Haberler

Tsı'nin Ürettiği İlk Yerli Uçak Koltuğunun Tanıtımı

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, THY'nin de ortağı olduğu Turkish Seat Industry'nin (TSI) orta ve uzun vadede büyük başarılara imza atacağına inandığını belirterek, "2023'te inşallah 100 bin koltuk üreten ve dünya koltuk piyasasının yüzde 10'unu elinde bulunduran bir şirket oluruz diye bir hedef belirledik" dedi.

THY Teknik AŞ ve Assan Hanil şirketleri iş birliğiyle üretilen ilk yerli uçak koltuğu tanıtım töreninde konuşan Topçu, THY'nin hedefleri, sivil havacılık sektörü ve iş birliklerine ilişkin değerlendirmeler yaptı.

THY'nin son 10 yılda gerçekleştirdiği atılımlara işaret eden Topçu, "THY, 1,2 milyar dolar cirosunu, iştirakleriyle beraber 2014 bütçesine baktığımız zaman 16 milyar dolara çıkardı. 10 milyon yolcu sayısını bu seneki bütçemizde 60 milyon yolcu olarak hedefledik" dedi.

THY'nin birçok alanda yenilik peşinde olduğunu belirten Topçu, THY'nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesinin 15 THY iştirakinin başarısına bağlı olduğunu anlattı.

Topçu, THY'nin havacılık yan sanayisinin gelişmesi için Türk sanayicilere destek vermeye devam edeceğini belirterek, "Hükümetimizin 2023 vizyonunda yerli sivil uçak yapma hedefi var. İşte bu hedefi gerçekleştirmek adına uçak yan sanayisinin gelişmesi, bu paralelde çok önem arz etmektedir. İşte bu sanayiye THY de bir lokomotif olma adına bu iştiraklerimizi, sanayicilerimizin bu girişimcilerini, sanayicilere hem ortak olarak hem de teknik bilgi vererek kararlılıkla yapmaktayız" diye konuştu.

"THY'nin ekonomi koltukları artık Türk mühendisinin Türkiye'de ürettiği yüzde 100 yerli koltuklardan oluşacak"

Uçak koltuklarının, önemli gereçlerden olduğunu belirten Topçu, uçaklara giren her bir teçhizatın yoğun bir sertifikasyon sürecinden geçtiğini anlattı. THY'nin uçak içinde galery denilen platformun üretimi için TAI şirketiyle iş birliğine gittiğini, önümüzdeki günlerde bu ürünün de tanıtımının yapılacağını bildirdi.

Topçu, tanıtımı yapılan uçak koltuklarına ilişkin şunları söyledi:

"Bugün lansmanını yaptığımız kısa mesafeli ekonomi uçuşlarının koltuğudur. Şirketimiz TSI bir adım daha ileride uzun yol uçuşlarını da tasarlamaya başladı. Fakat asıl hedefimiz, business koltukları için de en kısa zamanda dünya sivil havacılığına seçenek sunmak."

Üretilen koltukların THY uçaklarına monte edilmeye başlandığını belirten Topçu, "THY'nin ekonomi koltukları artık Türk mühendisinin Türkiye'de ürettiği yüzde 100 yerli koltuklardan oluşacak. Önümüzdeki aylarda inşallah hem Boeing'in hem de Airbus'un global listesine girip artık koltuk ihalelerinde dünyada rekabetçi bir yer alma peşindeyiz. 2023'te inşallah 100 bin koltuk üreten ve dünya koltuk piyasasının yüzde 10'unu elinde bulunduran bir şirket oluruz diye bir hedef belirledik" şeklinde konuştu.

Topçu, TSI de dahil olmak üzere THY iştiraklerinde Ar-Ge ve sonrası ürün çeşitlendirmesine gidileceğini söyledi.

- "Sadece bu ürünün üretilebilmesi için yaklaşık 16 bin 500 patent arasından geçilmiştir"

Assan Hanil Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar ise TSI'nin yaklaşık 2 yıl süren Ar-Ge çalışmalarının ardından Türkiye'nin ilk yerli uçak koltuğunun üretilmesinden büyük gurur duyduğunu söyledi.

THY Teknik AŞ - Assan Hanil iş birliğinin aslında kendisi ve Topçu arasında geçen "yerli üretim" konulu bir konuşma üzerine başladığını anlatan Kibar, başlangıçta yıllık 10 bin üretim kapasitesine sahip olunduğunu aktardı. Kibar, "TSI'ın üretim süreçleri tamamen yerli mühendislikle tasarlandı. Modüler üretim hatları talebe göre kapasite artırımına imkan verecektir. Üretimde yüksek verimlilik oranları ve yaptığımız çalışmalarla tamamen yerli olarak üretilmesi hedeflenmektedir. Bu da TSI'a doğal olarak ciddi bir rekabet gücü sağlayacaktır" diye konuştu.

Yerli uçak koltuğu üretmenin hafife alınmaması gerektiğine işaret eden Kibar, şöyle devam etti:

"Sadece bu ürünün üretilebilmesi için yaklaşık 16 bin 500 patent arasından geçilmiştir. Kurduğumuz Ar-Ge ekibinin tasarladığı üretim süreçleri Avrupa Sivil Havacılık Teşkilatı tarafından onaylanmış ve ilgili sertifikasyon testlerinden başarıyla geçmiştir. Bunun yanında Boeing ve Airbus firmalarıyla onaylı tedarikçi süreci başlamış ve bu süreçte Boeing ve Airbus temsilcileri kısa sürede yarattığımız bu mühendislik kabiliyetinden oldukça etkilenmişlerdir.

Yaptığımız kararlı ve istikrarlı çalışmalar bizi kısa sürede global havacılık zincirinin önemli bir oyuncusu haline getirecektir. Bu süreç ülkemizin ilerlemesi adına bize gurur veren, istediğimizde kararlı bir şekilde bir konuya değindiğimizde nasıl değerler yaratabildiğimizi ve önemli global bir oyuncu olmak adına da adımlar atabildiğimizi gösteren gelişmelerdir." - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Türk Hava Yolları Assan Hanil Hamdi Topçu Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli? Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli? Serhan Yıldırımhan kimdir? Zafer Partisi Hatay- Kırıkhan Belediye Başkan adayı Serhan Yıldırımhan kaç yaşında, nereli? Cengiz Kırgın kimdir? Zafer Partisi Hatay- İskenderun Belediye Başkan adayı Cengiz Kırgın kaç yaşında, nereli? SURİVOR KİM ELENDİ? Survivor All Star 2024 adaya kim veda etti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title