Haberler

Tspb 16. Olağanüstü Genel Kurulu

SPK Başkanı Ertaş: "Kurumsal yatırımcı tabanımızı genişletmek amacıyla, Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES), çalışmaya başlayanlar için katılımın zorunlu olması (auto enrolment) gerektiğine inanıyoruz.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, "Kurumsal yatırımcı tabanımızı genişletmek amacıyla, Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES), çalışmaya başlayanlar için katılımın zorunlu olması (auto enrolment) gerektiğine inanıyoruz. İnşallah güzel haberleri sizlerle paylaşacağız" dedi.

Ertaş'ın, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'nin (TSPB) 16. Olağanüstü Genel Kurul toplantısında yaptığı konuşma metni SPK'nın internet sitesinde yayımlandı.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) atacağı adımların tüm finans piyasalarını etkileyeceğini belirten Ertaş, ancak Avrupa ve Japonya merkez bankalarının niceliksel genişleme politikaları sürdükçe gelişmekte olan ekonomilere etkisinin endişe edildiği boyutta olmayacağını vurguladı.

Dolardaki değer artışı ile birlikte daha yoğun kur ve faiz savaşlarına tanıklık edileceğini kaydeden Ertaş, bu savaşın hem sermaye akımlarının yönünü hem de dış ticaret pazarlarını şekillendireceğini ifade etti.

Petrol fiyatlarındaki yeni düzey ve kalıcılık süresinin yeni bir ayrışmayı beraberinde getireceğini ve ekonomisi petrole bağlı ülkelerin olumsuz, Türkiye gibi enerji ithalatına bağımlı ülkelerin olumlu ayrışacağını belirten Ertaş, şunları kaydetti:

"Rusya'daki gelişmeler bizi yakından ilgilendiriyor, hem olumlu hem de olumsuz yansımaları olan gelişmelere tanıklık edeceğiz, net etkinin ülkemiz için pozitif olma ihtimali yüksek. Jeopolitik rislerin dışında yeni potansiyel risk Çin. Bu ülkede sorunlu krediler son çeyrekte yüzde 10 oranında artış göstererek 2005'den bu yana en büyük yükselişi kaydetti. Ekim ayında 70 önemli şehrin 67'sinde konut fiyatları geriledi, konut satışları bir yıl önceye göre yüzde 10 oranında düştü."

"Yeni yıldan itibaren piyasaları daha sıkı kontrol edeceğiz"

Ertaş, güven eksikliğini gidermeye yönelik olarak, halka arzlarda belli bir disiplin sağladıklarını ve tahvil ve diğer borçlanma araçları ihraçlarında seçici bir yaklaşım benimsediklerini aktararak, borsadan bir milyona şirket alıp içine yüzlerce milyonluk ne olduğu belli olmayan varlık konulmasına izin vermediklerini belirtti.

İlişkili taraf işlemlerini yakın izlemeye aldıklarını anımsatan, "Borsa'da işlem gören hisse senetlerinin gruplarını Borsa ile yakın çalışarak yeniden belirledik. Yeni sınıflandırma yılbaşında devreye girecek, bizde yeni yıldan itibaren piyasaları daha sıkı kontrol edeceğiz" dedi.

Tahvil ve bono ihraçlarında 2012'de 78 milyar TL'lık izne karşı, geçen yıl 168 milyar liralık izin verdiklerini belirten Ertaş, bu yılın ilk 10 ayında da 2013'ün tamamındaki rakamı aşdıklarını ve yıl sonunu muhtemelen 220 milyar lira civarında bir izinle kapatacaklarını dile getirdi.

Halka arzlarda konjonktürün de etkisiyle 13 şirkette kaldıklarına dikkati çeken Ertaş, yeni yılın ilk aylarında büyük ölçekli halka arz (IPO) ve ikinci halka arzların (SPO) başlayacağı bilgisini verdi.

