Haberler

TSK İçin Kritik Gün! Komutanlar Değişiyor

Güncelleme:

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in görev süresi bugün doluyor. Yerine Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar'ın getirilmesi bekleniyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında bugün başlayacak kritik Yüksek Askeri Şura toplantısında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in emekliliğine karar verilmesi, Özel'in yerine Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar'ın getirilmesi bekleniyor.

3 yılını dolduran general ve amirallere de bir üst rütbeye terfi olanağı getiren kanuni değişiklik çerçevesinde TSK bünyesinde görevli 345 generalin yarıdan fazlasının dosyası terfi için masaya gelecek. "Kor", "tüm" ve "tuğ" rütbesinde toplam 179 general ve amiralin dosyası bir üst rütbeye terfi için masada olacak. 300'e yakın albay da tuğgeneral ya da tuğamiral olabilmek için YAŞ'tan çıkacak kararı bekleyecek. Toplantıda en kritik atama ve terfilerinin Suriye ve Irak sınırında görev yapan tugay ve tümen komutanlıkları komutalarına yönelik olacak.

Başbakan Davutoğlu, ilk yaz Şura'sına bugün başkanlık edecek. Bugün Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda yapılacak toplantıya Davutoğlu dışında, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Milli Savunma Bakan Vecdi Gönül, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Recep Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Galip Mendi, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, EDOK Komutanı Orgeneral Kamil Başoğlu, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Abdullah Recep, Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Orgeneral Abidin Ünal ile Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele katılacak. Heyet, bugün Anıtkabir'e de gidecek. Toplantının sekreterya görevini Orgeneral Güler yürütecek.

KOMUTA KADEMESİ ŞEKİLLENECEK

Toplantıda görev süresi dolan 28. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel'in yanı sıra 44. Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atay da emekliye ayrılacak. Genelkurmay Başkanlığı'na gelebilmek için kuvvet komutanlığı yapmış olma zorunluluğu bulunduğundan Kara Kuvvetleri Komutanız Orgeneral Akar, bu pozisyon için tek alternatif olarak dikkati çekiyor. Büyük bir olasılıkla Akar'ın Genelkurmay Başkanlığı'na getirilmesi bekleniyor. Akar, 2019'a kadar TSK'nın bir numarası olarak görevini sürdürecek.

KARA KUVVETLERİ'NE 3 ADAY

Kara Kuvvetleri Komutanlığı için ise üç alternatif bulunuyor. Orgenaral Mendi, Orgeneral Çolak ve Orgeneral Güler'in bu pozisyona getirilebileceği konuşuluyor. Üç isim arasında en kıdemli olan Mendi'nin ya da Çolak'ın bu pozisyona getirilmesinin daha yüksek olasılık olduğu ifade ediliyor.

'DENİZ VE HAVA' UZAYABİLİR

Oramiral Bostanoğlu'nun Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda görev süresinin TSK bünyesinde başka oramiral olmadığı için bir yıl uzatılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk'ün de görev süresinin uzatılabileceği belirtiliyor. Öztürk'ün görev süresi uzatılmaz ve emekliliğe sevkedilirse Orgeneral Ünal, kuvvet komutanı olarak atanacak.

SINIR İÇİN AZAMİ GAYRET

Toplantıda en kritik kararlar Suriye ve Irak sınırı boyunca PKK ve IŞİD'e karşı mücadele eden personelin konumu hakkında verilecek. Sınırdaki tugay ve tümen komutanlıklarına yapılacak atamalara ayrı bir önem verileceği öğrenilirken, 2. Ordu Komutanlığı bünyesinde doğrudan örgütlerle mücadele eden birlikleri yönetecek isimlerin seçiminde azami gayret gösterileceği belirtiliyor. PKK ve IŞİD'le mücadele eden birliklere komuta eden Tunceli merkezli 4. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa İlter, Şırnak'taki 6. Motorize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Gürsel Yüz, Lice'deki 2. Motorize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral İrfaz Özsert, 1. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Aydoğan Aydın, Tatvan'daki 10. Motorize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Yılmaz, Şırnak'taki 48. Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral Vahap Özoğlu, Şanlıurfa'daki 20. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral İhsan Başbozkurt, Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Necdet Güngör ve Adana Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Aytekin Şahin, tümgeneralliğe terfi sırasında bulunan isimler olarak dikkati çekiyor. Bu isimlerin bir üst rütbeye terfi etmesi durumunda boşalacak tugay komutanlıklarına yapılacak atamalar önem taşıyor.

