Haberler

Tşof Apaydın'la 'Devam' Dedi

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Apaydın, “65 yaş ve üstü vatandaşlarımızın toplu taşıma hizmetinden yararlanmalarına karşı değiliz. Ancak, ticaretle uğraşanlardan alınan hizmetlerin bedava olması, ticaretin doğasına aykırı olup, bu hizmetlerin karşılığını devletin üstlenmesi gerekmektedir” dedi.

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Apaydın, "65 yaş ve üstü vatandaşlarımızın toplu taşıma hizmetinden yararlanmalarına karşı değiliz. Ancak, ticaretle uğraşanlardan alınan hizmetlerin bedava olması, ticaretin doğasına aykırı olup, bu hizmetlerin karşılığını devletin üstlenmesi gerekmektedir" dedi.

TŞOF Başkanı Apaydın, "TŞOF 30 uncu Olağan Genel Kurul Toplantısına" katıldı. Ankara Ticaret Odası CONGRESİUM Salonunda gerçekleştirilen toplantıda konuşma yapan Başkan Apaydın, yapılan toplantılar ve Federasyona yazılı olarak intikal eden sorunların Bakanlıklara intikal ettirildiğini ve çoğundan olumlu sonuçlar aldıklarını belirterek şunları kaydetti:

"4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ve Karayolu Taşıma Yönetmeliği ile ilgili yapılan çalışmalar neticesinde; Kamyonetlerle il içi veya şehir içi taşımacılık yapacaklarda kapasite ve sermaye şartının aranmaması, yetki belgesi ücretlerinde ise 2013 yılının sonuna kadar yüzde 75 indirim uygulanması imkanı Karayolu Taşıma Yönetmeliğindeki değişiklikle hayata geçmiş, böylece esnafımızın rahat bir nefes almasına vesile olunmuştur.Esnafımızın kamyon kasa genişliklerinin 2,55 metreden fazla olması nedeniyle nakliyeci esnafımızın araç muayenelerinde karşılaştığı sorunun çözümü için, bakanlık nezdindeki girişimlerimiz olumlu sonuçlanmış ve kasa genişliklerine yüzde 2 tolerans tanınmıştır. Kamyonetlerin boş ağırlıklarının, azami yüklü ağırlıklarına (3.500 Kg) yakın veya eşit olması nedeniyle, kamyonetçi esnafımız yük taşıyamaz duruma gelmişti. Bu konuda yaptığımız girişimler neticesinde, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yayımlanan yönetmelik ile aracın azami ağırlığının yüzde 3,75'i +500 kilogram olacak şekilde tartı toleransı tanınmış, böylece kamyonetçi esnafımızın bu konudaki mağduriyeti giderilmiştir. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nca 23 Mayıs 2013 tarihli Resmi gazetede yayımlanan yönetmelik değişikliği ile, şoför ve nakliyeci esnafımızı yakından ilgilendiren, mağduriyetleri gideren ve kaybedilmiş hakları yeniden kazandıran düzenlemeler yapılmıştır."

Vergi ve sosyal güvenlik primlerine ilişkin yaptılan çalışmalara da değinen Apaydın, "6111 sayılı Yasa ile esnafımızın kamuya olan tüm borçları yeniden yapılandırılmış ve 3 yıla varan vadede taksitle ödenmesi imkanı getirilmiştir. Gerek Vergi Konseyinde, gerekse Maliye Bakanlığında yapılan toplantılar sonucunda taşımacı esnafımızın durumu kendilerine anlatılarak taksilere yazar kasa takılması önlenmiş, Gelir Vergisi Kanunu tasarı taslağı ise esnafımızın lehine olacak şekilde değiştirilmesi sağlanmıştır. Taşımacı esnafımızın basit usulden çıkarılması önlenmiş, ayrıca binlerce taşımacı esnafımızın, 6322 sayılı Kanunla, Gelir Vergisi Kanununda yapılan değişiklik sonrasında, gerçek usulde vergiye tabi iken 2014 yılı başından itibaren yeniden basit usule geçebilmesi mümkün olmuştur. 5510 sayılı Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa eklenen EK 6'ncı madde ile taksi, dolmuş, minibüs ve halk otobüsü gibi şehir içi toplu taşıma faaliyetinde bulunan işyerlerinde ay içinde on günden az çalışan şoförlerin, 17 günlük prim ödeyerek 30 gün üzerinden sigortalı olmaları sağlanmıştır. Yapılan iş akitlerinin, meslek odalarımızca onaylanması imkanı da getirilmiştir. Böylece, meslek odasına üye olmayanların bu imkandan yararlanmaları önlendiği gibi, üyelerin odalarla olan organik bağı kuvvetlendirilmiştir" diye konuştu.

