Haberler

TSK'dan Siirt'te Düşen Helikopterle İlgili Açıklama

Genelkurmay Başkanlığı, Siirt'te düşen helikopterin bin 845 saat uçuş yaptığını, bu helikopterlerin ekonomik ömrünün ise 10 bin saat olduğunu açıkladı.

Genelkurmay Başkanlığı, Siirt'te düşen helikopterin bin 845 saat uçuş yaptığını, bu helikopterlerin ekonomik ömrünün ise 10 bin saat olduğunu açıkladı. Helikopterde görevli pilotların tecrübeli pilot statüsünde olduğunu bildiren Genelkurmay'ın kazayla ilgili açıklamasında, "Kırıma uğrayan helikopterimize dışarıdan herhangi bir terörist müdahalesi olmamıştır. Helikopterin değişen meteorolojik şartlardan dolayı düştüğü değerlendirilmektedir" denildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri, 10 Kasım Cumartesi günü Siirt'in Pervari ilçesinde meydana gelen ve 17 askerin şehit olduğu helikopter kazasıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Bazı basın yayın organlarında 10 Kasım 2012 Cumartesi günü Siirt'in Pervari ilçesi Doğanca beldesi Hasan Tepe mevkisinde S-70 genel maksat helikopterinin kırıma uğramasına yönelik olarak gündeme getirilen iddialarla ilgili kamuoyunu bilgilendirme amacıyla yapıldığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Olayda kırıma uğrayan S-70 modeli Sikorsky tipi helikopter, 2000 yılında imal edilerek 10992 kuyruk numarasıyla 17 Ekim 2000 tarihinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girmiştir. Helikopterlerin kabul edilen ekonomik ömürleri asgari 10 bin uçuş saatidir. Müteakiben yapılacak teknik değerlendirmeye göre bu süre uzatılabilmektedir. Kaza kırıma uğrayan 10992 kuyruk numaralı helikopter, toplam bin 845 saat uçuş yapmıştır. Kara Kuvvetleri envanterindeki en fazla uçuş yapan aynı tip helikopterin uçuş saati ise 3 bin 700'dür. Diğer hava araçlarında olduğu gibi kırıma uğrayan helikopter de uçuş saatine bağlı olarak düzenli bakımdan geçirilmiştir. 10992 kuyruk numaralı helikopterin 10 saatlik, 30 saatlik, 100 saatlik, 250 saatlik ve 500 saatlik bakımları zamanında yapılmıştır. Her safha bakımı, birbirini bütünleyecek şekilde daha fazla detayı kapsamaktadır. S-70 tipi helikopterler; komuta-kontrol, hava hücum harekatı, personel ve malzeme nakli, ambulans hizmetleri, arama kurtarma gibi görevlerde genel maksat helikopteri olarak kullanılmaktadır. Kullanılma maksadına uygun olarak general, subay, astsubay, uzman erbaş, erbaş/erler bu helikopterler ile taşınmaktadır. S-70 model helikopterler dört palli ve iki motorlu olarak dizayn edilmiştir. İrtifa ve sıcaklık değerlerine bağlı olarak yaklaşık 3 bin 500 kg faydalı yük veya 18 tam teçhizatlı personel taşıma kapasitesine sahiptir. Helikopterin mürettebatı 2 pilot, 1 uçuş teknisyeni ve 1 makinalı tüfek nişancısı olmak üzere toplam 4 personelden oluşmaktadır. Söz konusu helikopterde görevli olan pilotlar tecrübeli pilot statüsündedir ve uçuş saatleri emsallerine göre ortalamanın üzerindedir."

Birinci Pilot Kurmay Pilot Yüzbaşı A. Barış Çetin'in 2005 yılında Kara Havacılık Okulu'ndan mezun olduğu ve olay tarihine kadar toplam bin 425 saat uçtuğu belirtilen açıklamada, Çetin'in toplam uçuş süresinin 475 saatinin teröristle mücadelede gerçekleştiği bildirildi. İkinci Pilot Kurmay Pilot Üsteğmen Yakup Çınar'ın 2007 yılında Kara Havacılık Okulu'ndan mezun olduğu ve olay tarihine kadar toplam bin 115 saat uçtuğu kaydedilen açıklamada, aynı zamanda arama kurtarma pilotu olan Çınar'ın toplam uçuş süresinin 300 saatinin teröristle mücadelede gerçekleştiği bildirildi. Açıklamada şöyle denildi:

"Olay günü meteorolojik şartlar değerlendirilmiş, havanın yer yer kapalı ve hafif yağışlı olduğu ancak görüş mesafesinin uygun ölçülerde bulunduğu belirlenerek, Tugay Komutanlığı tarafından planlandığı şekilde havadan indirme faaliyetinin uygulanmasına karar verilmiştir. Bu değerlendirme ışığında kırıma uğrayan helikopter, birinci sortide 13 askeri personeli (Jandarma Özel Harekat Timi) indirme bölgesine vukuatsız olarak indirmiş, ikinci sorti için Siirt'e dönerek, indirilecek ikinci grup askeri personeli (13 JÖH personeli) alarak havalanmış ve iniş bölgesinde kırıma uğramıştır. Kırıma uğrayan helikopterimize dışarıdan herhangi bir terörist müdahalesi olmamıştır. Helikopterin değişen meteorolojik şartlardan dolayı düştüğü değerlendirilmektedir. Helikopterin gerçek düşme nedeni, Kaza-Kırım Heyeti'nin yapacağı detaylı teknik incelemeden sonra belli olacaktır. Şehitlerimize Allah'tan rahmet, aile fertlerine ve Aziz Milletimize sabır ve metanet diliyoruz." - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Genelkurmay Başkanlığı Pervari Siirt Tsk Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
title