Haberler

TSK'da El Bab İçin Hazırlık: Piyade Suriye'ye Girecek

Güncelleme:

TSK, Suriye'de kritik konumda olan El Bab'a inmek için çeşitli planlar üzerinde duruyor. Onlardan biri de Kara Kuvvetleri'ne bağlı piyade sınıflarının Suriye'ye girmesi.

Suriye'de terör örgütü PKK'nın uzantısı PYD'nin denetimindeki Afrin ile Menbiç arasında bulunan ve IŞİD'in elinde olan El Bab'a inmek için Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) çeşitli planlar üzerinde çalışıyor. Olası operasyonda Özel Kuvvetler, uçak ve tankların yanı sıra Kara Kuvvetleri'ne bağlı değişik muharip piyade sınıflarının da kullanılması planlanıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD'ye hareketinden önce dile getirdiği "El Bab Operasyonu"nun tam olarak ne zaman başlayacağı merak edilirken, Kilis'in Elbeyli ilçesinden kuş uçumu 30 km güneyde olan Suriye'nin El Bab kentine inmek için Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) değişik harekât planları bulunuyor. Buna göre "Fırat Kalkanı" harekâtına katılan unsurlarda artış olacak. Doğrudan Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı Özel Kuvvetler (Bordo Bereliler), savaş uçakları ve tankların yanı sıra, Kara Kuvvetleri'ne bağlı değişik muharip piyade sınıfları da Suriye içine girecek. Özel Kuvvetlerin belirleyeceği IŞİD mevzileri tank, top ve savaş uçaklarıyla vurulacak, kara güçleri de arkadan güvenliği sağlayacak. Bir yetkili, "El Bab'a inmek için daha kapsamlı kara gücü şart. Harekât planlarında elbette kara unsurları da bulunuyor. Sayın Cumhurbaşkanı'nın dediği gibi Türkiye sınırının tam güvenliği için El Bab'ı da dahil edecek şekilde temizlik şart" dedi. Aynı yetkili, TSK'nın IŞİD'ın Suriye'deki merkezi olan Rakka için tek başına bir harekât planının ise olmadığını vurguladı.

DABIK'TA HENDEK

IŞİD'in Suriye'de Rakka'dan sonraki "İkinci başkenti" olarak bilinen El Bab'a ulaşmak için önce IŞİD açısından özel öneme sahip Dabık hedefleniyor. Dabık, Türkiye sınırına 20 km uzaklıkta. Ancak Dabık bölgesinden gelen istihbarat bilgileri, işin çok da kolay olmayacağını gösteriyor. İstihbarat birimlerinin hazırladığı raporlarda Dabık'ın etrafında çok sayıda hendek kazıldığı, seyyar anti-tankların bulunduğu, kentin etrafına yüzlerce mayın ve el yapımı patlayıcı (EYP) döşendiği belirtiliyor. IŞİD'ın bu kentin aynı adını taşıyan bir dergisi bulunuyor ve örgüt burasının 'mahşer'in başlayacağı yer olacağına inanıyor.

ÜÇ KÖY ÖSO'DA

TSK'nın desteğini alan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) Suriye'nin Çobanbey kasabasının (El Rai) batısında Sandarah ve Kadriş köylerini IŞİD'den alarak ilerlerken, Cerablus'un biraz güneyinde kalan bazı Türkmen köylerini ise IŞİD'in geri aldığı bildirildi. Taşlıhöyük ve Sandi köyleri yeniden IŞİD'in eline geçerken, Şavi köyü ise iki saat kadar IŞİD'in elinde kaldıktan sonra yeniden ÖSO'nun hakimiyetine geçti. Diğer iki köyün geri alınması için çatışmaların devam ettiği bildirildi. IŞİD'in bu köyleri ele geçirmesinde ABD Özel Kuvvetleri'nin desteğini kabul etmeyen, ÖSO içinde en radikal grup olarak bilinen Sukur El Cebel'in bölgeden geri çekilmesinin rol oynadığı belirtildi. Bu grubun, yaklaşık 600 kişilik gücünü söz konusu köylerden geri çektiği ifade ediliyor.

FIRAT KALKANI'NDA 2 ASKER ŞEHİT OLDU

TÜRK Silahlı Kuvvetleri tarafından başlatılan Fırat Kalkanı harekâtında görev alan özel mayın arama timi, dün Suriye'nin Cerablus ile El Rai (Çobanbey) arasına denk gelen Gaziantep'in Oğuzeli ile Kilis'in Elbeyli ilçesi arasındaki Akçakoyunlu bölgesinde mayın imha çalışması yaparken patlama meydana geldi. Patlamada Astsubay Bayram Kara ile Uzman Çavuş Burak Uçar ağır yaralandı. Ambulanslarla tedavi için Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne götürülen Astsubay Kara ile Uzman Çavuş Uçar, doktorların müdahalelerine rağmen kurtarılamayarak şehit oldu. Şehit askerlerin cenazeleri otopsi için Gaziantep Adli Tıp Kurumu morguna götürülürken, olayı duyan silah arkadaşları da buraya akın etti. Şehit askerler Gaziantep 5'inci Zırhlı Tugay Komutanlığı'nda düzenlenecek törenle memleketlerine uğurlanacak. Dün 2 askerin şehit olmasıyla, Fırat Kalkanı harekâtının başlamasından bu yana geçen 28 günlük sürede şehit asker sayısı 10'a yükselmiş oldu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Bayram Kara Suriye Kilis Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
title