Haberler

TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. Maddesi ve Askerlik Tanımı Değişti

Meclis Genel Kurulu'nda, Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu'nun 35.maddesinde değişiklik öngören ve askerlik tanımını yeniden düzenleyen tasarı kabul edildi.

Meclis Genel Kurulu'nda, Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesinde değişiklik öngören ve askerlik tanımını yeniden düzenleyen tasarı kabul edildi.

Genel Kurul'da yapılan açık oylamada tasarı 264 oyla yasalaştı. 270 milletvekilinin katıldığı oylamada 264 kabul, 6 ret oyu kullanıldı. Genel Kurul'da kabul edilen Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın getirdiği düzenlemeler şöyle:

-YASA NE GETİRİYOR-

Sözleşmeli erbaşların çalışma süresi yedi yıla çıkacak. Sözleşmeli erbaştan uzman erbaşlığa geçiş yaş sınırı 29'a yükseltilecek.

Her sözleşme süresinin sona erme tarihinden en az üç ay önce, sözleşmeli erbaş ve erler sözleşmeyi yenileyeceklerine dair yazılı bildirimde bulunmadıkları takdirde, sözleşme kendiliğinden sona erecek. Terörle mücadele sırasında veya bu görevlerinden dolayı alıkonulan ya da kaybolanların sözleşme süreleri, akıbetleri açıklığa kavuşturulana kadar kuvvet komutanları, Jandarma Genel Komutanı veya Sahil Güvenlik Komutanının göstereceği lüzum üzerine, durumun devamı müddetince, Genelkurmay Başkanının onayı ile talebe bakılmaksızın bu Kanunda belirtilen yaş haddini geçmemek üzere uzatılabilecek.

Esir düşen, görevi sırasında harp gaibi olan veya enterne edilenler ile terörle mücadele görevi sırasında veya bu görevlerinden dolayı alıkonulan ya da kaybolan sözleşmeli erbaş ve erler hakkında 926 sayılı Kanun hükümleri uygulanacak.

Sözleşmeli erbaş ve erlerin ilk ve müteakip birliklere tertibi ilgili kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı Personel Başkanlıklarınca yapılacak.

-KAMUDA İSTİHDAM-

Sözleşmeli çavuşlar, uzman erbaşlığa uzman çavuş rütbesiyle başlayacak.

Sözleşmeli erbaş ve er olarak en az yedi hizmet yılını doldurarak ayrılanlardan nitelik belgesi olumlu olanlar, ilgili mevzuatlarındaki şartları taşımaları kaydıyla kamu kurum ve kuruluşlarının boş kadro ve pozisyonlarına yasadaki usul ve esaslar çerçevesinde atanacak.

-BİR DEFAYA MAHSUS OLMAK ÜZERE TAZMİNAT ÖDENECEK-

Gerek yedek subaylardan gerekse er ve erbaşlardan askerlik yükümlülüklerini yerine getirirken ölenler veya sakatlananlara mevcut mevzuata göre bir aylık bağlanmamış veya bir tazminat verilmemiş ise bir defaya mahsus olmak üzere tazminat ödenecek.

Yılda otuz günden fazla izin ile acemi eğitimini tamamlamamış bulunan yükümlülerden fevkalade özürleri olduğu anlaşılanlara izin verebilmek hakkı asgari alay ve eşiti komutanlığına (Deniz ve Hava Kuvvetleri ile Jandarma

Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nda eşiti) ait olacak.

-"ERLERDEN FİRAR EDENLERİN DOSYASI ASKERİ MAHKEMELERE GÖNDERİLECEK"-

Firar, izin veya hava değişimi tecavüzünde olan yükümlüler hakkında

tanzim edilen suç dosyası, suçun oluşması için öngörülen sürelerin geçmesini müteakip, birlik

veya kurum amirliklerince adli yönden bağlı bulunulan askeri mahkemenin teşkilatında kurulduğu kıt'a komutanlığı veya askeri kurum amirliğine derhal gönderilecek. Hazırlanan suç dosyasında yükümlülerin kaçtıkları tarih ile üzerlerinde götürdükleri eşya ve teçhizat belirtilecek. Yapılan bu işlemler ayrıca kayıtlı oldukları askerlik şubelerine bildirilecek. Askerlik şubelerince yükümlülerin adreslerine bilgilendirme amaçlı yazı gönderilecek.

-"KOLLUK KUVVETLERİNCE ARANACAK"-

Firar, izin veya hava değişimi tecavüzünde olan yükümlülerden haklarında adli makamlarca çıkarılmış yakalama kararları olanlar, ele geçirilinceye kadar kolluk kuvvetlerince aranacak.

