretle yapılan çalışmalar sonucu işçiler daha fazla çalışmaya zorlanmış ve bu durum dolaylı olarak iş güvenliği tedbirlerine uymamayı getirmiş. Eksi 630 katı ve üzerlerinde gaz içerikleri uzun süre ölçülmemiş, kömür damarının gaz içeriği saptanmamış ve sondajların sayısı ve niteliği yetersiz kalmış. Dört  lağım (galeri) için 1 sondaj ustası ekibi ve  bir sondaj makinesi yetersiz kalmış, kaza meydana gelmiştir."

- "Kaçınılmazlık faktöründen bahsetmek mümkün değildir"

Asıl işveren ve alt işveren ilişkisinin yasal  açıdan uygun olmadığı öne sürülen raporda, "Teknolojik ve uzmanlık gerektiren işlerde alt işveren kullanılabilmesine yasa izin verirken, galeri açma işi TTK'nın asıl işi olup teknoloji ve uzmanlık gerektiren bir iş değildir. Alt işveren firma çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliği yönünden eğitim görmediği, iş müfettişlerinin raporunda saptandığı gibi kontrol ve degaj sondajlarının yeterli düzeyde yapılmadığı saptanmıştır" ifadesi kullanıldı.

Raporda,  İş Yasası ve tüzüğe aykırı hareket eden davalı asıl işveren TTK Genel Müdürlüğü, alt iş veren Star İnşaat ve Ticaret AŞ'nin kusurlu olduğuna kanaat getirilerek, uygulamacı pozisyonu nedeniyle alt işverenin kusurunun daha fazla olduğu, iş kazasında 'kaçınılmazlık' faktöründen bahsedilemeyeceği, bu nedenle alt işverenin yüzde 70, asıl işverenin yüzde 30 kusurlu bulunduğu kaydedildi.

TTK Kozlu Müessese Müdürlüğüne bağlı maden ocağında,  7 Ocak 2013'te özel firmanın galeri açma işini yürüttüğü eksi 630 kodunda metan gazı püskürmesi sonucu yaşamını yitiren 5 işçinin cesedine ulaşılmış, göçük altında kalan 3 madenciden 2'sinin cesedi 11 Ocak'ta, diğerinin cesedi ise 12 Ocak'ta çıkarılmıştı. - Zonguldak

Kaynak: AA / Güncel

türkiye taşkömürü kurumu zonguldak kozlu star Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title