Şoför esnafını mağdur eden 20 ceza puanının 10 ceza puanına düşürüldüğünü sözlerine ekleyen Apaydın, konuşmasına şöyle devam etti:

"18.02.2009 tarihli ve 5838 sayılı Kanun'un Geçici 2 nci maddesi ile 1979 ve daha eski model araçların hurdaya çıkarılarak motorlu taşıtlar vergisinin önemli bir kısmı ile gecikme zammı, gecikme faizi ve aracın tescil plakasına yazılmış idari para cezalarının silinmesi imkanı, girişimlerimiz neticesinde, önce 1985 ve daha eski model araçlar için daha sonra da 1990 ve daha eski model araçlar için de sağlanmıştır. Daha önemlisi de, esnafımızın bu kapsamdaki araçlarını, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tebliğleriyle tespit edilen ücret mukabilinde MKE Hurda İşletme Müdürlüklerine teslim etme imkanının sağlanmasıdır. Yine Federasyonumuzun uzun yıllardır çözmek için çaba harcadığı ve üzerinde ısrarla durduğu konulardan biri de korsan taşımacılıktır. Korsan taşıma yapanlara sadece ceza kesmenin yeterli olmadığı, korsan taşımayı teşvik eden vatandaşa, ruhsat sahibine ve sürücüsüne ve hatta varsa işletenine de ayrı ayrı ceza uygulanması gerektiği, her platformda dile getirilmiştir. Bunun neticesinde 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun Ek 2 nci maddesinde değişiklik yapılarak, taleplerimiz doğrultusunda hem cezalar arttırılmış, hem de yasal olmayan yollarla yolcu taşıyan kişiye, araç sahibine, bağlı bulunduğu durak, işyeri ve işletmelerin sorumlularına ve en önemlisi de korsan taşımayı kullanan vatandaşa yaptırımlar getirilmiştir. Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nun yürürlüğe girdiği 2004 yılından bu yana devamlı uğraş verdiğimiz çalışmalarımız nihayet lehimize sonuç vermiş, 6360 sayılı yasa ile UKOME' ye Federasyonumuzun görevlendireceği meslek Odalarımızın üye olarak katılımı ve oy kullanma hakkı tanınmıştır. Bu döneme ait önemli gelişmelerden birisi de minibüs türü araçların koltuk kapasitelerinin arttırılması idi. Bu çalışmalarımız neticesinde 6495 sayılı yasa ile Minibüs tanımı "sürücü dahil oturma yeri 17" olarak değiştirilmiştir. 5368 sayılı Engelliler Kanunu'nun Geçici 3 üncü maddesinde değişiklik yapılarak, "Sürücü koltuğu hariç dokuz ila on altı oturma yeri olan toplu taşıma araçlarının" 07.07.2018 tarihine kadar engellilerin erişimine uygun hale getirileceği, düzenlenmiş olup, Kanuna göre tadilat yapma durumunda bulunan araçlar için de, 20 Temmuz 2013 tarihli "Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliği" ile eksikliklerin tamamlanması için, 07.07.2015 tarihine kadar ek süre verilmesi sağlanmıştır. 02.08.2013 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6495 sayılı yasa ile, 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın toplu taşıma araçları ile bedava taşınması düzenlenmiştir."

65 yaş ve üstü vatandaşların toplu taşıma hizmetinden yararlanmalarına karşı olmadıklarını belirten Apaydın, ticaretle uğraşanlardan alınan hizmetlerin bedava olmasının, ticaretin doğasına aykırı olduğunu ve bu hizmetlerin karşılığını devletin üstlenmesi gerektiğini vurguladı.

Sosyal devlet ilkesinden hareket eden siyasi otoritenin; kendi adına bağımsız toplu taşıma faaliyetinde bulunan esnafın üzerine yasayla bu sorumluluğu yıkmasının, toplumda çalışma barışını zedeleyeceğine dikkat çeken Apaydın şunları dedi:

"Çünkü getirilmek istenilen bu zorunluluk bir kamu hizmeti yükümlülüğü olup, bunun bedelinin yükümlülüğü zorunlu kılan kamu idaresince karşılanması gerekir. Esnafımız, söz konusu düzenlemelerle, mali gücünü aşan bir yük altına girmiş, ticari faaliyetinin haklı sonucu olan meşru beklentileri ortadan kalkmış ve hatta ekonomik anlamda yok olacak bir sürece itilmiştir. Getirilen mali külfetin sübvanse edilmesine ilişkin, Sayın Başbakanımıza konu aktarılmıştır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı nezdinde de çalışmalarımız ayrıca devam etmektedir. Bunun yanı sıra, söz konusu yasal düzenlemeye ilişkin olarak hak kaybına uğrayan taşımacı esnafımızın Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkını kullanarak dava açmasına yardımcı olunmuştur."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ında katıldığı, Divan Başkanlığını TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken'in yaptığı ve 5 binin üzerinde delegenin katıldığı olağan genel kurulda Fevzi Apaydın başkanlığındaki Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF)'un yeni yönetimi ise şu isimlerden oluştu:

"Ali Ateş, Celil Anık, Hasan Topçu, Mehmet Ali Alkan, Halit Yılmaz, Seyfi Çalışkan, Ünal Akdoğan, Fehmi Erdem, Faruk Alpasyan, Veysel Sarı, Yılmaz Yahya Uğur ve Ahmet Tural Yönetim kurulu üyeliklerine seçildi. Denetim Kurulu Asil üyeliklerine ise Aziz Fatih Yılmaz, Mehmet Tiryakioğlu ve Oktay Nuhoğlu." - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Fevzi Apaydın Halit Yılmaz Gazeteler Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title