-ASKERDE ÖLEN, SAKATLANANALAR-

Askerlik yükümlülüğünü yerine getirenlere; askerliğe sevk edildiği tarihten, askerlik hizmet süresinin bitiş tarihine kadar ölenler ile sakatlanma sebebiyle süresinden önce terhis edilenlerden veya süresinde terhis edilmiş olsa bile yapılan tedaviye rağmen askerliğe elverişsiz hale gelecek şekilde sakatlanmış olanlardan, ölenlerin dul ve yetimlerine, sakatlananlara ise Vazife Malullüklerinin Nevileri ile Dereceleri Hakkında Nizamname hükümlerine göre tespit edilecek sakatlık derecelerine göre belirlenen gösterge rakamlarının memur maaş katsayısı ile çarpımı sonucunda bulunacak miktar kadar, bir defaya mahsus olmak üzere tazminat ödenecek.

-ÖZLÜK HAKLARI ÖDENECEK-

Terörle mücadele görevi sırasında veya bu görevinden dolayı alıkonulan veya kaybolan er ve erbaşların yeniden birliklerine dönmeleri halinde durumları, mensup oldukları kuvvet komutanlıklarınca teşkil edilecek kurul tarafından incelenecek. Kaçırılma veya kaybolma ile ilgili olarak kusurlu görülenler hakkında soruşturma dosyası tanzim edilerek yetkili makamlara intikal ettirilecek. Kurul tarafından kusursuz görülenler ile haklarında kovuşturmaya yer olmadığı veya beraat kararı verilenlerin birliklerinden ayrı geçirdiği süreler hizmetten sayılacak ve ödenmemiş özlük hakları ödenecek.

-ASKERLİK TANIMI DEĞİŞTİ-

Askerlik, Harp sanatını öğrenmek ve yapmak mükellefiyeti şeklinde tanımlanıyor.

-TSK İÇ HİZMET KANUNU'NUN 35. MADDESİ DEĞİŞTİ-

Silahlı Kuvvetlerin vazifesi; yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı

Türk vatanını savunmak, caydırıcılık sağlayacak şekilde askeri gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurt dışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına

yardımcı olmak olacak

-"SİYASİ FAALİYETTE BULUNAMAYACAK"-

Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları siyasi faaliyette bulunamayacak. Erler askerlik hizmetine girdikleri tarihten, erbaşlar ise terfi tarihlerini takip eden aybaşından itibaren harçlığa müstahak olacak.

-MAAŞLARININ TAMAMI ÖDENECEK-

Aylık almakta iken; esir veya harp gaibi olanlar yahut enterne edilenler ile terörle mücadele görevi sırasında veya bu görevinden dolayı alıkonulan ya da

kaybolanların ailelerine kanuni kesintiler dışında kalan maaşlarının tamamı ödenecek.

Aylık almakta iken; terörle mücadele görevi sırasında veya bu görevinden dolayı alıkonulan ya da kaybolanların ailelerine aylık ödenecek. Bunlardan sonradan

dönenlerin durumları mensup oldukları kuvvet komutanlıklarınca teşkil edilecek kurul tarafından incelenecek.

-YÜKSEK ASKERİ ŞÜRA KARARLARI CUMHURBAŞKANININ ONAYI İLE TEKEMMÜL EDECEK-

Yüksek Askeri Şüra kararları Cumhurbaşkanının onayı ile tekemmül edecek. Terörle mücadele kapsamında yürütülen operasyonlar nedeniyle, meskunmahal dışında, can ve mal güvenliğinin korunması bakımından girilmesinde sakınca bulunan yerlerde operasyonun devam ettiği süreyle sınırlı olmak üzere; Genelkurmay Başkanlığı veya İçişleri Bakanlığının göstereceği lüzum üzerine Bakanlar Kurulu kararı ile

askeri veya özel güvenlik bölgesi ilan edilebilecek.

Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde vali kararı ile onbeş güne kadar özel güvenlik bölgesi ilan edilebilecek.

Madalya ve nişanlar hak edenin ölmesi halinde, bu madalya ve nişanlar kendileri

tarafından mirasçılarından birine bırakılmamış ise, en büyüklerinden başlamak üzere çocuklarına, çocukları yoksa babasına o da yoksa annesine, baba ve annenin boşanmış olduğu durumlarda çocuğun velayeti kimde ise ona, anne ve babanın olmadığı durumda eşine, eşinin de yokluğu halinde Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre kanuni mirasçılarına intikal edecek.

Kıt'a halinde ve bir kumanda altında hareket eden askeri birliklere mensup subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş, sözleşmeli erbaş ve erler ile sivil memur ve hizmetlilere yolda geçen süreler için yol masrafı ve yevmiye verilmeyecek. Ancak intikal ettikleri yerde yeme ve konaklama ihtiyaçları karşılayamayanlara ilk doksan gün için tam, takip eden doksan gün için bir bölü iki oranında gündelik, yeme ve konaklama ihtiyaçlarından herhangi birisi karşılayanlara ise ilk doksan gün, bir bölü iki oranında, takip eden doksan gün için bir bölü dört oranında gündelik ödenecek.

- Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

sahil güvenlik komutanlığı meclis genel kurulu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title