"Borsa'da nitelikli IPO pazarı açılmasını Borsa'dan istedik"

Finansal eğitim konusunda Başbakanlık Genelgesi yayınlandığını ve hazırladıkları kapsamlı yazılı ve video gösterimli, bankacılık, sigorta, sermaye piyasaları ve temel finans konularını içeren bir web sitesini Birliğinde teknik ve ekonomik katkısıyla bitirmek üzere olduklarını belirten Ertaş, şunları ifade etti:

"Tüm yurttaşlarımız için temel bir referans merkezi olacak, sizlerin de yönlendirmesi ile takipçisi artacak, görüş ve önerilerle sürekli güncellenecek, önemli bir ihtiyacımız karşılanacak. Elimizdeki istatistiklere göre firmalarımızın borç/özkaynak oranı son yıllarda borçlar lehine artıyor. Konuyu çeşitli platformlarda dile getirdik. Nakit sermaye artırımlarını ve halka açılmaları (özkaynakla finansman) teşvik eden, temettü ödemeleri üzerindeki vergi yüklerini kaldıran düzenleme önerilerimizi Finansal İstikrar Komitesi'nde anlattık, sonra da Maliye Bakanlığımıza ilettik. Olumlu geri dönüş aldık. Çalışanlarımızın ve yatırımcılarımız niteliğine önem veriyoruz. Bu amaçla lisanslama düzenlemelerimizi yeniledik, modüler sisteme geçtik, her ders için yazılı ve videolu kaynakça hazırlattık, seneye de computer base sınavları başlatacağız.

Lisanslama Şirketimizin IOSCO'nun bölgesel eğitim merkezi olması konusunda bir teklif hazırladık ve IOSCO Board'una sunduk. KOBİ'ler bu ülkenin önemli bir zenginliği ve dinamizmi. Bu şirketlerimizi sermaye piyasalarından yararlandırmak için yılbaşında Borsa'da nitelikli IPO pazarı açılmasını Borsa'dan istedik. Sizlerden beklentimiz henüz IPO'ya hazır olmayan şirketlerimizi ya 'Özel Pazara' ya da 'Nitelikli Yatırımcı IPO' pazarına yönlendirmeniz, sermaye piyasalarına hazırlamanız. Kurumsal yatırımcı tabanını genişletmek amacıyla, BES'te, çalışmaya başlayanlar için katılımın zorunlu olması (auto enrolment) gerektiğine inanıyoruz. İnşallah güzel haberleri sizlerle paylaşacağız."

"TEFAS'ı 9 Ocak'ta başlatacağız"

Yatırımcı Tazmin Merkezi Yönetmeliğini değiştirdiklerini belirten Ertaş, ek yük getirmeden hesaplaması ve kontrolü daha kolay bir taslak hazırladıklarını ve yeni yılda yürürlüğe koyacaklarını bildirdi.

Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu'nu (TEFAS) 9 Ocak'ta başlatacaklarını aktaran Ertaş, şunları belirtti:

"Büyüyemiyoruz diye sıksık şikayet ediyoruz, peki büyümek için ne yapıyoruz? Hergün televizyonlarda gazetelerde KOBİ kredileri için yapılan banka reklamlarına bakalım, birde sektör olarak bizim tanıtımlarımıza. BES şirketlerinin yaptıkları reklama bakalım bir de bizim yatırım fonları ve diğer araçlar için yaptığımız tanıtım ve reklamlara. Kimse kusura bakmasın, ekmeden biçmek mümkün değil. Sektörün kamuoyuyla iletişimi için yeni bir strateji geliştirmemiz, algı yönetimini başarılı bir şekilde yürütmemiz gerekiyor.

Geçmişe takılıp kalmak yerine, geldiğimiz noktayı tüm paydaşlarımıza dürüst, samimi ve gerçek durumu ile anlatacak kapsamlı bir iletişim stratejisini çok kısa sürede oluşturmak zorundayız. Birlik yönetim kurulundan sermaye piyasalarında vergi sorunları ve çözüm önerileri konusunda bir çalışma istemiştik, sağ olsunlar bir rapor hazırladılar, yetkili makamlarla görüşmeler devam ediyor, bu konu 'Öncelikli Dönüşüm Programları' arasında da yer alıyor. İnşallah 30 yıldır tartıştığımız vergi konusunu çözümleyip rafa kaldıracağız."

Foreks işlemlerinden çok sayıda şikayet aldıklarını belirten Ertaş, Birliğin sorunları değerlendirmesini ve müşteri memnuniyetini artıracak çözüm önerilerini kendileri ile paylaşmasını beklediklerini yoksa kendilerinin bir takım kısıtlayıcı tedbir almak durumunda kalacaklarını vurguladı. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Sermaye Piyasası Kurulu Vahdettin Ertaş Merkez Bankası Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title