YAŞ'TA TERFİ BEKLEYENLER

Yasal olarak terfi hakları bulunan ve dosyaları görüşülecek general ve amiraller şöyle:

KARA KUVVETLERİ:

Korgeneraller: Tahir Bekiroğlu, İsmail Serdar Savaş, Yıldırım Güvenç, İhsan Uyar, Alaaddin Örsal, Metin İyidil, Erdal Öztürk, Alpaslan Erdoğan, Ferit Güler ve Musa Avsever.

Tümgeneraller: Uğur Tarık Özkut, Şenol Alparslan, Uğur Tarçın, İsmail Metin Temel, Sadık Çelikörs, Metin Gürak, Yavuz Türkgenci, Tayyar Süngü, İshak Ceylan, Erdoğan Akyol, Mete Salt, Satı Bahadır Köse, Mustafa Özsoy, Göktürk Gökbayrak, İlhan Bölük, Ali Doğan İnce, İlyas Bozkurt, İzzet Çetingöz, Hamza Koçyiğit, Baki Kavun, Ethem Büyükışık, Osman Erbaş, Sadık Piyade, Osman Ünlü, Halit Günbatar, Salih Sevil, Burhanettin Aktı, Taci Kurul, Ali Sivri.

Tuğgeneraller: İsmail Hakkı Önder, Mehmet Kaya, Metin Keşap, Yücel Karauz, Mehmet Faruk Alpaydın, Muzaffer Sönmez, Mustafa Uzun, Hüseyin Hamdi Ergün, Yavuz Selim Kahveci, Mustafa Aysan, Hakan Atınç, Kahraman Güneş, Rıza Çağatay Erdoğan, Asım Kocaoğlu, Lokman Ali Yılmaz, Kemal Yeni, Mehmet Şükrü Eken, HASAN Nevzat Taşdeler, Erhan Uzun, Kemal Başak, Mustafa İlter, Bilgehan Saymaz, Mehmet Topçu, Halil Erkek, Orhan Gündüz, Şafak Gök, Mehmet Göktan, Nuri Cankıymaz, Mehmet Karadayı. Mehmet Dişli, Celalettin Bacanlı, Gürsel Yüz, Necdet Tuna, Zeki Gürcan, Mesut Bedri Usta, Muzaffer Öztosun, Şener Topuç, Kemal Cuştan, Murat Yetgin, İrfan Özsert, Halil Tamer Gedik, Aydoğan Aydın, Yılmaz Yıldırım, Atilla Gökesaoğlu, Mustafa Yaşar, İlhan Kırtıl, Nihayet Ünlü, Mehmet Büker, Yavuz Ekrem Arslan, Lütfi İhsan Yanıkoğlu, Erhan Sipahioğlu, Mustafa Kurutmaz YÜKSEL DURAK, Mustafa Yılmaz, Vahap Özoğlu, Metin Tokel, Ertuğrulgazi Özkürkçü, İhsan Başbozkurt, Sıtkı Varlı, Erdal Torun, Adnan Baksı.

DENİZ KUVVETLERİ:

Koramiral: Veysel Kösele.

Tümamiraller: Adnan Özbal, Ercüment Tatlıoğlu.

Tuğamiraller: Ömer Faruk Harmancık, Sinan Azmi Tosun, Hasan Doğan, Mehmet Şevki Şekerefeli, Mustafa Zeki Uğurlu, Ali Murat Dede, Hasan NİHAT DOĞAN, Muhittin Elgin, Hayrettin İmren, Ahmet Çakır, Oğuz karaman, Cihat Yaycı, Ercan İnceoğlu, İrfan Arabacı, Nejat Atilla Demirhan, Tayyar Ertem, Ömer Bayram Çetin, Hasan Kulaç.

HAVA KUVVETLERİ:

Korgeneraller: Mehmet Çetin, Mehmet Şanver, Hasan Küçükakyüz.
Tümgeneraller: Ali Demiral, Muhittin Fatih Sert, Ziya Cemal Kadıoğlu, Ateş Mehmet İrez, Yılmaz Özkaya, Atilla Öztürk, Kubilay Selçuk, Mehmet Özlü, Cevat Yazgılı.

Tuğgeneraller: Mehmet Uğur Balkış, Göksel Kahya, Serdar Gülbaş, Semih Koşucuoğlu, Suat Murat Semiz, Şaban Umut, Uğur Buldu, Koray Uz, Ahmet Cural, İhsan Ösdamar, Hakan Evrim, Mehmet Arif Pazarlıoğlu, Aydemir Taşçı, Emin Ayık, Hüseyin Fazla, Recep Sami Özatak, Bekir Ercan Van, Celal Başoğlu, Reha Ufuk Er.

