Haberler

TSK'dan IŞİD'e Operasyon! Peki Neden Cerablus?

Güncelleme:

TSK, Suriye'deki Cerablus kentinin IŞİD'den temizlenmesi amacıyla askeri harekat başlattı. İşte Türkiye sınırındaki Cerablus hakkındaki detaylar ve operasyonun nedenleri.

TSK Özel Kuvvetleri, Suriye'de Halep'e bağlı Cerablus'un terör örgütü IŞİD'den temizlenmesi amacıyla askeri harekat başlattı.

TÜRKİYE İKİ YILDIR UYARIYOR

Bir süredir beklenen harekatta, karadan atış unsurları ve koalisyon güçleriyle birlikte Türk jetleri, Cerablus'taki IŞİD hedeflerini vuruyor. Çünkü Türkiye iki yıldır o bölgede hem IŞİD'i istemediğini, hem de bir PYD yapılanmasına, YPG güçlerinin burada kontrolü ele geçirmesine izin vermeyeceğini en üst makamlardan; Cumhurbaşkanı ve Başbakan seviyesinde ifade etmişti.

YPG'NİN KUZEYE YÜRÜMESİ RAHATSIZLIĞI ARTIRDI

Son gelişmelerle birlikte, özellikle YPG'nin kuzeye doğru, Cerablus'a doğru yürümeye başlaması, Türkiye'nin rahatsızlığını artırdı. Karadan Suriyeli muhaliflerin, Özgür Suriye Ordusu'nun Cerabslus'a yönelik operasyonu bekleniyordu. Türkiye iki gündür topçu atışıyla hem Cerablus'taki IŞİD hedeflerini hem de YPD hedeflerini bombalıyordu. Bu sabah itibariyle de Türk Hava Kuvetleri IŞİD hedeflerini vurmaya başladı, bordo bereliler karadan bölgeye girdi.

IŞİD'İN ELİNDE KALAN SON KENT

Karkamış ile Cerablus evlerin karşı karşıya durduğu çıplak gözle evlerin görülebildiği iki kent. Biri Türkiye diğeri Suriye tarafında. Suriye'de 2011 yılından itibaren iç savaşa dönüşen daha sonra küresel kriz haline gelen bu süreç içinde Cerablus'un da önemli bir rolü oldu. Cerablus, 911 kilometreklik sınır hattında IŞİD'in elinde kalan son kent.

MESAFE 25 KİLOMETRE

Özellikle Menbiç'in de YPG tarafından alınmasından sonra YPG'nin Cerablus'a yürüyeceğine dair beklenti oluştu. Böyle bir harekata yani kuzeye yürümeye başladılar. Aradaki mesafe 25 kilometre kadardı ancak YPG güçleri burada Türk ordusuyla karşılaştı.

"FIRAT'IN BATISINA GEÇİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ"

Türkiye daha önce böyle bir harekata izin vermeyeceğini Cerablus'u YPG'nin eline geçmesine izin vermeyeceğini açıklamıştı. YPG, 2014 yılında da Fırat'ın diğer tarafıdan yani Cerablus'un 200 metre kadar doğusundan Fırat'ı geçerek Cerablus'u ele geçirmeye çalışmıştı. Buna Türk topçusu izin vermemişti. O dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Fırat'ın batısına geçilmesine izin veremeyeceğiz diyerek bunu sık sık dile getirmişti.

DOĞRUDAN DESTEK

2014'te olduğu gibi 2016 yılında da Türkiye yine YPG'nin Cerablus'u ele geçirmesine izin vermedi ancak farklı olarak IŞİD'in Suriye sınırından atılması için muhaliflerin de desteklendiği Türk ordusunun karadan topçularla, havadan jetlerle doğrudan destek verdiği bir hareket içerisine girdi.


MEVZİLENİLECEK BAŞKA KENT YOK

Cerablus burada çok önemli rol oynuyor. Haritada Fırat'ın batısında Karkamış'ın karşısında Cerablus'u görüyorsunuz. Burası IŞİD'in elinde. Fırat'ın doğusunda YPG güçleri var. YPG güçleri güneyden veya doğudan bir harekatla Cerablus'u aldığı zaman arada 80-90 kilometrelik bir IŞİD hattı görünüyor Türkiye sınırının batısına doğru. Ancak bu hatta Cerablus gibi başka bir büyük bir kent yok. Bir grubun ya da örgütün girip içinde üst gibi mevzileneceği başka bir büyük şehir yok.

SINIRIN TAMAMI YPG-PYD KONTROLÜNE GEÇER

YPG'nin Cerablus'u aldığını düşünürsek Afrin ile Cerablus'u birbirine bağlanması çok kolay olacak. Arada ufak tefek köyler var. Bu köylerdeki kuvvetleri söküp atmak çok zor değil. Dolayısıyla Cerbalus ile Afrin birbirine bağladığı zaman Türkiye'nin 911 kilometrelik sınırının tamanın YPG'nin PYD'nin kontrolü ele aldığını görmüş olacağız. Türkiye buna hiçbir zaman izin vermeyeceğini söylemişti.

TÜRKİYE KORİDORA İZİN VERMEYECEK

Türkiye böyle bir yapılanmaya, sınırda Kürt koridorunun oluşmasına izin veremeyeceğini söylemişti. IŞİD'in varlığında rahatsız olduğunu söylemişti. Geldiğimiz nokta itibariyle iki gündür Cerablus'a topçu ateşi vardı ve bugün harekata başlandı.

İlgili Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title