JANDARMA GENEL KOMUTANLIĞI:

Korgeneraller: İbrahim Yaşar, Mustafa Kemal Alataş.
Tümgeneraller: Yusuf Kaya, Ata Kalkan, Ali Lapanta, Arif Çetin, İbrahim Aydın, Murat Kırkaya.
Tuğgeneraller: Musa Çitil, Güray Alpar, Namık Boran, Necdet Güngör, Hacı İlbaş, Hacı Abdullah Doğan, Aytekin Şahin, Hamza Celepoğlu, Halis Zafer Koç, Celal Şahin.

GATA:

Tuğgeneraller: Yusuf Peker, Ufuk Demirkılıç, Sait Bağcı, Mehmet Levhi Akın.
Tuğamiral: Cem Tayfun.

179 GENERAL VE AMİRAL DOSYASI GÖRÜŞÜLECEK

Önceki sene 3 yılını dolduran general ve amirallere de bir üst rütbeye terfi olanağı getiren kanuni değişiklik çerçevesinde TSK bünyesinde görevli 345 generalin yarıdan fazlasının dosyası terfi için masaya gelecek.
Toplantıda "kor", "tüm" ve "tuğ" rütbesinde toplam 179 general ve amiralin dosyaları bir üst rütbeye terfi için masaya gelecek. 300'e yakın albay da tuğgeneral ya da tuğamiral olabilmek için YAŞ'tan çıkacak kararı bekleyecek.

2 POZİSYONA 10 ADAY

Özel ve Atay'ın emekli edilmesiyle boşalacak kara sınıfı iki orgeneral pozisyonu için 10 aday yarışacak. 2 orgeneral pozisyonu için 5. Kolordu Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu, Kıbrıs Türk Barış Kuvveti Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş ve 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç'in isimlerinin öne çıktığı belirtiliyor.

CEMAAT DE GÜNDEMDE

17/25 Aralık operasyonunun ardından Gülen cemaatine yönelik başlatılan soruşturma doğrultusunda ilgili yapının MGK kararıyla "Kırmızı Kitap"a girmesinin ardından, TSK'daki cemaatle ilintili olarak faaliyet yürüttüğü tespit edilenlerin ihracı konuşuluyor. Bu yönde bir hazırlık olduğu belirtilse de, toplantıda ihraç çıkmayabileceği de ifade ediliyor.
(Kaynak: Milliyet)

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Atilla Öztürk Necdet Özel Hulusi Akar Gönül Kara Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (56)

gerçekçi:

Allah imanli komutanları başımız dan eksik etmesin iman gücü olunca hersey olur fatih sultan mehmet İmkansız lari yaptı atamiz osmanlinin torunlarınin atasi

24
8
yanıtYanıtla
dncll5o:

Bu akp ülkeden defolup gitmediği sürece Türkiye bir AFM bile ilerleyemez. Alparslan Türkeş in zamanında boylemiydi. Nerde bizim ülkücü gençlerimiz

21
8
yanıtYanıtla
Edirne:

Haydi komutan pkk köpeklrine merhamet gösterme. Soykirim yap heykelini dikelim

20
8
yanıtYanıtla
gerçekçi:

5 vakit namaz kılan bi komutan helal olsun bu ülkenin böyle komutanlara ihtiyacı var masonlar dan kurtulduk bazı sıgirlar akp getiriyor diyor ya evet akp getiriyor bu komutanları osmanlinin sahina yakışır komutanlar lazım

18
9
yanıtYanıtla
duamız:

Allah adam gibi adam Atatürk ilke ve inkilaplarına bağlı, pısırık olmayan, astığım astık kestiğim kestik, pkk nın alnının çatından vuracak komatanlar nasip eylesin. amin

24
2
yanıtYanıtla
TurkMobil-IOS:

insallah bir evren daha gelir

13
11
yanıtYanıtla
ALİ VELİ:

ATEİST KOMUTAN İSTİYORUZ MÜSLÜMAN KOMUTANLARIN HEPSİ FOS ÇIKTI.

6
17
yanıtYanıtla
NACi:

HEY GİDİ ÖZEL PAŞA. KAĞIT ÜZERİNDE PAŞAYDIN. HALKIN GÖZÜNDE İSE BİR ONBAŞIYDIN.

14
7
yanıtYanıtla
Hacı:

Kesinlikle Necdet Paşanın gitmesini istemezdim. Gelmiş geçmiş en iyi Genel Kurmay Başkanlarından.

7
14
yanıtYanıtla
DoktorcumMobil-IOS:

AKP; Silivri'de Atatürk'ün izinde olan paşalarımızı, genel kurmay başkanımızı terör örgütü üyesi olarak yargıladı. Şimdide yeni İMAM generaller atayacaklar.

11
9
yanıtYanıtla
Tüm 56 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title